Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бабинден е :)

| обновено на 21.01.16 в 14:35

С ритуално измиване на ръцете на лекари и акушерки в  УМБАЛ "Св.Георги" отпразнуваха деня на родилната помощ. Традиционното разчупване на ритуалната погача показа, че през тази година ще се родят повече момченца в АГ- клиниката.  

Момченце е и първото бебе за 2016 година, което на специална церемония кметът на на район  "Западен" Димитър Колев ориса. Малкият Илкай се появи на бял свят в първата минута на 1-ви януари и е първата рожба на  семейство от Куклен. 

Майката – Селвер е медицинска сестра, а бащата Ибрам е инженер. И двамата са убедени, че синът им е роден под щастлива звезда. 

Малкият ИлкайТе са надяват да порасне добър и честен човек и да се изучи. Началникът на клиниката доц. д-р Екатерина Учикова пожела и тази година да продължи тенденцията да се раждат повече бебета. Тя припомни, че през 2015 година са  се родили 2094 бебета,  с 20 повече от предходната 2014 година.

Изпълнителният директор на болницата проф.Карен Джамбазов също честити празника на лекарите и акушерките и пожела  в клиниката да се раждат  здрави бебета.

2016-та ще донесе много бебета – това, показа ритуалът на Бабинден в болница “Пловдив” тази сутрин, защото традиционната пита беше разчупена на множество парчета. Началникът на отделението по акушерство и гинекология д-р Димитър Йончев беше категоричен: “Момичета или момчета – не е толкова важно. По-важното е, че годината ще донесе много деца и радост в домовете”, каза д-р Йончев. По стара традиция той изми ритуално ръцете си с вода и сапун, както всички, които бабуват на бебетата и разчупи питата. 

Ритуал по миене на ръце в МБАЛ ПловдивБебетата, които 2016 вече донесе, бяха орисани от началника на АГ отделението д-р Йончев и Дияна Троплева, изпълняваща длъжността старша акушерка. Според традицията на новородените момиченца и момченца, и майките им, бе закичена мартеничка - червен и бял конец за здраве. 

Повече деца за 2016 пожела и директорът на болницата доц. д-р Георги Йорданов – така, че да надминат родените през 2015 година 1260 бебета. “Но и да продължат традицията на близнаците и тризнаците”, добави доц. Йорданов, припомняйки за родените през миналата година в МБАЛ “Пловдив” тризначки.

508 бебета са се родили през м.г. в родилното отделение на Многопрофилната болница за активно лечение „д-р Братан Шукеров“ в Смолян. С ритуала „миене на ръце“ беше отбелязан Денят на родилната помощ.

Самодейци от Народно читалище „Балкански просветител” и представители на пенсионерския клуб в кв. Райково  поздравиха лекарите и медицинския персонал с кратка програма. Бабинден е един от големите народни женски празници, посветен на "бабите" - жените, помагали при раждане в миналото. На този ден се засвидетелства почит и уважение към лекарите и акушерките, които помагат на жената в най-важния момент за нея- раждането.

Всяка шеста двойка в България е с репродуктивни проблеми според статистиката. Проучване на фондация "Искам бебе" показва, че 145 000 са двойките , които са наясно, че имат проблеми, съобщи Вера Вулджева, член на УС и областен координатор на неправителствената организация в Пловдив. Години продължава борбата на повечето от тях за собствено дете.

Вера Вулджева                
Репортаж на Антония Попова с Вера Вулджева може да чуете в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Следят с дронове пожарите в Средна гора, усложнена обстановка до Иван Вазово

Трети ден продължават пожарите в общините Хисаря и Калояново.  Целият терен на пожара  обхваща над 15 хиляди декара гора и равнинни площи и се наблюдава с дронове. На място днес пристигна началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, който дойде, за да се увери, че ситуацията е под контрол и да съдейства, ако е необходимо, с допълнителни сили и..

публикувано на 14.07.24 в 16:27

Жители на село Брезе протестираха в Девин

Жители на родопското село Брезе протестираха в Девин с искане за подмяна на водопроводната мрежа и ремонт на пътища. Протестиращите се събраха на входа на Девин и в шествие  преминаха близо два километра до сградата на Общината. Издигнаха знамена и плакати с надписи:  "Брезе ще го има" и "Искаме  водопровод и канализация пътищата"...

публикувано на 14.07.24 в 15:24

Локализирани са пожарите в общините Калояново и Хисаря

Локализирани са пожарите в общините Калояново и Хисаря.  Трети ден продължава потушаването на пожарите в Средна гора Екипи на пожарната , горското стопанство, доброволци и военни с техника продължават работа в засегантия от огъня периметър,  съобщи за Радио Пловдив   областният управител на Пловдив  и председател на оперативния щаб за..

обновено на 14.07.24 в 12:27

Трети ден продължава потушаването на пожарите в Средна гора

Трети ден продължава борбата с огнената стихия на територията на общините Калояново и Хисаря, където бе обявено бедствено положение. Огнищата обхващат периметър от 15 хиляди декара гори и равнини площи.  Съдействат и военните от пловдивския 91-ви инженерен батальон за обща поддръжка.  Основните усилия днес са насочени към потушаването на огъня при..

обновено на 14.07.24 в 12:27

100 колоездачи се включват във велотур "Момчиловци"

Национален велотур „Момчиловци“ се провежда днес в известното родопско село. В четвъртото издание на велотура ще участват над 100 колоездачи от цялата страна. Те ще преминат по 100-километров кръгов маршрут. Той стартира и финишира в Момчиловци, преминавайки през Смолян, Търън, Стоянов мост, Баните. Колоездачите участват със собствен велосипед и..

обновено на 14.07.24 в 09:28