Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Турция контролира ситуацията с бежанците, това е опасно за Европа

Снимка: БГНЕС
Превръща ли се България в бойно поле на интереси на чужди държави? И кой диктува политическите процеси у нас? 
Основни въпроси в началото на тази година след серията скандали. Какво предстои и как геополитиката пренарежда картите в България? Отговорите търсим от Алекс Алексиев, експерт по сигурността и тероризма и председател на Центъра за Балкански и Черноморски изследвания.

Р.П.: Да започнем с предизвикателствата, които стоят с бежанската криза в Европейския съюз. И на този фон – какво предстои за България?

Алекс Алексиев: Това, което става с т. н. бежанска вълна е доста тревожно, но трябва да се разбере, че това се предизвиква от самите европейци. По-специално от германците и техния канцлер г-жа Меркел, която заяви, че няма горна граница на това колко бежанци може да приеме Германия, което фактически предизвика или накара много потенциални бежанци да мислят, че съвсем лесно ще бъде за тях да отидат там и да започнат да живеят много по-добре отколкото в собствените си страни. Вината, за това, което става до голяма степен  е на самите германци. Те го осъзнават в момента и започнаха да свирят отбой, и то много сериозен отбой. И в същото време от политическа гледна точка ситуацията на Меркел не е никак солидна. Тя може дори да загуби работата си. Но по-важно е - кой и защо инсценира тази бежанска вълна?

Р. П.: Защо казвате инсценира?

Алекс Алексиев: Защото това не е нещо, което стана случайно. Както казах този медал има две страни. Първо, най-голямата част от бежанците, бих казал около три четвърти от тях идват от Турция. Една малка част от тях идват от Либия през Средиземното море, но най-голямата част идва през Турция. И Турция контролира потока на  бежанците. Не знам дали сте запознати, но между гръцкия остров Лесбос, който е на 3 – 4 килметра от турския бряг, през цялото лято и до ден днешен продължава масовия поток от бежанци. Между другото само една четвърт от тях са от Сирия, а много други са от най-различни държави. Примерно - 100 хиляди от тези милион и 200 хиляди, които са влезли в Германия миналата година, са от Косово, Босна и от Албания, които разбира се не са преследвани нито по религиозни, нито по политически причини. Но това, което стана, се използва от Турция, от една държава, която се ислямизира според мен много бързо под ръководството на Ердоган, до една или друга степен да шантажира Европа. И те се поддадоха на това. И както знаем те обещаха на Ердоган 3 милиарда долара. Сега искат още повече за да спрат с този поток от бежанци. Това надали ще стане. Просто, защото те контролират ситуацията и това е опасно за Европа, опасно е и за нас, защото никой не знае дали утре той няма да реши да отправи една сериозна бежанска вълна към нас.

Р. П.: Има такава вероятност, не изключвате, така ли?

Алекс Алексиев: Не я изключвам въобще.

Р. П.: А какво може да провокира едно такова решение? Задавам ви този въпрос, тъй като през последния месец - от Коледа до сега, станахме свидетели на доста голям натиск, оказан от страна на Турция върху България. Във връзка с казуса с ДПС.

Алекс Алексиев: Да, безспорно. И това не е нещо, което е съвсем ново. Както знаете, тук наскоро започна да се говори затова, че нашето Мюфтийство се ръководи директно или индиректно от турския Дианет, който е техният директорат за религия. Знаем, че има турски граждани, които са в България и ръководят работата на Мюфтийството. Това според мен е, първо, недопустимо, ти не можеш да претендираш, че си суверенна държава и да оставяш чужденци да ръководят второто по големина вероизповедание в страната. Другото, което е може би още по-важно и по-неприятно, поне според мен, е, че тази институция Дианет е една институция, която се опитва да ислямизира турското население и нашето население съответно. Тя не е неутрална от гледна точка на ислямизирането. Турция под Eрдоган се превръща в една ислямистка държава, което в никакъв случай не е от полза на нашето мюсюлманско вероизповедание. Напротив, може да нанесе доста големи вреди. Не знам дали знаете, до дианетът, дори в Турция, дискриминира също мюсюлмани, които не са сунити. Между другото, в Турция около четвърт от населението са т. н. алевити, които са от шиитски произход. И те са съвсем активно дискриминирани от Дианета. Например дианетът напоследък обяви, че не е позволено, от гледна точка на ислямския канон, сунити да се женят за алевити, което  поне според мене е само, че напълно противоречи на демокрацията, явно е съвсем тенденциозно и е нещо, което създава сериозни проблеми вътре в страната. И ако наистина тези хора от дианета ръководят и дирижират нашето Мюфтийство, това в никакъв случай не може да се види като безобидна постъпка – това е опит да се ислямизира нашето население.

Р. П.: Днес се очаква заседание на вътрешните министри в Европейския съюз. На него трябва да се обсъдят границите на Шенген. Освен това обаче и драстичен план за спиране на мигрантите през Балканите. Лично вие смятате ли, че един такъв план може да бъде реализиран? И как той ще се отрази на България?

