Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съдиите за озаптяването, опраскването и съветниците

Скандалите във Висшия съдебен съвет надвишават броя на заседанията му като цяло. Затова е необходима постоянната ни намеса в работата на този орган и да бъдем коректив на неговите действия. 

Това заяви пред Радио Пловдив говорителят на Съюза на съдиите в България Иван Георгиев, съдия в Софийски градски съд.  Той уточни, че само в рамките на една седмица от съюза излизат с няколко отворени писма. 

Последното е от днес - адресирано е до министър-председателя и разпространено до медиите. В него съдиите призовават премиерът Бойко Борисов да направи необходимото, за да озапти медийните изяви на съветника си по антикорупционни въпроси Яне Янев, който в последните дни е активиран като основен рупор срещу председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов, както и срещу ръководството на Софийския градски съд.

Според нас наистина този орган вече не се ползва с абсолютно никаква обществена подкрепа, а в областта на професионалните среди мисля, че - за съжаление, такава липса на подкрепа се наблюдава много отдавна, подчерта Георгиев. 

Той припомни, че още в началото на годината Съюзът на съдиите в България е призовал всички членове на Висшия съдебен съвет да подадат оставка, тъй като техните действия и бездействия показват пълна липса на компетентност - от една страна, а от друга - липсата на обосновани решения, зад които да стоят реални мотиви, които да бъдат публично известени. 

Мисля, че за съжаление последните събития, които се състояха във ВСС, както и разговорите, които изтичат периодично в публичното пространство между г-жа Янева и г-жа Ченалова показват именно неща такова. 

Така Иван Георгиев отговори на въпроса дали според него съдебната система у нас е подвластна на модела "Кой". Говорителят на Съюза на съдиите посочи, че все още няма публично известена позиция от страна на прокуратурата докъде върви разследването на т. нар. скандал "Яневагейт"  и изобщо започнало ли е такова разследване. 

Георгиев описа как у нас действа т. нар. механизъм на опраскването:

Наблюдава се през последните години наистина едно такова своеобразно опраскване. Назначаването на зависими магистрати на висши постове в съдебната система, които по едни или друг начин се държат с различни сигнали срещу тяхната дейност. В момента, в който те вече станат неудобни, тези сигнали се изваждат, дейността на тези магистрати се поставя под особеното внимание вече и на прокуратурата и оттук-нататък се дава възможност за това своеобразно опраскване. 

Цялото интервю с говорителя на Съюза на съдиите в България Иван Георгиев можете да чуете в прикачения звуков файл. 

Снимка



Снимка




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Иво Желев

Наесен отиваме на седми поред избори

Политическите въпросителни на лятото обсъждаме в програма "Точно днес" със социолога от ЕСТАТ Иво Желев. Той  прогнозира и възможностите за изпълнение на третия мандат и дали новите избори са неизбежни. По думите му вече е ясно, че в този парламент не може да се произведе нищо работещо.  "Нито има възможности за мнозинство, нито обща воля, нито..

публикувано на 19.07.24 в 10:28

Два екипа от Аварийно спасяване-Пловдив са на терен и днес

Пожарите наситиха новините, хората изгубиха домовете си, държавата ще даде по 1578 лева на пострадалите семейства. Говорим с доброволците, които са на терен при юли.  Включване в програма "Точно днес" на Георги Влайков  от Аварийно спасяване - Пловдив от мястото на пожара в Карловски регион.  Той подчерта, че остават на терена на вече..

обновено на 19.07.24 в 10:05

Само за 24 ч. събраха 20 000 лв. за екипировка на доброволците

В програма "Точно днес" на Радио Пловдив говорим с Манол Пейков, народен представител от ПП-ДБ за поредната му акция, за дарения с код екипировка за доброволците За по малко от 24 часа успяхме да съберем 20 000 лева и днес ще закупим първите необходими атрибути за борба с огъня, каза за Радио Пловдив Манол Пейков. „Говорих с Георги Влайков от..

обновено на 19.07.24 в 10:05

100% е изпълнен приемът в МУ - Пловдив, след второ класиране

След второ класиране на 100% Медицински университет - Пловдив изпълни държавния план-приeм. По традиция най-голям интерес има към специалностите "Медицина", "Дентална медицина" и "Фармация". Там се полага и изпит-тест по биология и химия. В програма "Точно днес" говорим със заместник-ректора проф. д-р  Веселина Горанова , с коментар на КСК 2024...

публикувано на 19.07.24 в 09:45

Карлово чества 187 години от рождението на Апостола

С тържествена Света литургия на 18 юли в храм „Св. Николай” започна отбелязването на 187 години от рождението на Васил Левски и Празник на град Карлово. Кметът на общината д-р Емил Кабаиванов, официални гости и граждани положиха цветя и се поклониха пред гроба на Гина Кунчева - майката на Апостола. На площад „Васил Левски“ д-р..

публикувано на 18.07.24 в 13:33