Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бедствено положение в община Смолян, много щети в Рудозем

| обновено на 17.01.16 в 11:38

В два часа тази нощ в община Смолян беше обявено бедствено положение. Заради неспиращия повече от 24 часа дъжд река Черна преля на няколко места в града. В кв. "Устово" са залети няколко малки цеха и няколко дървени постройки са отнесени от водата, съобщи заместник-областният управител на Смолян Андриян Петров:

Взехме превантивни мерки, с които доброволците и служителите на регионалната служба "Противопожарна и аварийна безопасност“ помогнаха. Те напълниха чували, които бяха поставени на най-навралогичните места, на които имаше опасност реката да прелее и благодарение на тези мерки нямаме някакви сериозни поражения в града. На няколко места в общината реките сериозно вдигнаха нива. По пътя Смилян – Могилица на едно място е залят изцяло, а по последна информация и в други участъци има отнесени части от пътя, но тъй като отново няма връзка в Могилица на някои от операторите, ще получим пълна информация малко по-късно. Отделно от това в Средногорци, в община Рудозем, реката отнесе един понтонен мост, който се е откъснал и е преминал през няколко от ВЕЦ-овете. Единият ВЕЦ е изцяло наводнен. Там водата е разбила прозорци и е влеязла навътре. В момента безпрепятствено минава през самия ВЕЦ, но нищо не може да се направи, докато не се оттегли самата вода. В Устово е отводнявана къща. Имаше доста паднали дървета по пътя Широка лъка-Стойките. Там е паднала и земна маса. Земна маса беше паднала и в Смолян, до един от хипермаркетите на така наречената товарна магистрала. Едното платно беше затворено за няколко часа, но вече е почистено и движението се извършва нормално.

Дъждът в Смолян вече премина в тежък сняг. Вдигната е цялата налична почистваща техника и са разположени наблюдателни постове, за да се знае къде какво се случва. От Областната управа препоръчват гражданите да не предприемат пътуване, ако това не е наложително заради усложнената обстановка. В града е мобилизирана цялата налична почистваща техника и са разположени наблюдателни постове. 

Заради обилния снеговалеж е въведено ограничение за движение на товарни автомобили по всички пътища на републиканската мрежа в областта. 30 доброволци се включиха в овладяването на обстановката от наводнения в кв. "Устово“, каза кметът на общината Николай Мелемов:

В момента няма ток в селата по поречието на река Арда. В града имаше няколко критични точки. Вече са овладяни. Работим, за да направим проходим пътя за Арда и Горна Арда. Преди Могилица имаше проблем, който в момента се отстранява. Там реката беше излязла от коритото и пътят беше непроходим, но вече е отекло и сега се почиства от кал и от камъни.

Тази нощ към 01.00 часа река Арда преля и отнесе понтонен мост край маданското село Средногорци, каза кметът Светлан Младенов.

Възстановено е електрозахранването в района на две села на Арденското корито между Смилян и Кошница. Все още няма електрзахранване между Арда и Горна Арда. Там работят екипи на ЕВН. В района на входа на Рудозем е паднала огромна подпорна стена. За малко да прелее при моста на входа. Там няма място, на което да няма щети. Според данни на кметаРумен Пехливанов от общината все още се въздържат да обяват бедствено положение. 2 свлачища са активизирани в Неделино. Наводнени са 3-4 къщи и в момента се отводняват. Вече няма проблем с река Триградска. Водата се е оттекла и се разчистват наноси от пътя. В Девин е имало отводняване в района на един от хотелите. В Смолян силите се насочават към разчистване на снега. В района на главния път Смолян-Пампорово въпреки предупреждението шофьорите да не тръгват неподготвени за движение при зимни условия, има закъсали микробуси с летни гуми и движението се затруднява допълнително.

В Рудозем река Арда разруши част от колектора и отнесе коли. Пострадали хора няма. 

Три пререли дерета затвориха пътя Батак – Доспат. В цялата област има сигнали за срутени подпорни стени и свлачища.През цялата нощ повече от 200 души, сред които 30 доброволци в община Смолян са работили за овладяване на ситуацията. Река Черна в промишлената зона на кв. "Устово“  отново преля и събори битови сгради на дърводелски цех и селскостопански постройки с животни. Пострадалите споделиха:

Една по една заминаха постройките. Миналата година по това време пак имаше наводнение и пак имах сумати щети за около 30 000 лв. Никой не иска да ме застархова, защото се води рисков обект. Никой не ми е направил стена на реката. Цяла нощ се борим и насипване чували, правим диги. Отбиваме реката да влиза в коритото - казаха пострадалите.

Освен за Смолян, предупредителен червен код за обилни валежи е в сила днес и за Кърджали и Хасково. В 13 области от Централна България предупреждението е за оранжев код, в останалата част от страната е в сила жълт код. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Двата чешки хеликоптера за борба с пожарите са на летище "Пловдив"

Двата хеликоптера от Чехия кацнаха на летище Пловдив. Те ще се включат в борбата с огъня утре, тъй като полети се извършват в светлата част на денонощието, съобщи в ямболското село Воден главният секретар на МВР гл. комисар Димитър Кангалджиев. Стоянов: Ситуацията във Воден започва да се овладява, работи се по обезопасяване на 2 съседни села Вчера..

публикувано на 17.07.24 в 21:18

Дълго поле е новата огнена точка в община Калояново (обновена)

Малко след 21 часа бе отворен пътят за Карлово в района на калояновското село Дълго поле. Той бе затворен заради задимяване преди разклона за гара Калояново, причинено от пожар на стърнища от двете страни на пътя и около жп   линията. Огънят е локализиран от два противопожарни екипа.  Близо два часа движението към Карлово се отбиваше през село..

обновено на 17.07.24 в 20:03

Изправят пред съда брутален домашен насилник

Районна прокуратура – Пловдив предаде на съд 30-годишният Цветомир Пенков, обвинен в домашно насилие над 24 годишната Ванеса, с която се живели на семейни начала и имат едногодишен син.  Случаят стана известен в началото на годината, когато жената бе приета в болница след брутален побой с множество тежки травми по лицето и тялото, сред които..

обновено на 17.07.24 в 20:02

Потушен е пожарът край Стрелча, над Сестримо е локализиран

Пожарът край Стрелча е напълно изгасен , съобщиха от МВР - Пазарджик.  В късния следобед бяха потушени последните локални огнища, но дежурни екипи на пожарната ще останат на дежурство през цялата нощ.  Доброволци и служители на гоското стопарство също ще останат на място. Огънят бушува две денощия, изгоряха около 400 декара горски площи. Пожарът,..

публикувано на 17.07.24 в 20:00

Овладяха пожара край Отец Паисиево, няма опасност за Пролом

Пожарът около село Отец Паисиево, община Калояново, е почти овладян. Няма опасност за здравето и къщите на местните хора. Тежка техника активно работи по гасенето на огъня в гората, където теренът е пресечен. „Огнището е заобградено от изток, юг и запад с просеки и така на практика трябва да наблюдаваме през нощта огънят да не прехвърля тези..

обновено на 17.07.24 в 17:22