Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Да си измислим добри новини

| обновено на 29.12.15 в 15:18
Румен Белчев

Годината  като цяло бе трудна, преситена от изненади с негативен знак, агресия и недоверие. В крехкия баланс на радостта и надеждите, които си проправят плахо път по празници,  прозират жилав дух и устойчивост,  напук на всичко. За факта търсим мотивация  м ината  ни, в упорството ни или в генетично наслоена мъдрост. 

 Светът със сигурност е по-различен днес от вчера и ще бъде друг след часове след толкова натрупани въпроси, антагонистични истини и времена на отрицание. В опит да забавим темпото „Точно днес“ ще направим опит за усмивка – заради надеждите, които инвестираме  в очакванията по празници.  Откъде да си набавим сила и увереност, за да посрещнем предизвикателствата на ежедневието, в което отвсякъде ни заливат негативни новини. Румен Белчев – управител на „Стършел“ ООД. 

Р.Белчев: Когато чуя думата  „управител“, винаги се сещам за Остап Бендер, който искаше да стане домоуправител....Но нали сме търговско дружество, при нас имаше финансова ревизия. И ревизорката – много интелигентна жена, каза „Момент да си купя едно жълто вестниче. Нещо жълтичко ми се чете“. Питам я „Защо този боклук....“? „Не мога да ги чета тези политики повече“.  Четете „жълтичко“, „розово“ и се възползвайте от съвета, който току що прочетох в интернет. Баща искйки да си възпита детето правилно, му казал „Дядо Коледа не е истински“ А то отговорило „Аз ще ти кажа, че новините, които слушаш, не са истински“.

Р.П. Кои са все пак добрите новини през тази година?

Р.Белчев: Най-добрата новина, която отбелязах тази година, бе, че професионалната  „А“ група се сви на девет отбора. По-възрастните си спомнят, че едно време бяха 18. Слава Богу, едно излишно нещо започна да намалява. Очакваме и другите излишни неща да започнат да намаляват. Другата много добра новина е, че когато се водеше страхотен спор в Парламента за  професионалната и партийната квота във ВСС и в Прокурорската и съдийските колегии, ни казаха от най-високо място, че половината от съдиите и прокурорите са професионалисти, а другата половина – не са.

Р.П: Как се променяха вицовете през годините. Продължава ли народът да създава своите вицове?

Р.Белчев: Погледнато оптимистично, добрата новина е, че хората спряха да измислят вицове. Това показва, че не им пука за това, с което ги занимават от сутрин до вечер, а предпочитат да изразяват своята опозиционност, като действат против съветите на премиера, като си пият ракийката и замезват със сланина. Според устава на китайската армия, когато военоначалник се напие и започне да се държи скверно, трябва да се вдигнат всички знамена и музиката да започне да свири силно, за да се разбере, че човекът се е напил  и да не се разбере какво говори. Снощи гледах една телевизия и си направих експеримент – отбелязат си с чертички труповете, за които се говори в новините. За 20 минути стигнах до 210 – дойдоха ми много. Хайде да си измислим добри новини.

Р.П: Как да направим това, когато първи април е само веднъж в годината........

Р.Белчев: О, въпреки всички трудности през тази година, ние си знаем, че догодина ще бъде по-зле, така че  да гледаме към светлото бъдеще през чашата със светло пиво......

Повече чуйте от звуковия файл: 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Община Пазарджик се сдоби с още дългове

Община Пазарджик е получила иск за 5 млн. 780 хил. лева от Арбитражен съд заради неплатени фактури към оператора за депониране на отпадъци за времето от юли до ноември 2023 година. Това съобщи на извънредна пресконференция кметът на Пазаржик Петър Куленски.  Той обясни, че претендираната неустойка за просрочие е по анекс към договор от..

публикувано на 12.07.24 в 15:10

Сим Алексиев в "Добро утро, ден!"

Тази седмица в рубриката „Добро утро, ден“  ни гостува  галеристът и съсобственик на галерия „Възраждане“ Сим Алексиев.  Роден е в София, но със семейството си идва да живее в Пловдив  още в ранна детска възраст.  Сим Алексиев пише и поезия. Неговата дебютна книга „Градът -  градя и руша“ излезе през 2006 г., но с писане се занимава от 10..

обновено на 12.07.24 в 14:51

Код "жега". Как да се предпазим?

За първи път за  тази година обявиха оранжев код за опасни  горещини. Предупреждението е от Националния институт по  метеорология и хидрология  и е в сила за цялата страна. В Пловдив температурата ще е 38 градуса.  Прогнозата на синоптиците е, че температурите у нас ще продължават да се повишават и през следващата седмица. Очкванията..

публикувано на 12.07.24 в 12:57

Делян Пеевски и Ахмед Доган са от едно и също котило

"Йордан Цонев, който се вижда като най-близкия човек на Делян Пеевски в момента, каза по една от националните медии голяма лъжа - че е бил 25 години в ДПС с Доган. Въпреки че е финансист, той явно може да смята само пари, защото, ако върнем назад времето с 25 години, ще се видим в 1999 г. Тогава той заедно с мен беше в парламентарната група на СДС в..

публикувано на 12.07.24 в 11:51

"Флирт" идва, потърсете лекар при неразположение

В България няма данни  за регистрирани случаи на новия щам „Флирт“. Подвариантът FLIRT на коронавируса обаче все по-активно настъпва в Гърция и е въпрос на време да стигне и до нас. За превенцията, симптомите и мерките свързани със заболяването, коментар на  д-р Христиана Бацелова – епидемиолог и преподавател в Медицински университет Пловдив:..

публикувано на 12.07.24 в 10:12