Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Близо 20% от автомобилите у нас са без "Гражданска отговорност"

Владимир Тодоров
Снимка: БГНЕС

Голяма част от собствениците на автомобили в България  не разбират смисъла на застраховката "Гражданска отгворност" и я приемат като данък, което е много неправилно. Това заяви за Радио Пловдив Владимир Тодоров, председател на Асоциацията за защита на застрахованите и пострадали при катастрофи. 

Той коментира промените в законодателството, според които собствениците на 300 хиляди автомобила без  застраховка "Гражданска отговорност" ще загубят служебно регистрацията на  автомобилите си до два месеца. В момента Гаранционният фонд изпраща писма до собствениците  с указания или да платят задължителната застраховка, или да свалят от отечт колите си.

По думите на Тодоров тази застраховка пази самите водачи. При  пътен инцидент и при нанесени щети те се изплащат не от виновния шофьор, а от застрахователя. Много често размера на щетите са непосилни за водачите и са в пъти повече от цената на самата застроховка.

За едни 200 лева, които плащаме  на година исковете, които могат да бъдат насочени срещу нас са в порядъка на 100 -200 хиляди лева. Затова и не е случайно  това, че тя е задължителна. Така е във всички развити държави, обясни още Тодоров.

Според него, освен големият брой незастраховани автомобили у нас, не по-малък  проблем  са и регистрираните в България румънски автомобили с БГ номера. Те също  нямат ГО и за  щетите причинени от тях плаща нашият Гаранционен фонд, като по този начин се източва.  Генералната идея е това да бъде пресечено.

Относно процедурата в момента - Тодоров обясни, че след писмата и двуседмичния срок, отново ще бъдат прегледани масивите на КАТ.

Ще бъде направена още една проверка и чак след това ще се престъпи към служебното прекратяване на регистрацията. Това не означава обаче, че физически нещо ще се случи. Отписването е само в масивите на Пътна полиция, а собственикът ще получи призовка - да си занесе регистрационните номера сам. Това означава още, че при настъпило ПТП щетите ще бъдат платени отново от Гаранционния фонд, но след това парите ще бъдат възстановявани от собственика, нанесъл щетите, разясни Тодоров

Той допълни, че процесът ще бъде динамичен и без значение дали застраховката ни е направена разсрочено или еднократно, това ще бъде отбелязано в системата и ще се следи от КАТ.

Намаляването на глобата за каране без ГО Тодоров определи като "голяма глупост" и популистки ход.

Цялото интервю може да чуете в прикачения звуков файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

17 афтършока са усетени след основния трус и те ще продължат месеци

17 вторични труса са регистрирани след основното земетресение снощи от 4,3 по Рихтер, като най-силният вторичен трус от 2,8 по Рихтер бе регистиран в 11:29 часа.  Афтършоковете ще продължат и в следващите дни, обясни доц. Пламена Райкова - Цанкова, ръководител на департамент "Сеизмология" към НИГГГ при БАН. Голяма част от тях не са били усетени..

обновено на 18.06.24 в 13:12

Социолози и граждани дискутират "Консервативно и/или либерално"

Дискусионен клуб за консервативни дебати гостува в Пловдив и организира среща със социолозите Андрей Райчев, Кънчо Стойчев и Първан Симеонов.    Дискусията е на тема ,,Консервативно и/или либерално” и ще се състои в Регионалния исторически музей. Дискусионен клуб за консервативни дебати е създаден през 2022 година в Стара Загора..

обновено на 18.06.24 в 11:21
Мария Пиргова

Каквото и да е правителството, то ще бъде нелегитимно

Въпросът е не дали ще има правителство, а на кого ще бъде това правителство? И дали гражданите ще имат някаква връзка с него. Това заяви в предаването „Точно днес“ на Радио Пловдив професор Мария Пиргова. Според нея има и още един въпрос, свързан с това дали властта ще бъде произведена от изборите или те не са произвели реалната власт в..

публикувано на 18.06.24 в 10:12

Предлагат по-високи цени на такситата в Пловдив и повече коли

Предложение за увеличение на цената на таксиметровите услуги и увеличение на таксиметровите автомобили, които ще работят на територията на община Пловдив предлага кмета Костадин Димитров за гласуване на сесията на ОбС този четвъртък. Предложението е на база подписка от Асоциацията на таксиметровите водачи, в която са защитени минималните и..

обновено на 18.06.24 в 07:41
Даниел Смилов

Очаква се кабинет между ГЕРБ и ДПС с подкрепата на ИТН

Какво можем да очакваме от започналите днес разговори за кабинет? По темата в програма "Ден след ден" - разговор с политолога доц. Даниел Смилов , програмен директор на Центъра за либерални стратегии. Доц. Смилов посочи в анализа си, че очаква управление на ГЕРБ с ДПС, защото те имат желание да направят кабинет.  "Едва ли са необходими такива..

обновено на 17.06.24 в 16:31