Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Пампорово и Смолян - стълпотворение от туристи

| обновено на 29.12.15 в 15:18
Георги Пампоров

Какъв туристически сезон ни очаква? Коментира изпълнителният директор на Регионалната туристическа камара „Родопи” Георги Пампоров. 

Георги Пампоров: За тези, които обичат планината и зимните спортове липсата на сняг е неприятна наистина особено, когато отпуската, почивката са планирани и няма как да се отлагат. Това, че нямахме сняг досега, покривайки планината, не е добре за нас. Но от друга страна пък колегите, които работят в Пампорово и се грижат за пистите все пак успяха да се справят и в тези дни около коледните празници скиорите можеха да карат при едни прилични условия, може би сходни в повечето планински курорти в Алпите и не е приятна тази ситуация, но за радост студът, който се задава, ще ни гарантира една нормална среда и ние се надяваме, че все пак, както и досега често се е случвало, над Родопите срещата на средиземноморски вълни въздушни със северени, имат едно хубаво изражение в снеговалеж, гова все пак да се случи въпреки повечето прогнози, че студът ще бъде сух.

Р. П.: Това ви го пожелаваме от сърце, защото знаем до каква степен туроператорите разчитат на капризите в бяло и на зимата  още повече, че в контекста на информацията, за това, че в София, на Витоша, дни преди да бъдат пуснати съоръженията за сняг, те се оказват ограбени от крадци и това действително е една много неприятна информация. А вие вече сте с изпреварващи темпове като база и като очакване за туристите. Български ли са те повече или чудестранни и какъв е техният състав като цяло – от кои държави идват, до каква степен е запълнена легловата база.

Г. П.: Легловата база не само в Пампорово, но и в целия район е запълнена особено сега за новогодишните празници. И в този преходен момент, докато някои работят, има и много почиващи. Аз лично имам наблюдението от това, което се случва  в Пампорово и Смолян - такова стълпотворение на туристи, каквото имаше около коледните празници скоро не се е случвало. В Смолян може би подобна беше ситуацията, когато имахме Роженски събор, много автомобилисти и това са предимно на 90 % български туристи. Чуждестранните туристи в този период са по-малко, коледни имам предвид, сега очакваме за новогодишните празници, тази седмица вече пристигат туристи от Великобритания, руски туристи, имаме туристи, които вече са собственици на апартаменти в Пампорово специално, но цялостно гледайки картината над 90 % от почиващите в този момент на български туристи, почти от целия район на Южна България и някои области като Варненска например, до Бургаска. Това бяха туристите и това ще бъдат туристите, които очакваме в тези новогодишни дни.

Р. П.: Г-н Пампоров, как си обяснявате този извънмерен наплив на туристи? Между другото, само да отворим скобата да кажем, че е нарастнал и броят на туристите, които пътуват към близки дестинации, към Македония например, като цяло пътуващите извън страната ни българи са около 13 % повече в сравнение със същия период на миналата година. Как си обяснявате този наплив към страната и към тази част на Родопите?

Г. П.: Аз си го обяснявам с факта, че може би хората наистина имат възможност повече от тях  да пътешестват. Всеки всъщност би искал да пътешества, всеки би искал да почива някъде настрани, да види нещо ново, непознато или пък изпитано удоволствие, хубави впечатления, емоции, които е преживявал някъде, да ги повтори отново с приятели, с роднини и това тласка хората и в чужбина, и в България да пътешестват. И може би има една чувствителна част  от българи, работещи в чужбина, които сега около празниците са се завърнали, те може би са един сериозен сегмент допълнително, който дава отражение в статистиката, а може би хората решават, че в това хубаво не е добре да стоят в къщите си, а да се движат, защото ще ви кажа, че в планината беше приказно – сякаш имахме едно безкрайно продължение на златната есен, която преживяхме през 2015 г. Тя продължава и сега, и днес отново има слънце, няма никакви облаци в планината, това кара хората да се движат в района, а ние в Средните Родопи имаме какво да покажем.

Р. П.: И може би това ще бъде най-интересната част от вашия разказ, защото това, което прави климата, той вече го е направил и не зависи от човешката намеса.

