Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БСП иска отлагане на Закона за училищното образование

БСП настоява Министерският съвет да внесе законопроект за отлагане на влизането в сила на Закона за предучилищното и училищното образование. Ако това не се случи до сряда, социалистите ще внесат в Народното събрание свой законопроект за промяна на този закон - съобщи в Пловдив депутатът от БСП Георги Търновалийски. 

Той припомни, че законът трябва да влезе в сила от 1-ви август тази година. Смяната на министъра на образованието не решава нищо, проблемът е в самия закон – коментира Търновалийски. По думите му, е необходимо да се преразгледат учебните програми, които не са част от закона, но за тях трябва да има широко обществено обсъждане преди да бъдат приети. 

Със сега предложените учебни програми продължава разграждането на националната идентичност, а българските деца ще завършват 7-ми клас без заложени основи на национално самосъзнание и без оформени основни начала на национална памет – заяви пловдивският депутат от БСП. 

Той посочи, че единствената цел, постигната от управляващите с този закон, е усвояването на 10 милиона лева евросредства за написването му. Политически договорки – така Георги Търновалийски нарече предложението Меглена Кунева да бъде новият просветен министър. БСП настоява да спрат лабораторните опити и бизнес упражненията с образованието и то да запази обществения си характер – каза още Търновалийски. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

На 27.10 избираме между тоталния разпад и политическия разум

Водачът на градската и на областната листа на ИТН за Пловдив Станислав Балабанов днес ги регистрира в Районните избирателни комисии. След него в листата за Пловдив - град се нареждат Танер Тюркуглу, който е народен представител в сегашния парламент, Йордан Василев, Димитър Стефонов и Ради Минчев.  В областта втори е Лъчезар Бакърджиев,  Радослав..

публикувано на 23.09.24 в 12:47

Влизам в кампанията, за да си върне ГЕРБ лидерството в Смолян

Кметът на Смолян Николай Мелемов е сред тримата действащи кметове на ГЕРБ, които ще поведедт листи за народни представители в поредните предсрочни избори на 27 октомври. Съз задачата да доведат повече избиратели са кметът на Бургас Димитър Николов и на Стара Загора Живко Тодоров. В интервю за Радио Пловдив Мелемов уточни, че не се ласкае от решението..

публикувано на 23.09.24 в 10:37

"Възраждане" иска по трима депутати от Пловдив и областта

В Пловдив ПП "Възраждане" очаква да повиши резултата си и да има с един депутат повече от сегашния парламент, където народни представители от 16 МИР са Ангел Георгиев и Емил Янков. На трето място в листата е Чавдар Земярски, кандидат за кмет на община Раковски от местния вот миналата година.  Сред приоритите, които ще защитават в..

публикувано на 23.09.24 в 10:10
Храмът

Храмът в село Езерово се нуждае от ремонт на покрива

Цъквата „Св. Никола“ в първомайското село Езерово, има нужда от успешен ремонт на покрива. От близо месец в социалната мрежа има постове с призиви към миряните да подпомогнете ремонта с пари или материали.  Храмът е един  от най-старите в Първомайско. Построен е през 1851 година с разрешението на султана и е реставриран през..

публикувано на 23.09.24 в 09:27

Жителите на Златовръх излизат на протест заради безводието

Водната криза в Златорвъх започва в началото на летния сезон, като проблемът се задълбочава през август. Вече 25 дни жителите в селото са на воден режим. Според заповедта вода трябва да има по 12 часа в денонощието. Според местните тя обаче тече по тръбите за не повече от 2-3 часа, обясни Анна Георгиева. До момента, в който водата..

публикувано на 20.09.24 в 11:50