Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Без корупция при реновиране на паметниците на културата

Снимка: БГНЕС

Ще гарантира ли разрешената от Парламента на големите общини бърза писта за обновяване паметниците на културата без санкция на НИПК елиминирането на корупционни практики и лобизъм? Събеседник - проф. Божидар Димитров

Божидар Димитров: С този закон, който сега ще се приеме, ще се даде възможност да се одобряват проекти за реставрация на който и да е от 40-те хиляди регистрирани паметници на недвижимото културно историческо наследство, казано честно, жилищни сгради, дошли до нас от древността, основно от Възраждането, крепости, църкви, манастири, антични храмове и т. н, и т. н. Досега цялата тази дейност беше съсредоточена в един институт, който не разрешаваше според едни по-раншни поправки, а само даваше становища и Министерството на културата чрез ресорния зам.-министър или министъра одобряваше. Това ги поставяше, този институт, който всъщност беше от 6 – 7 човека, да решават всички въпроси, тъй като нямаше зам.-министър, който е политическо лице, обикновено не е специалист в тази област с изключение на сегашния доц. Бони Петрунова, на практика да решават тези въпроси. И естествено много бързо сменящият се състав на този институт бързо се корумпираше, тъй като разбираше, че в ръцете им са общини, които са спечелили пари за реставрация, не за реконструкция, на сгради, на хора, които притежават древни къщи, стари къщи, да поправят дори покривите трябваше да чакат години, повтарям – години. Има рекорди. Мислех доскоро, че рекорда е на една къща в старинния възрожденски квартал на Велико Търново, 6 г. чака становище, но не го дочака, взе, че рухна. Но онзи ден научих, че има друг рекорд -  7 г. са чакали да получат  разрешение за реставрация. Така че сега се дава възможност към общините групи архитекти – три общини – София, Пловдив и Варна, аз мисля, че трябва да бъдат повече – трябва да се прибавят и Бургас, Велико Търново и Видин, за да се покрие цялата страна, да дават разрешения. Има изключително опитни специалисти, дори много по-опитни от тези в Националния институт, пак поради една глупост в сегашния закон нямаха право да правят проекти, т. е. тези хора можеха само да четат чужди проекти и те се деквалифицираха в годините. Това разбрах с ужас при една дискусия, която се разгърна около реставрацията на крепости. Установих, че въпросните 6 – 7 архитекти в НИПК не знаят елементарни неща от сградостроителството през древността и какво се прави в Европа.

Р. П.: Проф. Димитров, да ви попитам, сегашните промени ще разрешат ли обаче те проблемите в системата и когато казвам проблеми, имам предвид освен отлагането, изчакването дълго време докато самите сгради – паметници на културата започват да се рушат, но и още нещо друго, няма ли новия закон да се превърне в една корупционна бухалка, защото тези регионални звена, които ще поемат функциите на института за недвижимо културно наследство, всъщност те ще работят по същия начин, със същото устройство.

Б. Д.: Така е, но така или иначе огромната корупционна бухалка съществува сега и този въпрос трябва някак си да се реши. През годините го решаваха със сляпата надежда, че всеки нов директор ще оправи нещата с корупцията. Там директорите се сменяха като носни кърпички в последните десетина години. Направете една справка и вижте колко директора е имал Института за паметниците на културата. Никой не е успял просто, защото така е системата – имаш монополно положение с числен състав 6 – 7 човека. Сега по места надяваме се, че хората ще се познават, а какво ще стане не знаем, но длъжни сме да опитаме. Аз мисля, че много по-трудно ще върви корупцията, тъй като хората в такива градове като Пловдив, Варна, макар и доста големи, все пак се познават и знаят кое е корупция и кое не е, т. е. ще си проличи веднага корупцията.

Р. П.: Наистина ли сте убеден в това след като знаем, че се въвежда и принципът на мълчаливото съгласие?

Б. Д.: Това е чудесен принцип, чудесен принцип, защото сега корупцията се осъществяваше, един от начините на корупция беше този, те са няколко, които практикуваше института, един от начините беше забавяме проекта съзнателно докато вносителя, дали ще бъде община или частно лице, няма значение, докато се сети, че трябва да „бутне” нещо, извинявам се, че говоря така открито и сега този елемент от корупцията ще отпадне. Мълчаливото съгласие ще лиши възможността дълго и продължително да се обяснява на един човек, че трябва да се корумпира, защото корумпиран е не само този, който взима, а и този, който дава. Ето, сега този момент отпадна, ако до три или колко месеца е предвидено, три месеца мисля, няма становище положително или отрицателно...

