Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Протести срещу промяната на учебните планове

В няколко града в страната се провеждат протести против предлаганите промени в учебните планове за средното образование, свързани както с литературни произведения, така и с учебниците по история. 
В Карлово  над 300 граждани се събраха на площада пред Паметника на Апостола на фона на патриотични песни. За митинга пристигнаха и жители на Сопот, Калофер и близки до тях населени места. Тук са и представителни групи от цялата страна на сдружение "Хайдути", Национален комитет "Родолюбие", дружеството "Традиция", облечени в носии-униформи, развяващи българският трикольор. 
Част от присъстващите заявиха:
Обичам България и не трябва да забравяме, че сме българи преди всичко, да не забравяме традициите, Аз съм от дружеството" Традиция" и съм един от организаторите, за да не се подменя историята на България и всички истински българи и патриоти веднага ще надигнат глава, и няма да го позволят.
Хората в една държава трябва да знаят историята на самата държава. Защо трябва да я знаят? В самата история има и хубави моменти, има и тежки моменти. Когато един народ оцелее в тежките моменти, трябва тези моменти да се уважават и да се почитат, а не да се отстраняват и да показват само лъскавите победи. Ние трябва да уважаваме всичко, което се е случило в страната. И това не трябва да бъде премахнато от учебниците.
Първи на митинга говори заместник-кметът на Карлово Антон Минев, който подчерта, че са твърдо против подмяната на уроците по история и български език за учениците. Той прочете декларацията на Общинския съвет на Карлово, в която съветниците се обявиха за писане на нови правила на учебните програми само след обществено обсъждане.
Снимка
Думата взе  и отец Рафаил от храма в село Климент, който призова освен съхраняване на историята да се въведе и обучението по вероучение.
Присъстваха представители на комитет "Родолюбие", "Традиция" и сдружение "Хайдути", облечени в патриотични мундири и народни носии.
Звучаха песни от Възраждането, присъстващите носеха плакати : " Долу ръцете от историята", "Ние помним Батак, а вие?"
Хората се подписваха на обявената още в сряда подписка, която ще бъде официално  връчена на новия министър на образованието и науката.

Членовете на Сдружение „Родопски хайдути“ в Смолян се събраха пред Хаджичоневата къща в квартал „Устово“ и тръгнаха към Алеята на възрожденците в квартала. Те се обявявиха против промените в учебните планове и изкривяването на факти от българската история. Ние повече не искаме да се употребяват нашите национални герои, писатели, будители, свещеници, защо са се борили, защо са загинали, дали има робство или няма, а да оставят историята настрани, каза председателят на сдружението Манол Ружинов.

Нас не ни интересуват оставки, едни хора си отиват, други идват, настояваме просто за една прозрачност във взимането на тези решения, такива произведения, които са от национална значимост да не се махат по никакъв начин от учебниците. Затова се събираме, допълни той.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Пожарът на Беклемето е потушен

Пожарът в района на Беклемето е потушен , съобщават от Министерството на околната среда и водите.  Падналият в района дъжд е спомогнал за овладяването на огъня, с който повече от 72 часа се бориха в резерват "Стенето" служители на парковата дирекция, горски стопанства, пожарникари, военнослужещи и доброволци от София и Пловдив.  В операцията се..

обновено на 21.07.24 в 13:41

Възможни бури и гръмотевици за днес

НИМХ обяви жълт код за обилни валежи с гръмотевици и високи температури за днес, 21 юли. Жълт код за валежи е обявен за областите Видин, Враца, Монтана, Ловеч, Плевен, Велико Търново, Търговище, Силистра, Русе, Габрово, София-област, София-град, Кюстендил. Жълт код за високи температури е обявен за областите Бургас, Ямбол, Кърджали,..

обновено на 21.07.24 в 13:40

Продължава гасенето на пожара на Беклемето

Продължава гасенето на горския пожар в района на прохода Беклемето. При огнеборците дойдоха служебният премиер Димитър Главчев, министърът на вътрешните работи Калин Стоянов, директорът на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ – главен комисар Александър Джартов, заедно с част от кризисния щаб на Община Карлово начело с..

обновено на 20.07.24 в 12:13

Пътни инциденти затрудняват трафика по АМ "Тракия"

При 147-ия километър на автомагистрала "Тракия" в посока София - Бургас има голямо задръстване. Причината е верижна катастрофа на 6 автомобила. По-рано предиобед близо 8-километрово задръстване причини верижна катастрофа при 160-тия км на магистрала "Тракия". Инцидентът е станал около 8:30 часа, когато се удрят верижно 10 автомобила. Щетите по 4..

публикувано на 20.07.24 в 12:13

Регионална академия на МГЕРБ се провежда в Пловдив

Над 100 младежи от областите Пловдив, Пазарджик, Хасково, Смолян и Кърджали ще се включат в Регионалната академия “МГЕРБ за твоя регион”. Форумът се организира от фондация „Ханс Зайдел“ и Сдружение “Граждани за Европейско Развитие на България”.  Регионалната академия ще бъде открита от председателя на Младежката организация на ГЕРБ Георг Георгиев и..

обновено на 20.07.24 в 12:03