Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Само Радан Кънев с ребрандирана ДСБ е алтернатива на ГЕРБ

Реакцията на  ДСБ против кандидатурата на Ирина Бокова за генерален секретар на ООН е само епизод , но няма да се превърне в център на атаки против властта, заяви  политологът Димитър  Ганев.

Изключително забавно ми стана от това, което чух  още вчера, казаното от Атанас Атанасов от ДСБ " списъкът от КТБ е за да се прикрие по-големият скандал с кандидатурата на Бокова " . Никой не смята, че г-жа Бокова и такъв гигантски скандал. Действително биографията на Ирина Бокова успя да събуди за пореден път този спор, този спомен за комунизма, започна пак да разбира обществото кое е комунисти и антикомунисти, така категоричното несъгласие с номинацията на България за Ирина Бокова идва именно от тези среди. А моето лично мнение е, че няма смисъл да влизаме в този дебат особено от тук нататък не за друго, ами защото всяка една атака срещу българската кандидатура подкопава нейната легитимност като консенсусна фигура, която е издигната от България. А това няма начин как да не пречи на самата надпревара, която чака тепърва Ирина Бокова в борбата й за оглавяването на Организацията на обединените нации.

Според Димитър Ганев ДСБ е единствената  истинска опозиция в парламента, а не БСП и ДПС, но в момента ДСБ е в ролята на двуглавия орел , единият от които стои въво властта, а другият в опозиция, абсолютно безумна е ситуацията. 

Осъществяването на т.н. десен проект на лидера на ДСБ Радан Кънев, който се очаква след конгреса на партията през март, ще бъде ребрандиране на ДСБ, но с възможност да се превърне в истинска алтгернатива на управлението. 

Нов десен политически проект означава нищо повече освен едно ребрандиране на Демократи за силна България, ребрандиране не за друго, а защото Радан Кънев добре си дава сметка, че ДСБ със своята история и така, грубо казано,  позната на българския избирател партия трудно може да надскочи своите традиционни сто хиляди гласа.

 След това ребрандиране на ДСБ вероятно с ново име, с нов тип организационна структура, за която вече се загатва, да, действително може да даде един нов тласък на проекта на Радан Кънев. Но въпреки това трябва да имаме предвид, че основната задача, ако иска да наскочи своите 100 – 250 хиляди гласа, в крайна сметка говоря за електората около синьото пространство в България – 2013 – 2014 г. получиха такъв резултат сините партии, ако иска да надскочи това нещо, Радан Кънев се изправя  пред задачата да се представи като алтернатива на цялото статукво, това е основната цел фактически на политическите му действия последните два – три месеца, а именно това управление на г-н Борисов, тази коалиция на ГЕРБ и Реформаторския блок, подкрепена от АБВ и Патриотичния фронт, фактически до този момент няма опозиция. 

Проектът на Лютви Местан, който ще се нарича ДОСТ, е  подкрепян от Турция и е насочен към избирателите в Турция. На въпрос дали е заплаха за  ДПС, полиологът отговори: Касим Дал не успя да събори ДПС...

Не можем да кажем в никакъв случай, че БСП и ДПС са реална алтернатива на това управление – никой не ги възприема като такава. Никой не си мисли, че ако този кабинет падне и има предсрочни парламентарни избори БСП и ДПС ще се върнат на бял кон във властта. Пределно ясно е, че въпреки не много високите нива на доверие в кабинета на Борисов, неговата най-голяма сила е именно, че няма алтернатива. Фактически, със своите действия в края на миналата година г-н Радан Кънев се опита да се позиционира като истинската алтернатива на това управление. Разбира се, този опит до голяма степен беше подкопан и делегитимиран с оставането на г-н Москов в управлението, което много трудно може да покаже г-н Радан Кънев като един истински опозиционер.

В случая Радан Кънев печели мобилизация на целия избирателен корпус, който е настроен срещу това управление, говорим за много сериозна сума от избиратели,  Въпросът е доколко тези избиратели ще припознаят Радан Кънев като истинска опозиция на това управление. Този електорален резерв е много над традиционните около 250 – 300 хиляди избиратели, който не вижда алтернатива на сегашното статукво като цяло.

Според него, вотът на недоверие, който ще внесе БСП, е опит за легитимация на БСП и за  да се прекъснат усилията на Радан Кънев като опозиция. Вотът   ще бъде проблемен при  гласуването на ДСБ, заради участието на здравния министър Москов  в управлението. 

Цялото интервю с Димитър Ганев е в звуковия файл. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

В жегата да се хидратираме добре и да се храним правилно

В периода на интензивните горещини е най-важно да се хидратираме добре и  да се храним правилно , за да подпомогнем терморегулаторните механизми на организма и да си спестим здравословните проблеми.  Това обясни в програма „Точно днес“ д-р Станимира Станчева, началник на отделението по ендокринология в УМБАЛ „Пловдив“. Тя коментира как жегата..

публикувано на 16.07.24 в 15:29

Десните у нас са с фабричен дефект, добри са само в опозиция

"В член 99 на Конституцията ни не е записана мярка, която да предвижда отлагане от страна на президента на възлагането на втория мандат с три месеца, за да може да се събере по някакъв начин от тези, на които ще се даде мандатът, някакво мнозинство, за да го подкрепи. Конституцията по този въпрос е съвсем ясна, а ПП-ДБ не са готови да управляват"...

публикувано на 16.07.24 в 10:37

Радостин Чолаков ще учи с пълна стипендия в Станфорд

През годините сме разказвали нееднократно за Радостин Чолаков от Барутин, който спечели награди за отличните му софтуерни проекти, в международни състезания е сред първите STEM изследователи, има отличие и от световен конкурс за млади учени. Тази година той завърши Образцова Математическата гимназия "Академик Кирил Попов" в Пловдив с..

публикувано на 16.07.24 в 07:45

Ден на отворените врати за децата на КЦМ

За втора поредна година Холдинг КЦМ 2000 организира Ден на отворените врати за децата на голямата фамилия. По думите на пиара Веселина Балтова, изборът на дата не е случаен. Точно преди десет години на днешния 15 юли 2014г. в Новия оловен завод на КЦМ е получен първият разтопен метал. Това е и кулминацията на уникалния проект за Технологично..

публикувано на 15.07.24 в 17:18

Забавянето на втория мандат е иновативно и смислено решение

Сложната политическа ситуация изисква сложни иновативни решения и отлагането на връчването на втория мандат, което поискаха от ПП- ДБ от президента, е разбираемо. Поради това, че те неочаквано се оказа втори сега имат време да преценят какво искат и какви ще политиките им в новата ситуация, коментира докторът по социология Венелин Стойчев. Такова..

публикувано на 15.07.24 в 12:11