Р. П.: Два месеца, за два месеца става въпрос, да уточним само. А защо според вас министерството на културата е против тези поправки в закона?

Б. Д.: Не съм сигурен, че е против. Мисля, че е „за” доколкото знам от г-жа Бони Петрунова – ресорен зам.-министър, тя иска по-стриктно и по-детайлно в закона да се посочи как ще се действа в различни случаи, колко човека трябва да бъдат въпросните архитекти – трима или повече, принципът за мълчаливото съгласие също да се изясни и т. н., и т. н. И тя е права, защото практиката е показала, че наистина много точно трябва да бъдат разписани детайлите. Обикновено това се прави в правилник за приложение на закона. Хубаво е законът да бъде по-детайлен. Между първото и второто четене това може да се направи.

Р. П.: Но това се случва, когато все още няма електронен регистър на културните паметници в България.

Б. Д.: Ето, взехте ми думата от устата.  Една от задачите на института не е само да дава становища. Една от задачите беше, записано е в статута им, това им беше работа, която те не вършеха, те трябваше да се занимават първо и с научни изследвания, не случайно се казва институт, и, второ, да направят регистър на паметниците на културата в България – на всичките тези 40 000 паметници, които имаме. Те не го направиха. Сега да потърсиш документация за един от паметниците на културата, всеки обявяван за такъв с документация, няма да намериш или няма да намериш дълги месеци или ако намериш ще бъде чиста случайност. Вярно е, че претърпяха един пожар преди няколко години, в старата сграда на института на „Дондуков”, вярно, че пожарникарите, които  ги гасиха наводниха доста помещения с папки, но все пак, все пак трябваше да го поставят в ред. Сега имат хубава, разкошна сграда, биха могли да работят, но не, те не работят.

Р. П.: Вие знаете какво ще си кажат хората, обаче, в момента би могло местните велможи да изземат функцията на експертите от института за недвижимо наследство и тогава вече по симпатия, по предпочитания, също да се стигне до някои недомислия?

Б. Д.:  До какви, например? Как може да се реставрира една къща в Стария град другояче освен по начина, по който изглежда в момента? Как може да се построи нещо на мястото на една от старите къщи в Стария град? Не би могло, когато не тричленка, а седемчленка или петчленка разглежда все един ще проговори пред медиите и ще каже, че се върши недомислие. Няма начин да стане това нещо.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Община Пазарджик се сдоби с още дългове

Община Пазарджик е получила иск за 5 млн. 780 хил. лева от Арбитражен съд заради неплатени фактури към оператора за депониране на отпадъци за времето от юли до ноември 2023 година. Това съобщи на извънредна пресконференция кметът на Пазаржик Петър Куленски.  Той обясни, че претендираната неустойка за просрочие е по анекс към договор от..

публикувано на 12.07.24 в 15:10

Сим Алексиев в "Добро утро, ден!"

Тази седмица в рубриката „Добро утро, ден“  ни гостува  галеристът и съсобственик на галерия „Възраждане“ Сим Алексиев.  Роден е в София, но със семейството си идва да живее в Пловдив  още в ранна детска възраст.  Сим Алексиев пише и поезия. Неговата дебютна книга „Градът -  градя и руша“ излезе през 2006 г., но с писане се занимава от 10..

обновено на 12.07.24 в 14:51

Код "жега". Как да се предпазим?

За първи път за  тази година обявиха оранжев код за опасни  горещини. Предупреждението е от Националния институт по  метеорология и хидрология  и е в сила за цялата страна. В Пловдив температурата ще е 38 градуса.  Прогнозата на синоптиците е, че температурите у нас ще продължават да се повишават и през следващата седмица. Очкванията..

публикувано на 12.07.24 в 12:57

Делян Пеевски и Ахмед Доган са от едно и също котило

"Йордан Цонев, който се вижда като най-близкия човек на Делян Пеевски в момента, каза по една от националните медии голяма лъжа - че е бил 25 години в ДПС с Доган. Въпреки че е финансист, той явно може да смята само пари, защото, ако върнем назад времето с 25 години, ще се видим в 1999 г. Тогава той заедно с мен беше в парламентарната група на СДС в..

публикувано на 12.07.24 в 11:51

"Флирт" идва, потърсете лекар при неразположение

В България няма данни  за регистрирани случаи на новия щам „Флирт“. Подвариантът FLIRT на коронавируса обаче все по-активно настъпва в Гърция и е въпрос на време да стигне и до нас. За превенцията, симптомите и мерките свързани със заболяването, коментар на  д-р Христиана Бацелова – епидемиолог и преподавател в Медицински университет Пловдив:..

публикувано на 12.07.24 в 10:12