Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Очакват ни няколко енергийни цунамита за 6 млд. лева

КЕВР започва  извънредна проверка на финансовото състояние на Овергаз като акцент ще бъде дали компанията изпълнява лиценза си. Отделно ЕК е получила две писма от Овергаз, в която компанията твърди, че е налице злоупотреба с  доминираща позиция и нарушаване на конкурентното начало.

Енергийният експерт Стефан Гамизов смята, че това не е скандал, а дълга история, в която страната ни за пореден път се превръща в слугинаж  на руските компании.

КЕВР действа поръчково, въпросът кой е дал поръчката за отнемане на лиценза на Овергаз, коментира той. В същото време, добави той, от  Овергаз въобще не са невинни. Защо КЕВР сега се събуди като отдавна се знае, че компанията не изпълнява лиценза си? Оврегаз не разширява газоразпределителната си мрежа, не инвестира с част от парите, които получава от потребителите си, твърди експертът.

 По думите му, частното дружество не си и върши работата, но в същото време някой  дълго време си е затварял очите за това. В същото време, когато настъпва спор между Овергаз и Газпром за неразплатени суми, които също са за разширение на мрежата, днес се събуждаме с новината за реакцията на КЕВР.  Как това се случва за един ден, попита Гамизов.

Според него хаосът в КЕВР е много голям, а председателят й Иван Иванов е овладял цялата власт. Гамизов очаква да ни бъде наложена наказателна процедура от ЕК, защото у нас има монополно положение на Газпром. Няма съмнение, че руснаците ще направят всичко възможно да реанимират Южен поток. Това за Москва е въпрос на живот и смърт да докарат газ в Южна Европа, за да се преборят с конкуренцията, която става все по- голяма. Иначе те ще загубят този пазар, коментира още експертът.

Според него част от големият проблем е, че всички заети в  управлението на енергетиката са от времето на Орешарски, а „тези хора са патологични лъжци, за да запазят монопола на Газпром“.

Няма спасение по въпроса, тази трагедия ще се разиграе. Ние не говорим за управление станало в това правителство. Тези хора не бяха сменени, заради АБВ, които са руските представители в управлението. Правителството няма полезен ход, предстои газова катастрофа у нас, каквато не сме сънували.

Руските пари са такава отрова, каквато не може да срещнете на Изтока, коментира Стефан Гамизов.

Според него очакват ни няколко енергийни цунамита, които ще ни струват 6 милиарда лева. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Община Пазарджик се сдоби с още дългове

Община Пазарджик е получила иск за 5 млн. 780 хил. лева от Арбитражен съд заради неплатени фактури към оператора за депониране на отпадъци за времето от юли до ноември 2023 година. Това съобщи на извънредна пресконференция кметът на Пазаржик Петър Куленски.  Той обясни, че претендираната неустойка за просрочие е по анекс към договор от..

публикувано на 12.07.24 в 15:10

Сим Алексиев в "Добро утро, ден!"

Тази седмица в рубриката „Добро утро, ден“  ни гостува  галеристът и съсобственик на галерия „Възраждане“ Сим Алексиев.  Роден е в София, но със семейството си идва да живее в Пловдив  още в ранна детска възраст.  Сим Алексиев пише и поезия. Неговата дебютна книга „Градът -  градя и руша“ излезе през 2006 г., но с писане се занимава от 10..

обновено на 12.07.24 в 14:51

Код "жега". Как да се предпазим?

За първи път за  тази година обявиха оранжев код за опасни  горещини. Предупреждението е от Националния институт по  метеорология и хидрология  и е в сила за цялата страна. В Пловдив температурата ще е 38 градуса.  Прогнозата на синоптиците е, че температурите у нас ще продължават да се повишават и през следващата седмица. Очкванията..

публикувано на 12.07.24 в 12:57

Делян Пеевски и Ахмед Доган са от едно и също котило

"Йордан Цонев, който се вижда като най-близкия човек на Делян Пеевски в момента, каза по една от националните медии голяма лъжа - че е бил 25 години в ДПС с Доган. Въпреки че е финансист, той явно може да смята само пари, защото, ако върнем назад времето с 25 години, ще се видим в 1999 г. Тогава той заедно с мен беше в парламентарната група на СДС в..

публикувано на 12.07.24 в 11:51

"Флирт" идва, потърсете лекар при неразположение

В България няма данни  за регистрирани случаи на новия щам „Флирт“. Подвариантът FLIRT на коронавируса обаче все по-активно настъпва в Гърция и е въпрос на време да стигне и до нас. За превенцията, симптомите и мерките свързани със заболяването, коментар на  д-р Христиана Бацелова – епидемиолог и преподавател в Медицински университет Пловдив:..

публикувано на 12.07.24 в 10:12