Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Близо 60 души са потърсили помощ от ортопедите в УМБАЛ "Св. Георги" само за ден

С всяко денонощие прогресивно нараства броя на тежко контузените  пловдивчани, пострадали от падания по заледените улици и тротоари, сочи медицинската статистика. Същевременно, общината и две градски болници се споразумяха да приютяват бездомниците през нощта. 

Само през последното денонощие 58 пловдивчани са потърсили спешна помощ заради счупени крайници и други травми след падане  върху леда, съобщиха от УМБАЛ „Свети Георги”.  18 от случаите са по-сериозни и се е наложила неотложна оперативна намеса. 


Хората са са били със сериозни счупвания на крайниците – ръце и крака, най-вече китки, глезени,  бедра и подбедрици. Малко дете е със счупена ръка след като се е подхлъзнало и паднало пред училището си. 


В понеделник в спешните медицински центрове  бяха  регистрирани 8 души с контузии,  на следващия ден те бяха 26, а днес потрошените пловдивчани са двойно повече от вчера, сочи статистиката, според която за трите мразовити дни близо 100 души са с тежки травми от падания върху леда. 


Заради установилите се  трайно ниски  температури, Общината е постигнала договорка с ръководителите на бившите  първа и втора градска  градска болница – „Св. Мина“ и „Св. Пантелеймон“ – да подслоняват за през нощта оказали се на улицата бездомници или бедстващи хора,  съобщи заместник-кметът по обществен ред и сигурността Георги Маринов.  


По думите му, на другия ден тези безпризорни ще бъдат приютени в общинските социални центрове, но важното е да не бъдат изоставени да измръзнат до смърт на открито. Любопитното е, че извън тази категория, след закриването на „отрезвителя“, според закона за МВР, когато на улицата  бъде открит злоупотребил до безпомощност с алкохола човек, полицаите са  длъжни да повикат линейка, която пък го отвежда в болница, коментира заместник-кметът.


Същевременно, стотици пловдивчани са принудени да стоят дълги часове на открития суд, преследвани от  нуждата за прехрана – това са търговците на открито и тези по кооперативните пазари, не всички от които са покрити или заслонени. Болшинството малки пазари са с непочистени преспи и труден достъп, което, добавено към мразовитото време, катастрофално свива клиентелата на зеленчукопродавачите. 


Чуйте тяхната история тук 



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Още арести на лекари за източване на Здравната каса в Пловдив

Още трима пловдивски общопрактикуващи лекари, съучастници на първите двама арестувани,  са обвинени за източването на пари от Здравната каса  - съобщиха от прокуратурата.  Това е ставало чрез съставяне на фалшиви електронни отчети за работа, прегледи и медицински направления за физиотерапия.   Припомням, че първите двама задържани в началото на..

публикувано на 23.07.24 в 15:49

Съдът попречи на Гергов да стане едноличен собственик на Панаира

Софийски градски съд определи за нищожно решението, с което Общинският съвет на Варна апортира акциите на общината от Международния панаир - Пловдив в дружеството "Пълдин Туринвест", чийто мажоритарен собственик е Георги Гергов. Съдът обаче не уважи искането на държавата тези акции да ѝ бъдат възстановени.  Софийски градски съд: Община..

публикувано на 23.07.24 в 14:55
Снимката е илюстративна.

Бурята събори дървета и клони в Пазарджик

12 сигнала за последствия от силния дъжд в Пазарджик са получени на спешния телефон 112 в ранния следобед, съобщи говорителят на Областната дирекция на МВР Мирослав Стоянов. Повечето сигнали са за паднали дървета и клони по улиците в града.   Повредени са и седем паркирани автомобила.  По сигналите работят екипи на пожарната и общината – за..

публикувано на 23.07.24 в 14:38

Чистенето, миенето и зимната поддръжка на Пловдив ще струват над 100 млн. лв

Над 89 и половина милиона лева без ДДС /89 582 476/ ще струва сметопочистването, разделното събиране, транспортирането на битовите отпадъци, машинното почистване и миене на Пловдив, както и зимното поддържане, според обявената днес обществена поръчка. С ДДС стойността на поръчката става 107 милиона и половина лева. Тя е обявена за пет от районите на..

публикувано на 23.07.24 в 14:19