Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отложиха делото срещу бизнесмена Атанас Червенков-Райфъла

| обновено на 03.02.16 в 11:46

Отсъствието на адвоката на единия от подсъдимите препъна старта на делото срещу Атанас Червенков и сочените за негови съучастници. Процесът бе отложен за средата на март. Обвиненията срещу Червенков и групата са за поръчителство на убийство и множество палежи на автомобили през 2014 и 2015 година. 

Разследването на групата отне почти две години, до днешния старт на процеса срещу групата, а дълги месеци Райфъла прекара в ареста, въпреки многократните опити да бъде пуснат под по-лека мярка. 

През това време  адвокатите му оповестиха, че е развил множество  заболявания – високо кръвно, диабет, тежки урологични проблеми, неколкократно бе отвеждан в болница, но въпреки старанията и диагнозите, различни съдебни състави неизменно го връщаха в ареста.

Райфъла и групата му са притиснати от тежки обвинения – на първо място за подготвяното убийство на негов конкурент – собственика на медицински център „Хипоталамус“ – Аргир Гяуров.  За мократа поръчка Атанас Червенков обещал 20 000 лева и избрал организатор -  Веселин Загорски. Той пък наел за килъри други трима от подсъдимите  - Васил Василев, Симеон Генов и Бисер Романов. Преди две години – на 12-ти февруари жертвата  Аргир  Гяуров бе причакан от бандитите пред входа на блока си в Кючук Париж и многократно намушкан с нож. Макар и тежко ранен, мъжът оказал яростна съпротива и убийците изплашени побягнали, без да го довършат,  разказаха  разследващите. Заради това, ядосаният Поръчител платил само половината от парите.

  Групата на Райфъла обаче не спряла дотук. Петимата са обвинени за седем палежа на коли,  четири от които на бившия депутат от ГЕРБ Антоний Йорданов, който бе ударен на два пъти.  Първо – на 9 януари 2014г. бяха опожарени „Мерцедес“  и джип „Тойота Ландкрузер“, собственост на семейството.  На другия ден бе строшено стъклото на друг  „Мерцедес“, също притежаван от съпругата на депутата . Татяна. Според разследващите, Атанас Червенков поръчал палежите като отмъщение към  Антоний Йорданов, на когото разчитал да бъде избран за шеф на Българския ловно-рибарски съюз, но бил отхвърлен. Гневът му към депутата се умножил още повече и след като  на Райфъла бе отнета концесията  на пазара на ул. „Младежка“ до областната управа, за което той бил убеден, че станало под натиск именно от народния представител. Вероятно това е предизвикало и второто нападение над колите на Антоний Йорданов, година след първото. На 22-ри януари 2015-та  наемниците  опожариха пореден негов „Мерцедес“, паркиран пред дома му, като пожарът унищожи и други три съседни коли. Освен това аутодафетата на бандата застигнаха и други  жертви на Райфъла – подпалено „Пежо“ на лизингова къща и „Шкода Октавия“ на бивша негова служителка,  за която мълвата упорито твърдеше, че му е била доста интимна приятелка.

Хватката на криминалистите обаче постепенно се затегна и в началото на миналата година Атанас Червенков и групата му бяха арестувани. Многократните опити пред различни съдебни състави да излезе на свобода не успяха, въпреки изскачащите една след друга епикризи за  много тежки заболявания, включително и депресивен синдром. Адвокатите почти бяха успели, когато в началото на септември окръжния съд реши да го пусне под гаранция от 50 000 лева точно заради влошеното му здраве,  но светкавичния протест на Апелативната прокуратура го върна обратно в ареста.  Тук гръмна друг скандал – обвинението извади доказателства,  че медицинската експертиза е  умишлено невярна, изготвена от лекари, за които има съмнения, че са получили стимулираща мотивация за това.  Прокуратурата назначи нова експертиза, но в старозагорска болница и според нейното заключение Атанас Червенков може да остане в ареста.  Най-емоционалният му защитник бе неговата съпруга Ева.

Райфъла бе сочен за знакова фигура от ъндърграунда от „славните“  бандитски години на момчетата с ланци и анцузи, който обаче не попадна в радарите на правосъдието и дори се размина от трагичната съдба на десетките си познати в тези среди.  В продължение на почти 15 години Червенков изчезна от прожекторите  и постепенно градеше имиджа си на почтен бизнесмен – медицински център, частна бърза помощ, концесии на общински обекти и други предприемачества. Постепенно се отърка и в политиката, макар и не твърде ярко гравитирайки във времето ту към ГЕРБ, ту към АБВ, ту към политическия проект на Бареков. Всичко това изглежда рухна, след арестуването му и тежките обвинения, по които днес се изправя пред съда. 

Близките на Райфъла са убедени, че той е набеден и жертва на политически и бизнес интереси. Делото се очертава тежко и продължително, с призовани 39 свидетели, 11 вещи лица и очакваните разкрития на разследването. 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

30 постройки изгоряха, евакуираха 15 души при пожара до Отец Паисиево

30 постройки са изпепелени във вилната зона на село Отец Паисиево, сочат предварителните данни за последствията от бушуващия в района пожар.  Евакуирани са 15 души, които са настанени при близки и роднини.  Усилията на всички екипи са насочени към ограничаване на пожара и навлизането на огъня в селото , обясни заместник-областният управител инж...

публикувано на 16.07.24 в 18:17

Потушават и с хеликоптер пожара край Стрелча

Хеликоптер Ми-17 беше пренасочен от пожара край Стара Загора  към град Стрелча , област Пазарджик, съобщиха от Министерство на отбраната.    Вертолетът излетя в 15:10 ч. от 24-та авиобаза – Крумово за оказване на съдействие на пожарните служби.  Горят вили в Отец Паисиево, пожари в Карлово и Стрелча затвориха пътища Към екипите от пожарните..

публикувано на 16.07.24 в 17:28

Ремонтират подпорната стена под храма "Св. Богородица"

Започна укрепването на опасната подпорна стена на ул. „Митрополит Паисий“ в Стария град. Това беше една от критичните точки за туристите и пешеходците през последните години. Деформирането на стената е продължило десетилетия заради прораствания на корените на дърветата и се превърна в аварийна точка на самосрутване. "Не биваше да отлагаме повече този..

публикувано на 16.07.24 в 16:30

Горят вили в Отец Паисиево, пожари в Карлово и Стрелча затвориха пътища

Повече от десет къщи от вилната зона на калояновското село Отец Паисиево изгоряха при пожар, съобщи гл. инспектор Димитър Бришимов – началник на аварийно-спасителния отряд към Регионалната дирекция "Пожарна и аварийна безопасност" (РДПБЗН) – Пловдив. Пожарът влезе в населеното място и пълзи на север към село Пролом и град Баня...

обновено на 16.07.24 в 16:16

ОД на МВР в Пазарджик има нов временен шеф

Със заповед на министъра на вътрешните работи Калин Стоянов старши комисар Даниел Бараков е временно преназначен на длъжността директор на ОДМВР - Пазарджик.  Днес той беше представен пред ръководния състав на дирекцията от главния секретар на МВР главен комисар Димитър Кангалджиев.  Старши комисар Даниел Бараков е на 43 години. Завършил е висшето..

публикувано на 16.07.24 в 15:38