Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Наполовина свършена работа и с новия застрахователен кодекс

Новият  застрахователен кодекс е в сила от началото на тази година , как се управляват активите на застрахователите, така че да имат повече потребители, и как експертите вече изчислиха, че 350 000 автомобила у нас може да бъдат спрени от движение- финансистът Румен Гълъбинов с анализ за кампанията "Гражданска отговорност" през 2016 г.

Новият застрахователен кодекс въведжа евродирективите  и у нас, открои Гълъбинов.  Особено важно е, че вече има нови клаузи за защита на потребителите, както и ще има стрес тестове в застрахователните компани. Икономистът  смята, че е от значение и  увеличаване капитала на застрахователните дружества. 

Какво трябва да знаем ние като потребители?

Румен Гълъбинов: Новият застрахователен кодекс въвежда някои много важни практики, които са в Европейския съюз. На първо място се съгласуват в България като законодателство и като изисквания много неща с евро директивите в областта на застраховането, а именно що се отнася до капитала на застрахователните компании, техните резерви, границата им на платежоспособност, а също така доста неща, свързани със защита на потребителите. Така както в банките има стрес тестове, така ще има и в застрахователните компании. Много е вероятно тези стрес тестове да започнат още тази година и или ще приключат в рамките на календарната 2016-та или ще продължат не по-малко от 2017 г., така че след като свършат стрес тестовете Комисията по финансов надзор ще знае дали на всички застрахователни компании са достатъчни капиталите и техните резерви, а това със сигурност ще повлияе и на целия застрахователен пазар.

Р. П.: На т. н. гаранционен фонд?

Р. Г.: Да, гаранционен фонд имаше и досега. Този гаранционен фонд беше по гражданска отговорност с определени функции. Сега гаранционен фонд се въвежда също и с покритие за предпазване от фалити, а също и гаранционен фонд, който да бъде като при банките в ролята на синдик при положение, че се стигне до състояние на несъстоятелност.


Р. П.: Г-н Гълъбинов, защо ваши колеги, ексепрти по застраховане, примерно цитирам Борислав Богоев каза, че в момента при всички застрахователни брокери цари пълен хаос заради новите разпоредби? Какво е най-притеснителното в кодекса?

Р. Г.: Това за застрахователните брокери не мога да го коментирам, тъй като кодекса основно касае застрахователните компании и в по-малка степен посредниците. Изискванията за капиталовата адекватност са по т. н. директива Солвенси-II( Платежоспособност-2)  на ЕС и тя основно се занимава със застрахователните компании – тези, които подписват риска, тези, които носят риска.

За посредниците също има изисквания и вероятно те също ще трябва да се приведат в ред според новия кодекс, но това не виждам да е оказало някакво влияние относно тяхната работа, така че не мога да коментирам дали им е по-подредена или по-неподредена работата в момента.

Р. П.: С други думи да питам за застраховката „Гражданска отговорност”, която вече се сключва по интернет дори без електронен подпис. Наистина позитивна новина ли е за шофьорите?

Р. Г.: Да, но както се казва, наполовина. В България много често правим нещата не изцяло, а ги правим на части. Сега сме направили едната част от промените т. е. да се разреши да се сключва онлайн застраховката през интернет, без да се изисква електронен подпис на нейното сключване. След това обаче остава всичко останало, което беше и досега като документи и реквизити, т. е. там имаме непроменена среда, т. е. остават пак физически документите, свързана със застрахователната полица на хартиен носител, остават стикерите – лепенките, които се лепят на стъклата, т. е. това си остава както беше и преди. Сега се изпраща по куриер или по някакъв друг начин или се получава в офиса на застрахователната компания или в офиса на брокера, т. е. ние сме направили наполовина нещата. Хубаво ще бъде да се продължи по-нататък и при следващи промени да стане изцяло електронна тази застраховка, така че да отпаднат всички други физически хартиени и други реквизити, което би могло вече тогава да се предполага, че може да поевтини самата застраховка, защото така както е към момента тя едва ли може да стане по-евтина. От друга страна се въведоха и изисквания за по-високи лимити на отговорност – вече ще има лимити до 10 милиона лева съответно на събитие застрахователно, свързано с „Гражданска отгворност”, т. е. тези лимити се изравняват с лимитите, които са в ЕС в западноевропейските държави, в развитите държави, където, да кажем, 5 млн евро, дори там се достига и до 10 млн евро общ лимит, агрегиран лимит – това са вече сериозни лимити. Като има такива по-високи лимити на отговорност вероятно с времето центата ще трябва да се покачва.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Десните у нас са с фабричен дефект, добри са само в опозиция

"В член 99 на Конституцията ни не е записана мярка, която да предвижда отлагане от страна на президента на възлагането на втория мандат с три месеца, за да може да се събере по някакъв начин от тези, на които ще се даде мандатът, някакво мнозинство, за да го подкрепи. Конституцията по този въпрос е съвсем ясна, а ПП-ДБ не са готови да управляват"...

публикувано на 16.07.24 в 10:37

Радостин Чолаков ще учи с пълна стипендия в Станфорд

През годините сме разказвали нееднократно за Радостин Чолаков от Барутин, който спечели награди за отличните му софтуерни проекти, в международни състезания е сред първите STEM изследователи, има отличие и от световен конкурс за млади учени. Тази година той завърши Образцова Математическата гимназия "Академик Кирил Попов" в Пловдив с..

публикувано на 16.07.24 в 07:45

Ден на отворените врати за децата на КЦМ

За втора поредна година Холдинг КЦМ 2000 организира Ден на отворените врати за децата на голямата фамилия. По думите на пиара Веселина Балтова, изборът на дата не е случаен. Точно преди десет години на днешния 15 юли 2014г. в Новия оловен завод на КЦМ е получен първият разтопен метал. Това е и кулминацията на уникалния проект за Технологично..

публикувано на 15.07.24 в 17:18

Забавянето на втория мандат е иновативно и смислено решение

Сложната политическа ситуация изисква сложни иновативни решения и отлагането на връчването на втория мандат, което поискаха от ПП- ДБ от президента, е разбираемо. Поради това, че те неочаквано се оказа втори сега имат време да преценят какво искат и какви ще политиките им в новата ситуация, коментира докторът по социология Венелин Стойчев. Такова..

публикувано на 15.07.24 в 12:11

4-ти ден в битка срещу огнената стихия в Калояново и Хисаря

Пожарът между Калояново и Хисаря е овладян и нощта е преминала спокойно.   Заради тлеещите огнища и очакваните високи температури обаче на мястото остават екипи на пожарната, служители на Горското стопанство, военнослужещи и доброволци.  През нощта в района на селата Иван Вазово и Михилци са разположени няколко екипа на..

обновено на 15.07.24 в 11:17