Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Газовият спор е семеен и трябва да се реши по-бързо

Казусът с „Овергаз" показа отново огромната стратегическа грешка на държавата, която не направи нищо за диверсификация на доставките на природен газ за България, коментират експертите.

В "Точно днес"  разговор с Христо Казанджиев, енергиен експерт според когото „Газпром“ ще се стреми да придобие „Овергаз“ като собствена компания.

Ако "Южен поток" се реализира,  то той ще се изгради  в изключително редуциран  мащаб, с оглед заобикаляне на Украйнасмята Христо Казанджиев. Той каза това по повод писмото на Сашо Дончев до ЕК, в което той отбелязва, че действията на  "Газпром експорт" са мотивирани от желанието на "Газпром" да възстанови изграждането на "Южен поток".

„Овергаз” излиза ли от пазара, г-н Казанджиев?

 Христо Казанджиев: Не, в никакъв случай. Не трябва да забряваме, че пазарът на природен газ в България реално започна от 2013 г. , „Овергаз” започна директни доставки на природен газ от Русия. Вероятно е имало някаква договореност за отваряне на пазара в смисъл, че един и същи газ се дистрибутира от две компании и вероятно има някаква форма на регулиране, която към настоящия момент вероятно е нарушена от страна на „Овергаз” и в тази връзка вероятно се е намесил и „Газекспорт”. Трябва да подчертаем, че писмото срещу „Газпром” е некоректно, защото не „Газпром” продава природен газ на „Овергаз”, а „Газекспорт”, която е търговска компания и съответно осъществява своя независима политика, така че в случая има някакъв корпоративен спор между двете компании. Не трябва да забравяме, че и две компании са от един и същи кръг, корпоративен кръг, образно казано това е един семеен спор и добре би било той да се регулира и да се реши колкото може по-бързо.

Р. П.:  Семеен спор, говорите, дирижиран от Дмитрий Медведев или?

Хр. К.: Семеен спор между „Овергаз”, семеен спор в рамките, на който съществува и един кръг от корпорации в „Газпром”. Не трябва да забравяме, че в „Овергаз” има сериозно акционерно участие, „Газпром” и разбира се едно минимално участие от страна на „Газпром”, така че в този смисъл семеен кръг т. е. това е един кръг от взаимно свързани дружества, които би следвало да се урегулират във вътрешен порядък, а не да занимават обществото със своите проблеми.

Р. П.: Да, може би, това предстои да го видим как точно ще стане това регулиране – срещи, разоговори между Сашо Дончев и Дмитрий Медведев или  цената е съвсем друга? Вие вече казахте, по националното радио цитирам вашия разговор,  в „Неделя 150”, че „Газпром” ще се стреми да придобие „Овергаз” като собствена компания?

Хр.К.: Да, разбира се, аз лично не изключвам такава възможност поради факта, поради факта, че има очевидно някакво напрежение в българските и руските акционери. Тази стъпка би кореспондирала добре и със стратегията на „Газпром” за директен достъп на руския природен газ до българските потребители и изобщо до неговите потребители навсякъде по света, така че е нормално да има такъв стремеж от страна на компанията. Как ще се развият събитията – това е въпрос на бъдеще и то в краткосрочен план.

Р. П.: А има ли индикации наистина това, което поне казва Дончев в своето писание до Европейската комисия, че е възможно да се мотивира по-добре желанието на „Газпром” да възстанови изграждането на „Южен поток” – това ли е целта, това ли прозира наистина?

Р. Г.: Към настоящия момент е твърде спорно дали точно това е целта, но не се изключва и такава възможност. Не трябва да забравяме, че ако „Южен поток” се реализира той ще се реализира в изключително редуциран – не това, което първоначално беше планирано, а най-вероятно с твърде ограничен обем с оглед заобикаляне на Украйна. Но това са неща, които не би следвало да се свързват едно с друго.

Р. П.: Има ли основание за притеснение за финансовото състояние на „Овергаз”, дали пък това не е всъщност целат?

Хр.К: Не мисля, не мисля, че има някакво основание за проверка на „Овергаз” мрежи, но така са решили в ДКЕВР, това е тяхно правомощие, аз лично не виждам и не считам, че е вероятно „Овергаз” да е нарушил някои условия по лицензионните изисквания поради факта, че компанията е силно професионализирана, работи коректно, към настоящия момент няма сведения за някакви злоупотреби слицензионни условия, така че реакцията на ДКЕВР е по-скоро отговор на обществените въпроси отколкото действително очакване за сериозни нарушения.

Р. П.: По-скоро въпросът е ще  се вземе ли лиценза й и дали това е целта?

Хр.К: Не мисля, не мисля, че ще стигне до такива крайни мерки не заради друго, а поради факта, че за да се стигне до отнемане на лиценза трябва да има много, много сериозни нарушения. Аз лично не виждам как такива нарушения биха се реализирали.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Десните у нас са с фабричен дефект, добри са само в опозиция

"В член 99 на Конституцията ни не е записана мярка, която да предвижда отлагане от страна на президента на възлагането на втория мандат с три месеца, за да може да се събере по някакъв начин от тези, на които ще се даде мандатът, някакво мнозинство, за да го подкрепи. Конституцията по този въпрос е съвсем ясна, а ПП-ДБ не са готови да управляват"...

публикувано на 16.07.24 в 10:37

Радостин Чолаков ще учи с пълна стипендия в Станфорд

През годините сме разказвали нееднократно за Радостин Чолаков от Барутин, който спечели награди за отличните му софтуерни проекти, в международни състезания е сред първите STEM изследователи, има отличие и от световен конкурс за млади учени. Тази година той завърши Образцова Математическата гимназия "Академик Кирил Попов" в Пловдив с..

публикувано на 16.07.24 в 07:45

Ден на отворените врати за децата на КЦМ

За втора поредна година Холдинг КЦМ 2000 организира Ден на отворените врати за децата на голямата фамилия. По думите на пиара Веселина Балтова, изборът на дата не е случаен. Точно преди десет години на днешния 15 юли 2014г. в Новия оловен завод на КЦМ е получен първият разтопен метал. Това е и кулминацията на уникалния проект за Технологично..

публикувано на 15.07.24 в 17:18

Забавянето на втория мандат е иновативно и смислено решение

Сложната политическа ситуация изисква сложни иновативни решения и отлагането на връчването на втория мандат, което поискаха от ПП- ДБ от президента, е разбираемо. Поради това, че те неочаквано се оказа втори сега имат време да преценят какво искат и какви ще политиките им в новата ситуация, коментира докторът по социология Венелин Стойчев. Такова..

публикувано на 15.07.24 в 12:11

4-ти ден в битка срещу огнената стихия в Калояново и Хисаря

Пожарът между Калояново и Хисаря е овладян и нощта е преминала спокойно.   Заради тлеещите огнища и очакваните високи температури обаче на мястото остават екипи на пожарната, служители на Горското стопанство, военнослужещи и доброволци.  През нощта в района на селата Иван Вазово и Михилци са разположени няколко екипа на..

обновено на 15.07.24 в 11:17