Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ПФ с ултиматум за подкрепа на бюджета за тази година

Всички девет общински съветници на Патриотичния фронт няма да подкрепят бюджета на Пловдив. Това съобщи председателят на групата  в местния парламент Слави Георгиев. Той заяви, че на първо място те имат сериозни опасения за т.нар преходен остатък от 30 млн. лева. , защото само  25% от тази сума може да  се използва реално. 

Георгиев подчерта, че 210 млн. от бюджета на Пловдив са т.нар „течни разходи“, от които няма видим резултат от дейност в края на годината. Той каза, че капиталовата програма е само 18 % от всички разходи или 45 млн. лева, докато за  София тя е от 30 до 40 %.

От ПФ имат 6 предложения, които ще отстояват на сесията утре. На първо място това е построяване на ново крило на ОДЗ „Ралица“ в кв. Коматево за 1 200 000 лева. Кметът на Южен Борислав Инчев заяви, че децата там са настанени в дървени бараки от 1977 г. и това прави изключително трудни условията  за отглеждане на 76 деца. Местната администрация има готов проект, както и възможност да започне строеж още в края на пролетта, ако голяма община отпусне средствата, заключи Инчев.

Съветниците ще направим предложение да се отпуснат приоритетно тези суми, защото не е нормално общината да строи почивна станция на морето за 1 млн. лева, това е втрещяващо, а тук за децата да не се полагат грижи, каза Слави Георгиев. 

Той подчерта, че имат важни предложения – първо, построяване на пешеходен подлез в кв. Прослав за 50 000 лева на мястото на пасарелката, срещу която негодуват хората. Александър Сиди от ВМРО съобщи, че ще настояват за изграждане на детска площадка за 40 000 лева пред блок 81 в Тракия, както и реновиране на петте пешеходни подлеза на бул. „Цариградско шосе“за 150 000 лева. От ПФ искат увеличаване на фонд „Инвитро“ от 30 на 50 000 лева.

Подлезът „Модър Царевец“ е финансиран през 2016 г. само със 100 000 лева, което означава че той е на заден план пета поред година, смятат от ПФ. Те отчитат и липсата на средства за проекта Небет тепе, както и няма практическо изражение за  реконструкцията на площад „Централен“, "Голямоконарско шосе", бул. "Пещерско шосе" и други обекти.

Снимка


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Ремонтират подпорната стена под храма "Св. Богородица"

Започна укрепването на опасната подпорна стена на ул. „Митрополит Паисий“ в Стария град. Това беше една от критичните точки за туристите и пешеходците през последните години. Деформирането на стената е продължило десетилетия заради прораствания на корените на дърветата и се превърна в аварийна точка на самосрутване. "Не биваше да отлагаме повече този..

публикувано на 16.07.24 в 16:30

Горят вили в Отец Паисиево, пожари в Карлово и Стрелча затвориха пътища

Повече от десет къщи от вилната зона на калояновското село Отец Паисиево изгоряха при пожар, съобщи каза гл. инспектор Димитър Бришимов – началник на аварийно-спасителния отряд към Регионалната дирекция "Пожарна и аварийна безопасност" (РДПБЗН) – Пловдив. Пожарът влезе в населеното място и пълзи на север към село Пролом и град..

обновено на 16.07.24 в 16:16

ОД на МВР в Пазарджик има нов временен шеф

Със заповед на министъра на вътрешните работи Калин Стоянов старши комисар Даниел Бараков е временно преназначен на длъжността директор на ОДМВР - Пазарджик.  Днес той беше представен пред ръководния състав на дирекцията от главния секретар на МВР главен комисар Димитър Кангалджиев.  Старши комисар Даниел Бараков е на 43 години. Завършил е висшето..

публикувано на 16.07.24 в 15:38

Областният управител поиска военна помощ за пожара в Отец Паисиево

Областният управител на Пловдив проф. Христина Янчева отправи искане към Министерството на отбраната за помощ за овладяването и потушаването на пожара, който се разрази към 13.30 часа във вилната зона на калояновското село Отец Паисиево. Искането е отправено към 61-ва Стрямска механизирана бригада за участие с инженерна техника и жива сила. На..

публикувано на 16.07.24 в 15:33

Дублиране на трансакции притесни клиенти на голяма банка

  За техническа неточност при обработката на картови трансакции, съобщи банка ДСК. От банката уточняват, че има дублирано отчитане на операции с карти и в следствие на това грешни салда. Уверението е, че се работи по отстраняването на проблема.  Мобилното приложение на банката също не е активно. От банката посочват, че въстановяването..

публикувано на 16.07.24 в 14:00