Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Национализмът е последното убежище на ограбените

| обновено на 03.02.16 в 16:58

Не виждам голямо събитие днес – така политологът Емил Кошлуков коментира избора на вицепремиера Меглена Кунева и за министър на образованието и науката. Кабинетът изглежда нестабилен заради скандалите в РБ, но ГЕРБ е стабилен и може да осигури мнозинство. 

Реформаторите изглеждат нелепо на фона на миналогодишните клетви за вярност и дружба. Водевилът в РБ, който гледаме става елементарен, той унищожава партиите в него, смята политологът. 

В РБ тече раздяла, след като ДСБ разбра, че не може да реализира амбициите и плановете  си, каза още Кошлуков. Поведението им да минат в опозиция, докато все още са на власт той определи като шизофренично.  Тази шизофренична картина е важна за избирателите им, за да бъде образът им  легитимен и да бъдат алтернатива на ГЕРБ. Дали стратегията им е успешна ще се види на изборите, коментира политологът.

Приказките за Меглена Кунева дали е компетентна важат и за други 7-8 министри. Тези номинации са лицемерни. Кунева като главен преговарящ с ЕС не се сети за Образованието и науката, сети се Сергей Игнатов, припомни Емил Кошлуков.

Какво правим с учебните планове, материал и съдържание, със Закона за средното образование, който очевидно не може да влезе в сила? Какво правим с издателската мафия, която всяка година печата нови учебници, които  затова са й толкова глупави? Какво прави новият министър за нещата, за които Танев изхвърча? – това са важните въпроси, които не се обсъждат и не получават отговори, подчерта анализаторът.

Не очаквам нищо от  Меглена Кунева, добави той. За мен е странно как пише Закон за корупцията като е първият еврокомисар у нас, разследван за корупция. Не смятам, че има някаква идея за образованието. Но ако иска може да бъде добър администратор, обясни позицията си Кошлуков.

Според него възпитаването на децата в патриотизъм не е основният проблем на образованието. Драма е когато един ученик трябва да пази славното минало, защото  няма славно бъдеще.  Гордостта не е закопана в земята, тя е на хоризонта. Една нация е горда със себе си, когато живее добре.  Като ти вземат всичко друго, национализмът е последното убежище, което е тъжно, смята той. 

По думите му въвеждането на дуалното образование, промените в Закона за висшето образование са добри стъпки.

В образованието бомбите гърмят след 7 и след 12 години, не съм оптимист никак за българското образование, подчерта политологът Емил Кошлуков. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Десните у нас са с фабричен дефект, добри са само в опозиция

"В член 99 на Конституцията ни не е записана мярка, която да предвижда отлагане от страна на президента на възлагането на втория мандат с три месеца, за да може да се събере по някакъв начин от тези, на които ще се даде мандатът, някакво мнозинство, за да го подкрепи. Конституцията по този въпрос е съвсем ясна, а ПП-ДБ не са готови да управляват"...

публикувано на 16.07.24 в 10:37

Радостин Чолаков ще учи с пълна стипендия в Станфорд

През годините сме разказвали нееднократно за Радостин Чолаков от Барутин, който спечели награди за отличните му софтуерни проекти, в международни състезания е сред първите STEM изследователи, има отличие и от световен конкурс за млади учени. Тази година той завърши Образцова Математическата гимназия "Академик Кирил Попов" в Пловдив с..

публикувано на 16.07.24 в 07:45

Ден на отворените врати за децата на КЦМ

За втора поредна година Холдинг КЦМ 2000 организира Ден на отворените врати за децата на голямата фамилия. По думите на пиара Веселина Балтова, изборът на дата не е случаен. Точно преди десет години на днешния 15 юли 2014г. в Новия оловен завод на КЦМ е получен първият разтопен метал. Това е и кулминацията на уникалния проект за Технологично..

публикувано на 15.07.24 в 17:18

Забавянето на втория мандат е иновативно и смислено решение

Сложната политическа ситуация изисква сложни иновативни решения и отлагането на връчването на втория мандат, което поискаха от ПП- ДБ от президента, е разбираемо. Поради това, че те неочаквано се оказа втори сега имат време да преценят какво искат и какви ще политиките им в новата ситуация, коментира докторът по социология Венелин Стойчев. Такова..

публикувано на 15.07.24 в 12:11

4-ти ден в битка срещу огнената стихия в Калояново и Хисаря

Пожарът между Калояново и Хисаря е овладян и нощта е преминала спокойно.   Заради тлеещите огнища и очакваните високи температури обаче на мястото остават екипи на пожарната, служители на Горското стопанство, военнослужещи и доброволци.  През нощта в района на селата Иван Вазово и Михилци са разположени няколко екипа на..

обновено на 15.07.24 в 11:17