Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Споразуменията не компенсират липсата на почтеност в политиката

Каква е тази стабилност, която се крепи на сбирщината, вкарана от Бареков в Парламента?

| обновено на 04.02.16 в 16:45

Вече близо няколко месеца България има правителство на малцинството и с гласуването за министерския пост на кандидатурата на Меглена Кунева това вече е пределно ясно, коментира в интервю за Радио Пловдив политологът Юлий Славов.

Този избор беше бламиран от ПФ и АБВ. Когато става въпрос за предложение за министър и той е дори вицепремиер, това е очевидно бламиране на правителството и лично на премиера. След започналата шизофрения в РБ тя се разпространява и в останалите парламентарни групи, заключи Павлов.

Според него, от една страна политическият морал изисква при този разпад в Парламента да се отиде към предсрочни избори, или  те да бъдат насрочени, поне с президентските. Тук обаче има голямо "НО"... Съмнявам се, че тези избори ще се случат, защото ситуацията е изгодна за премиера Борисов и ГЕРБ. Управляващите имат плаващи мнозинства и при нужда се получава подкрепа - пример е плоският данък. Когато не е удобно да се демонстрира публична подкрепа се играе с кворума в в пленарна зала. Така стана и с избора на Кунева за министър на образованието, заяви Юлий Павлов.

На въпроса какво ще стане с новия десен проект на Радан Кънев, той отговори, че едно е ясно - броят на депутатите на ДСБ няма да се промени, нито пък при едни избори ще вземат по-голяма брой гласове. 

Ясно е, че на практика сега ние имаме РБ минус ДСБ. Тоест ДСБ се отдели категорично от РБ. Затова няма смисъл да се замазва ситуацията - хем ДСБ е в РБ, хем пък не е във властта. Независимо от ярките декларации каква опозиция са ДСБ, която самите те правят, решиха при вот на недоверие да подкрепят правителството. Това е странно, след като са опозиция, биха могли да кажат, че няма да участват в гласуването, например. Но всъщност и това е обяснимо -  с едно изключение техните хора си стоят и по властовите постове. Тази непочтеност в българската политика е много заразна и опасна, коментира още Юлий Павлов.

Според политологът, очакваното ново споразумение между ГЕРБ и РБ всъщност няма да е много ново. Но никакви споразумения не могат да компенсират липсата на почтеност в българската политика. Най-много преди време Радан Кънев и ДСБ настояваха да се подпише споразумение за управление за 4 години, а те първи се отметнаха от искането, което така пламенно защитаваха. 

Юлий Павлов добави, че засега  правителството се справя добре, предвид това, което се случва в Парламента и осигурява стабилност. Има обаче съществен въпрос: Каква е тази стабилност, която се крепи на сбирщината, вкарана от Бареков в Парламента? 

Става въпрос за морал, а стабилност, крепяща се на плаващи мнозинства не е добра стабилност. Затова честно и почтено е да има предсрочни избори. След тях парламентарните група могат да намалеят значително и ГЕРБ да разполага с до 110 депутати, прогнозира политологът Юлий Павлов.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Община Пазарджик се сдоби с още дългове

Община Пазарджик е получила иск за 5 млн. 780 хил. лева от Арбитражен съд заради неплатени фактури към оператора за депониране на отпадъци за времето от юли до ноември 2023 година. Това съобщи на извънредна пресконференция кметът на Пазаржик Петър Куленски.  Той обясни, че претендираната неустойка за просрочие е по анекс към договор от..

публикувано на 12.07.24 в 15:10

Сим Алексиев в "Добро утро, ден!"

Тази седмица в рубриката „Добро утро, ден“  ни гостува  галеристът и съсобственик на галерия „Възраждане“ Сим Алексиев.  Роден е в София, но със семейството си идва да живее в Пловдив  още в ранна детска възраст.  Сим Алексиев пише и поезия. Неговата дебютна книга „Градът -  градя и руша“ излезе през 2006 г., но с писане се занимава от 10..

обновено на 12.07.24 в 14:51

Код "жега". Как да се предпазим?

За първи път за  тази година обявиха оранжев код за опасни  горещини. Предупреждението е от Националния институт по  метеорология и хидрология  и е в сила за цялата страна. В Пловдив температурата ще е 38 градуса.  Прогнозата на синоптиците е, че температурите у нас ще продължават да се повишават и през следващата седмица. Очкванията..

публикувано на 12.07.24 в 12:57

Делян Пеевски и Ахмед Доган са от едно и също котило

"Йордан Цонев, който се вижда като най-близкия човек на Делян Пеевски в момента, каза по една от националните медии голяма лъжа - че е бил 25 години в ДПС с Доган. Въпреки че е финансист, той явно може да смята само пари, защото, ако върнем назад времето с 25 години, ще се видим в 1999 г. Тогава той заедно с мен беше в парламентарната група на СДС в..

публикувано на 12.07.24 в 11:51

"Флирт" идва, потърсете лекар при неразположение

В България няма данни  за регистрирани случаи на новия щам „Флирт“. Подвариантът FLIRT на коронавируса обаче все по-активно настъпва в Гърция и е въпрос на време да стигне и до нас. За превенцията, симптомите и мерките свързани със заболяването, коментар на  д-р Христиана Бацелова – епидемиолог и преподавател в Медицински университет Пловдив:..

публикувано на 12.07.24 в 10:12