Г. П.: Да, наистина. В последните години искам да ви кажа, че се реализираха не малко проектни идеи в региона и се умножават възможностите за развлечение и атракции. Мога да спомена няколко от крепостите в региона като Момчиловата крепост, крепостта над Смолян или над с. Кошница – това са едни полувъзстановени съоръжения, които нашите предци са избирали и строили за охрана – те не са големи крепостни съоръжения но са такива, каквито са върху едни прекрасни места, с една великолепна панорама на 360 градуса на всички тези върхове и за човек е удоволствие да види старите исторически руини, но и да погледне панорамата, която се разкрива от тях. Ето, такива нови атракции в района на Триград, Ягодина, до традиционните познати пещери като Дяволското гърло и Ягодинска, пещерата Ухловица отново в района на горното поречие на река Арда край с. Могилица, това са нещка, които винаги ще привличат особено хора, които не са ги преживявали и такива, които искат да ги споделят със свои роднини и близки, както вече казах. В изминалите дни можехме да видим всякакви възрастови граници, които пътешестваха – от деца 4 – 5-годишни, до възрастни хора, които се движеха, което е чудесно. Всъщност, най-после може би сме свидетели на това, че българинът се откъсва от вечната трапеза – свинско, винско и т. н., и тръгва сред природата, която носи много, много емоции, разбира се.

Р. П.: А всъщност, движението е най-ясното доказателство затова, че има живец в характера и в желанието въпреки всичко да набядавем ново познание, защото любопитството е знак за движение към съвърженството, нали?

Г. П.: Да, любопитството тласка хората да се движат. А ние винаги ще се стремим, хората от туристическия бранш, да поднасяме  разнообразие, да има нещо ново допълнително, но на мен лично не ми се иска да стигаме до ситуацията на някои алпийски курорти, които строят вече съоръжения за спускане с шейни в тези сухи периоди, дано нещо да се промени, да има някакви положителни резултати и се възстанови нормалната природна картина в нашата географска ширина, и в нашата планина най-вече.

Р. П.: И такива, които в същото време разрушават строителството вече, дано това да не се случва. Благодаря за този разговор и анализ като покана да изберете тези великолепни дестинации в Родопите, за които ви информира изпълнителния директор на Регионалната туристическа камара „Родопи” Георги Пампоров. Чуйте звуковия файл:




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Община Пазарджик се сдоби с още дългове

Община Пазарджик е получила иск за 5 млн. 780 хил. лева от Арбитражен съд заради неплатени фактури към оператора за депониране на отпадъци за времето от юли до ноември 2023 година. Това съобщи на извънредна пресконференция кметът на Пазаржик Петър Куленски.  Той обясни, че претендираната неустойка за просрочие е по анекс към договор от..

публикувано на 12.07.24 в 15:10

Сим Алексиев в "Добро утро, ден!"

Тази седмица в рубриката „Добро утро, ден“  ни гостува  галеристът и съсобственик на галерия „Възраждане“ Сим Алексиев.  Роден е в София, но със семейството си идва да живее в Пловдив  още в ранна детска възраст.  Сим Алексиев пише и поезия. Неговата дебютна книга „Градът -  градя и руша“ излезе през 2006 г., но с писане се занимава от 10..

обновено на 12.07.24 в 14:51

Код "жега". Как да се предпазим?

За първи път за  тази година обявиха оранжев код за опасни  горещини. Предупреждението е от Националния институт по  метеорология и хидрология  и е в сила за цялата страна. В Пловдив температурата ще е 38 градуса.  Прогнозата на синоптиците е, че температурите у нас ще продължават да се повишават и през следващата седмица. Очкванията..

публикувано на 12.07.24 в 12:57

Делян Пеевски и Ахмед Доган са от едно и също котило

"Йордан Цонев, който се вижда като най-близкия човек на Делян Пеевски в момента, каза по една от националните медии голяма лъжа - че е бил 25 години в ДПС с Доган. Въпреки че е финансист, той явно може да смята само пари, защото, ако върнем назад времето с 25 години, ще се видим в 1999 г. Тогава той заедно с мен беше в парламентарната група на СДС в..

публикувано на 12.07.24 в 11:51

"Флирт" идва, потърсете лекар при неразположение

В България няма данни  за регистрирани случаи на новия щам „Флирт“. Подвариантът FLIRT на коронавируса обаче все по-активно настъпва в Гърция и е въпрос на време да стигне и до нас. За превенцията, симптомите и мерките свързани със заболяването, коментар на  д-р Христиана Бацелова – епидемиолог и преподавател в Медицински университет Пловдив:..

публикувано на 12.07.24 в 10:12