Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С едното око да гледаме винаги към небето

Писателят Захари Карабашлиев автор на култовия роман "18 % сиво", който се върна след 17 години в Съединените щати,

 посреща  последната сряда на годината на улицата, рано сутринта. Излязъл е да са порадва на  завалелите снежинки.

17 години в Южна Калифорния, където нямаше снежинки ми стигат, затова сега им се радвам, казва писателят. Не съжалавям, че се върнах, ако исках да си пазя енергията и спокойствието, щях да си живея      там,  на 200 метра от океана и да ходя по джапанки. Но животът  е безкрайно по-интересен, и когато заслужава борба и усилиия, когоато има място за промяна и може да си част от това ,е грехота да мишкуваш някъде. 

Писателят призовава за позитивност, за търсене на добрите новини. Търсене на позитивното като оформление на вътрешния си културен конткест.  Откакто съм се върнал, чувам само за терминал 2 и липса на енергия в българите. Но не е така, в България има много  честни и талантливи хора и писатели.

И едното око винаги трябва дагледа към небето. А другото надолу към тротоаратие, защото те са от най-тежките проблеми, казва Карабашлшив. И добавя, че взирането надолу е само към това, която нямаме,а  това не работи. Да видим това, което имаме- прекрасни усливя на работа, бизнес, култура, музика и литература / без 20 % ДДС за книгите, което никъде го няма?!/, но трябва и да се търси. Трябва да ги търсим ! 

Писателят пожелава на всички слушатели на Радио Пловдив здрава Нова година и  да търсят  и да изпитват радост. Радостта от всеки ден.  Радостта от това, дали ще е като помиришеш цвете, или погледнеш към Балкана, или излезеш извън града...

Цялото интервю със Захари Карабашлиев е в звуковия файл. 





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

In Memoriam

На 92- години почина Цветана Кавалджиева, чийто професионален път е изцяло свързан с Радио Пловдив. Тя беше дългогодишен журналист и негов заместник-главен редактор, преди да се пенсионира.  Погребението ще бъде утре от 11 часа на Рогошките гробища. Радио Пловдив изказва съболезнования на близките й. 

публикувано на 15.08.24 в 14:01

Обявиха 14-тия конкурс за поезия "Добромир Тонев"

Община Пловдив и Дружеството на писателите  обявиха 14-тия национален конкурс за поезия "Добромир Тонев" за автори  до 45-годишна възраст. Той се осъществява със съдействието на ИК „Хермес“, ИК „Жанет – 45“, ПУ „П. Хилендарски“, с медийното партньорство на БНР - Радио Пловдив и БНТ 2. Конкурсът за поезия „Добромир Тонев“ е анонимен, темата –..

публикувано на 15.08.24 в 10:36

Честваме Успението на Пресвета Богородица

На 15 август православната църква отбелязва един от 12-те най-големи християнски празници Успение на Пресвета Богородица или Голяма Богородица. Успение на Пресвета Богородица, Успение Богородично или Голяма Богородица е един от най-големите християнски празници, честван еднакво и от православни, католици и от други християнски деноминации. Този ден е..

обновено на 15.08.24 в 08:43

Откриха български герб с лъв от 14 век на Перперикон

Коланна апликация от бронз с изящно изпълнено релефно изображение на лъв откриха на Перперикон. Това според проф. Николай Овчаров е доказателство за наличието на български герб през 14 век. Той подчерта, че това е хералдическо изображение и съответства на lionpassant или „лъв в движение“. „Опашката е вдигната по характерния начин..

публикувано на 14.08.24 в 11:26

Етнографският музей представя древни плъстени послания

"Българските плъсти - послание от древността" е названието на Националната изложба, която представя Регионален етнографски музей Пловдив. Експозицията съдържа плъстени изделия от цялата българска територия, събрани от шест музейни институции - Национален исторически музей - София, Национален етнографски музей - БАН, Дирекция на музеите - Копривщица,..

публикувано на 13.08.24 в 10:00