Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Почвата за дългосрочни бизнес решения е по-добра

Петър Ганев

Икономическите обстоятелства през 2016 г.не се отличават съществено от тези, през 2015-та. Те са трудни открай време, но по-скоро с положителна тенденция. В сравнение с 2013, 2014-та, когато имаше проблеми и заради политическите неразбории, през миналата нещата се поуспокоиха. Това  заяви икономистът от Института за пазарна икономика Петър Ганев. 

 По думите му фактът се отрази веднага на икономиката, имаше и изненадващи приходи над 800 млн в бюджета. Икономическият растеж е доста по-добър от всички прогнози. Така че миналата година имаше по-скоро добри новини на фона на последните 7-8.

През тази година очакванията са тенденцията да се запази. Основният проблем обаче е, че на пазара на труда вече се виждат структурни проблеми: дори тогава, когато работодателите откриват работни места, все по-често се оказва, че няма кого да наемат.Според Ганев работните места, които се откриват, не отговарят на профила на безработните, които си остават много. Този структурен проблем бързо може да бъде решен, но някакси  продължаваме на две скорости. Една част  от правоспособното население с висше образование, е по-гъвкаво към новите тенденции и може да отиде от един сектор в друг. Другата половина – с основно образование, за което имаше търсене, когато строителството беше „в бум“, при този тип инвестиции – аутсорсинг и друг тип инвестиции показва, че е трудно да се реализира на пазара на труда.

Ганев подчерта, че това, което основно притесняваше бизнеса преди година и половина, беше  политическата нестабилност. Доста решения бяха замразени, особено дългосрочните. На практика всички се бяха вторачили в  политическата сцена, тъй като знаем, че политическите събития много често предопределят  и икономически събития. Обвързаността на бизнес и държава остава доста силна, но сега като че ли това не е в такава степен...Т.е. почвата за дългосрочни решения е по-добра, което означава и повече инвестиции.  Ако видим картината по региони, там, където заетост и инвестиции започнаха да се възстановяват по-рано в икономическите центрове /на Юг/, там тенденцията не е толкова положителна. Там, където закъсня /на Север/, сега се вижда наваксване.

Пловдивска област си остава и не само като бранд най-често свързана  с думата инвестиции.Тя става често пример за други области като икономически индикатор и като работа на общинската власт в посока привличане на повече инвестиции, като се използват се добрите страни на отделните  общини. Според Ганев Община Пловдив има силна страна - квалифицирана работна ръка, много млади хора, които искат да работят. Съседните общини Родопи и Марица нямат такава работна ръка, но пък имат подходяща земя. И за да има успешни инвестиции в региона, те трябва да работят заедно и те го правят.Това трябва да бъде последвано и от други общини. Никой няма перфектния микс от условия – земя, условия, ниски данъци и работа на общини, които административно са разделени, но това не е от голямо значение, когато говорим за инвестиции, заяви още Петър Ганев. Повече чуйте от звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Забавянето на втория мандат е иновативно и смислено решение

Сложната политическа ситуация изисква сложни иновативни решения и отлагането на връчването на втория мандат, което поискаха от ПП- ДБ от президента, е разбираемо. Поради това, че те неочаквано се оказа втори сега имат време да преценят какво искат и какви ще политиките им в новата ситуация, коментира докторът по социология Венелин Стойчев. Такова..

публикувано на 15.07.24 в 12:11

4-ти ден в битка срещу огнената стихия в Калояново и Хисаря

Пожарът между Калояново и Хисаря е овладян и нощта е преминала спокойно.   Заради тлеещите огнища и очакваните високи температури обаче на мястото остават екипи на пожарната, служители на Горското стопанство, военнослужещи и доброволци.  През нощта в района на селата Иван Вазово и Михилци са разположени няколко екипа на..

обновено на 15.07.24 в 11:17

Община Пазарджик се сдоби с още дългове

Община Пазарджик е получила иск за 5 млн. 780 хил. лева от Арбитражен съд заради неплатени фактури към оператора за депониране на отпадъци за времето от юли до ноември 2023 година. Това съобщи на извънредна пресконференция кметът на Пазарджик Петър Куленски.  Той обясни, че претендираната неустойка за просрочие е по анекс към договор от..

публикувано на 12.07.24 в 15:10

Сим Алексиев в "Добро утро, ден!"

Тази седмица в рубриката „Добро утро, ден“  ни гостува  галеристът и съсобственик на галерия „Възраждане“ Сим Алексиев.  Роден е в София, но със семейството си идва да живее в Пловдив  още в ранна детска възраст.  Сим Алексиев пише и поезия. Неговата дебютна книга „Градът -  градя и руша“ излезе през 2006 г., но с писане се занимава от 10..

обновено на 12.07.24 в 14:51

Код "жега". Как да се предпазим?

За първи път за  тази година обявиха оранжев код за опасни  горещини. Предупреждението е от Националния институт по  метеорология и хидрология  и е в сила за цялата страна. В Пловдив температурата ще е 38 градуса.  Прогнозата на синоптиците е, че температурите у нас ще продължават да се повишават и през следващата седмица. Очкванията..

публикувано на 12.07.24 в 12:57