Алекс Алексиев: Може да бъде реализиран, ако има тази политическа готовност. Както казах в началото, Германия изигра една много негативна роля в това отношение от самото начало. Другото, което е негативно и според мен недемократично, е опита на ЕС, на Европейската комисия да наложи на източните държави като Полша, Унгария, Словакия и пр. да квоти за бежанци. Къде е демокрацията? Къде е суверенната воля на независими държави? Това според мене е напълно недопустимо и лично аз смятам, че България би трябвало да е солидарна с източноевропейските държави, които отказват да приемат бежанци, защото тези хора, огромното болшинство от тях, не са истински бежанци. Вие знаете, че да се даде политическо убежище на хора, преследвани по политически или религиозни причини, е нещо много благородно и е една от основите на европейската цивилизация. Но тези хора не са преследвани. Те просто идват, защото се надяват, че ще имат много по-добър живот. Ако ние трябва да даваме убежище на всички, които са по-бедни от нас, защо да не дадем убежище на 500 милиона китайци, които живеят с долар и половина на ден?

Р. П.: Има ли вероятност България и Македония да се превърнат в „чакалня” за бежанците?

Алекс Алексиев: Надали ще стане това, освен ако турците наистина решат да ни дестабилизират, което те са способни да направят. По принцип ние не сме много атрактивна цел за бежанците, защото тук няма почти никакви солидни социални облаги както примерно в Германия, в Швеция...И както виждате всички тези бежанци искат да отидат в Германия и Швеция, те не искат да идват при нас или да ходят в Унгария или в Сърбия. Като цяло ние не сме атрактивни. Но от друга гледна точка аз не изключвам възможността, че Ердоган може да се опита да ни дестабилизира. Може би си спомняте преди две години в София се появиха стотици чернокожи, които уж бяха бежанци от Сирия. Ако знаете дори минимално  етнографията на Турция, на Сирия, на Ирак, знаете, че там не живеят чернокожи. Откъде бяха тези чернокожи? Те бяха фактически джихадисти от франкофонна Африка, аз съм говорил с тях, повечето говореха френски, които органите на Ердоган насочиха към нашата граница, казаха им да си обръснат джихадистките бради, да си хвърлят паспортите и да отидат в България като бежанци от Сирия. И ние като че ли се чудехме защо идват те в България. Това си беше съвсем ясно и, пак повтарям,  инсценирано от нашите турски колеги.

Р. П.: Благодаря ви затова участие. Чухте Алекс Алексиев – експерт по сигурност и тероризъм и председател на Центъра за балкански и черноморски изследвания.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Община Пазарджик се сдоби с още дългове

Община Пазарджик е получила иск за 5 млн. 780 хил. лева от Арбитражен съд заради неплатени фактури към оператора за депониране на отпадъци за времето от юли до ноември 2023 година. Това съобщи на извънредна пресконференция кметът на Пазаржик Петър Куленски.  Той обясни, че претендираната неустойка за просрочие е по анекс към договор от..

публикувано на 12.07.24 в 15:10

Сим Алексиев в "Добро утро, ден!"

Тази седмица в рубриката „Добро утро, ден“  ни гостува  галеристът и съсобственик на галерия „Възраждане“ Сим Алексиев.  Роден е в София, но със семейството си идва да живее в Пловдив  още в ранна детска възраст.  Сим Алексиев пише и поезия. Неговата дебютна книга „Градът -  градя и руша“ излезе през 2006 г., но с писане се занимава от 10..

обновено на 12.07.24 в 14:51

Код "жега". Как да се предпазим?

За първи път за  тази година обявиха оранжев код за опасни  горещини. Предупреждението е от Националния институт по  метеорология и хидрология  и е в сила за цялата страна. В Пловдив температурата ще е 38 градуса.  Прогнозата на синоптиците е, че температурите у нас ще продължават да се повишават и през следващата седмица. Очкванията..

публикувано на 12.07.24 в 12:57

Делян Пеевски и Ахмед Доган са от едно и също котило

"Йордан Цонев, който се вижда като най-близкия човек на Делян Пеевски в момента, каза по една от националните медии голяма лъжа - че е бил 25 години в ДПС с Доган. Въпреки че е финансист, той явно може да смята само пари, защото, ако върнем назад времето с 25 години, ще се видим в 1999 г. Тогава той заедно с мен беше в парламентарната група на СДС в..

публикувано на 12.07.24 в 11:51

"Флирт" идва, потърсете лекар при неразположение

В България няма данни  за регистрирани случаи на новия щам „Флирт“. Подвариантът FLIRT на коронавируса обаче все по-активно настъпва в Гърция и е въпрос на време да стигне и до нас. За превенцията, симптомите и мерките свързани със заболяването, коментар на  д-р Христиана Бацелова – епидемиолог и преподавател в Медицински университет Пловдив:..

публикувано на 12.07.24 в 10:12