Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Национален протест на учителите по география

Учители по география от цялата страна се събират на национален протест пред сградата на Министерството на образованието и науката. 

Педагозите недоволстват срещу предложения от ведомството учебен план, в който географията е отстранена като предмет в 11 и 12 клас в непрофилираните училища, както и срещу изискванията за новите учебници за 5 клас, които трябва да включват по-тежък материал от досега. 

"Новият Закон за предуичилищното и училищното образование "не е лошо направен", но част от подзаконовите актове, които са дело на министерството, "абсолютно противоречат" на принципите му" - коментира пред БНР председателят на Асоциацията на професионалните географи и регионалисти доц. Марин Русев.

Снимка

Русев изброи, че в пети клас с новите изисквания на министерството се очаква от едно дете на 11 години да познава способите за картографиране, какво е количествен и качествен фон, да описва формирането на континентите, да обяснява факторите на климата, да чете климатограма. Парадоксът е, че по математика едва в шести клас се учи за първи път фигурата кръг, т.е. не може година по-рано да се очаква от учениците да четат кръгова диаграма, убеден е географът.

Друго, което той изтъква е, че "географията се учи с два пъти по-малко часове от историята, до седми клас е с почти три пъти по-малко часове отколкото музика и рисуване".

В становище на министерството преди няколко дни се посочва, че като общ брой часове уроците по география не се намалявали. 

"Общият брой на часовете по география от 5-и до 10-и клас всъщност е увеличен в сравнение със сега действащия план" - заяви пред БНР Александър Трингов, началник отдел "Общо образование" в МОН.
"Некоректно е да се твърди, че предметът география е изместен на заден план. Няма такова противопоставяне на предмети и подреждане на първостепенни и второстепенни учебни предмети", заяви той. По отношение на тежестта на материала в следствие на концентрирането на часовете, Трингов коментира, че "тук вече е и ролята на учителя – да не изисква от учениците да възпроизвеждат само знания, а да ги учи и на умения".
Снимка
"Няма механично и самоцелно прехвърляне на учебно съдържание", обясни от своя страна експертът по география в МОН Христина Маркова. "По отношение на учебната програма отпаднаха много понятия, бяха прецизирани очакваните резултати. Осигурихме възможност да се изучават голяма част от темите през континентите, отпаднаха понятия като "природни условия и ресурси", които ще се изучават на много по-късен етап на средното образование", каза тя.
Според Маркова учениците в 5-и клас ще са облекчени откъм сложна терминология, но ще учат по-сложен материал, адаптиран за тяхната възраст.


Според педагозите обаче порочното е, че в последните класове предметът остава само избираем. Силно обществено недоволство има и от премахването на задължителните часове по история в 11 и 12 клас.

Снимка







Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Пожарът на Беклемето е потушен

Пожарът в района на Беклемето е потушен , съобщават от Министерството на околната среда и водите.  Падналият в района дъжд е спомогнал за овладяването на огъня, с който повече от 72 часа се бориха в резерват "Стенето" служители на парковата дирекция, горски стопанства, пожарникари, военнослужещи и доброволци от София и Пловдив.  В операцията се..

обновено на 21.07.24 в 13:41

Възможни бури и гръмотевици за днес

НИМХ обяви жълт код за обилни валежи с гръмотевици и високи температури за днес, 21 юли. Жълт код за валежи е обявен за областите Видин, Враца, Монтана, Ловеч, Плевен, Велико Търново, Търговище, Силистра, Русе, Габрово, София-област, София-град, Кюстендил. Жълт код за високи температури е обявен за областите Бургас, Ямбол, Кърджали,..

обновено на 21.07.24 в 13:40

Продължава гасенето на пожара на Беклемето

Продължава гасенето на горския пожар в района на прохода Беклемето. При огнеборците дойдоха служебният премиер Димитър Главчев, министърът на вътрешните работи Калин Стоянов, директорът на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ – главен комисар Александър Джартов, заедно с част от кризисния щаб на Община Карлово начело с..

обновено на 20.07.24 в 12:13

Пътни инциденти затрудняват трафика по АМ "Тракия"

При 147-ия километър на автомагистрала "Тракия" в посока София - Бургас има голямо задръстване. Причината е верижна катастрофа на 6 автомобила. По-рано предиобед близо 8-километрово задръстване причини верижна катастрофа при 160-тия км на магистрала "Тракия". Инцидентът е станал около 8:30 часа, когато се удрят верижно 10 автомобила. Щетите по 4..

публикувано на 20.07.24 в 12:13

Регионална академия на МГЕРБ се провежда в Пловдив

Над 100 младежи от областите Пловдив, Пазарджик, Хасково, Смолян и Кърджали ще се включат в Регионалната академия “МГЕРБ за твоя регион”. Форумът се организира от фондация „Ханс Зайдел“ и Сдружение “Граждани за Европейско Развитие на България”.  Регионалната академия ще бъде открита от председателя на Младежката организация на ГЕРБ Георг Георгиев и..

обновено на 20.07.24 в 12:03