Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Няма основания за тревога за ваксинираните с внесения от Турция „Пентаксим”

Родителите на децата имунизирани  с петвалентната ваксина „Пентаксим”, внесена от Турция, не трябва да се притесняват, заяви за Радио Пловдив  директорът на Районната здравна инспекция д-р Ваня Танчева. 

Тя е категорична, че ваксината отговоря на всички изисквания и е същата ваксина, която се произвежда във френската фирма  производител “Санофи Пастьор“. 

В Пловдив и областта получените дози от турската пратка са раздадени на личните лекари още в края на миналата година. Една част вече са поставени и досега няма никакви оплаквания от педиатри и родители.  Случаят в момента няма нищо общо със здравето на децата, случаят е политически и така трябва да го разглеждаме, категорична е д-р Танчева. 

Тя припомни, че миналата година е имало голяма опасност да останем без ваксини и децата да не бъдат имунизирани, срещу заболявания, които са изключително опасни, но именно благодарение на имунизациите вече са почти забравени или рядко срещани. 

“Пентаксим“ е ваксина срещу дифтерия, тетанус, коклюш, полиомиелит, хемофилус инфлуенца. Тя е  част от задължителния имунизационен календар и ще продължи да бъде прилагана, както е прилагана и в предишните години, поясни директорът на РЗИ. 

От своя страна общопрактикуващият лекар д-р Кирил Еленски допълни, че бебета се имунизират според изискванията и няма основания за тревога. 

„Изключително несериозно е да се твърди, че ваксината, внесена от Турция може да е опасна за здравето. Със същата ваксина се имунизират и турските деца. Друга тема е дали са нарушени правилата за внос, но по отношение качеството на ваксината, аз съм убеден, че проблем няма”, коментира д-р Еленски. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Вертолети помагат за гасенето на пожарите в Средна гора, има опасност за две села

Военнослужещи и два хеликоптера от 24-та авиобаза в Крумово се включват в гасенето на големия пожар, който гори в Средна гора . Те ще действат за погасяване на пламъците в землището на село Песнопой, община Калояново, и село Михилци, община Хисаря.  Хеликоптерите „Ми-17“ и „Кугър“ излетяха в 13.21 часа..

обновено на 12.07.24 в 17:08

Верижна катастрофа до Пазарджик затруднява трафика на АМ "Тракия"

Верижна катастрофа затруднява движението в района на 102-рия километър на автомагистрала „Тракия“.  Сблъскали са се 4 коли в платното в посока Бургас, има и пострадали 2 жени, които са транспортирани в пазарджишката болница. Движението не е спряно, а се регулира от екипи на "Пътна полиция". В района на катастрофата има лека тапа, трафикът се..

публикувано на 12.07.24 в 16:30

Частично бедствено положение в Хисаря и Калояново заради пожарите

Областният управител на Пловдив Христина Янчева обяви бедствено положение в общините Хисаря и Калояново.  Мярката се въвежда, за да бъдат ликвидирани пожарите в землищата на хисарските села Песнопой и Михилци и калояновските  Сърнегор и Отец Паисиево. В документа се посочват и конкретните мерки, които ще бъдат предприети от кметовете на..

публикувано на 12.07.24 в 16:00

ЕГ "Пловдив", Хуманитарната и ЕГ "Иван Вазов" пак са най-желани в Пловдив

Най-много седмокласници искат да учат английски език в Езикова гимназия "Пловдив" . Подадени са 1238 заявления за първо класиране точно в този профил, съобщи началникът на Регионалното управление на образованието Иванка Киркова.   Тя уточни, че в желанията на учениците следват Хуманитарни науки с английски език в Хуманитарната гимназия и ЕГ..

публикувано на 12.07.24 в 15:51

Огън бушува в труднодостъпен район в Родопите

Пожар гори в труднодостъпен горски масив между селата Сливка и Сейменци в община Баните.  Пожарът е низов. Горят сухи треви и храсти. Все още не се знае какъв периметър е обхванал огънят. Изпратени са два екипаогнеборци. Към екипите от пожарникари са се присъединили и служители на Държавно горско стопанство – Славейно, и доброволци от селата Сливка,..

публикувано на 12.07.24 в 15:46