Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Няма да се стигне до закриване на театри в страната

 Пловдивският драматичен театър, ще бъде готов някъде към края на май, даже ще можем да се подготвим добре за "Сцена на кръстопът." Така вървят нещата в театъра, Слава Богу, каза за Радио Пловдив директорът на Пловдивската драма Кръстю Кръстев. Смолянският тетаър има голям шанс.Няма да се стигне до закриване на театри в страната, добави той. Театърът с високи критерии е жизнено свързан с духа на нацията, с високото нравнствено и интелестуално ниво.

Кръстю Кръстев коментира  има ли шанс високото изкуство без държавна подкрепа  - в контекста  на  последното Постановление за т.н. единни разходни стандарти за финансиране  на държавните  културни институти . Т.е. държавните субсидии, определяни наа  базата на приходите от продадени билети. За драматичните театри,  действалата и досега, и запазена и за тази година  сума, от 2.50 лева за 1 лев приходи е достатъчна. 

Въпросът е за други културни институти,  които са в преразход за 2015г.,  на които Министерството на културата дава шанс, като ги финансира от своя бюджет с изискването за месец да предложат програми за промяна. Такива са театрите в Смолян, Благоевград, операта в Стара Загора и други.  Според Кръстю Кръстев, колегите от театралната гилдия ще се справят с проблемната ситуация. Той смята, че няма да се стигне до закриване на театри в страната.

 Конкретно за Смолянския театър, на който Кръстев е бил дългогодишен директор, той беше категоричен: Смолянският театър има голям шанс. Аз съм пристрастен към Смолян и смятам, че трябва да има театър, но трябва да придобие малко по-различен вид. Искам да кажа следното – място, където да се създават непрекъснато проекти, едно място – оазис за истинския театър за свободни трупи, за свободни хора.

Аз винаги съм казвал едно нещо – изкуството струва – хубавото, доброто, високото изкуство струва доста скъпо. Така е навсякъде по света, така е и у нас и все повече ще става скъпо, защото хората, които работят в тази сфера получават малко средства. Но аз мисля, че проблема със субсидията като крайна цифра сега е доста добър при нас в България, възможностите на държавата пак трябва да гледаме. Проблемите са следните: аз мисля, че има места, където дадеността т. е. обема на работа, обема на възможности да се извърши това дело така да се каже не дава възможност да се харчи толкова много.

 Има един проблем, който трябва да го решим и то е да оптимизираме докрай нещата. Защо? Защото аз продължавам да твърдя едно единствено нещо и то е следното – за да искаме трябва да направим всичко възможно да оползотворим по най-точния и най-добрия начин за зрителя средствата, които се отделят затова.

Там трябва да се направи следното – държавата да зададе конкретна програма за работа – това трябва да направи държавата и да каже:  „Господа, това трябва да се направи, защото това, което вие го казахте много хубаво, много красиво и много точно, че има нужда хората да гледат театър, и трябва да каже, ние имаме такива средства по този начин и вие трябва да направите това, това и това.” Това е нормалното, т. е. не може на места да има огромни структури на места, където според мене те не могат да се издържат, няма смисъл, какво да правят хората, колко представления могат да изиграе един актьор... Г-н Кръстев уточни, че това не означава да се закариват театри. Той е убеден, че няма да се стигне  до там. 

С помощта на Министерството на културата, повярвайте ми, в това вярвам, няма да има закрити театри. Няма да има театри, които ще изчезнат от театралната карта на България. Напротив, преструктурирани, ако мога така да го кажа, на място, където е съобразено с мястото, на което е, с достатъчно средства, за да извърши една програма, която ще бъде уточнена от всички –хората, които работят на място, Министерството на културата, финансисти, помощ по отношение на художествени критерии, на художсетвени неща и едно внимание на всички към тези неща, защото, повярвайте ми, всички от нашата гилдия искат да помогнат на тези места да съществуват като театрални центрове, защото го заслужават, ще се получат по-добри резултати.

Парите в театъра никога не достигат, колкото и да са високи претенциите ни те не са достатъчно високи, за да стигнат парите за онова, което мислим да прави в театър, защото знаете, че имаме развито въображение, имаме големи мечти и начинът на съществуване остава една химера и аз мисля, че ако започна тези преобразувания, тези еднни нормативни показатели, числа, цифри ще вървят към повече и повече. Убеден съм в това нещо, защото виждам какво се прави. 

Цялото интервю с  директора на Пловдивския драматичен театър Кръстю Кръстев е в звуковия файл.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Изложба за Любен Каравелов гостува в Карлово

Изложбата „Любен Каравелов 1834-1879 – Модерният политик“ на Дирекцията на музеите в гр. Копривщица гостува на Историческия музей в Карлово, в навечерието на 187-та годишнина от рождението на Васил Левски. Експозицията представя жизнения и революционния път на Любен Каравелов –личност, чийто житейски, творчески и идеен път трудно може да..

публикувано на 17.07.24 в 08:54

Пловдив заедно в Деня на ашурето

„ Ашурето ни обединява и ни кара да се чувстваме заедно “ – около това послание се обединиха присъстващите от различни общности и религии в Деня на ашурето пред Джумая джамия в Пловдив. Празникът се отбелязва за 9-а поредна година. На традицията присъстваха областният управител Христина Янчева, заместник-кметът Савина Петкова, турският консул..

публикувано на 16.07.24 в 13:43

Писателят Николай Пеев с приказки от бъдещето

В студиото на Радио Пловдив се срещнахме с младия писател фантаст Николай Пеев, за да поговорим за неговата нова книга "Пепеляшка: окабелена". Това е четвъртата книга на автора след  „Седем писатели в Космоса“ (номинация „Еврокон“ 2022), „Интервюто“ и „Денят на инвикта“ (номинация „Любима книга“ 2016). В „Пепеляшка: Окабелена“: Домашните роботи..

публикувано на 16.07.24 в 11:55

Преге - предаване за света на книгите, 13 - 19 юли

В предаването за книги на Радио Пловдив на 13. 07. 202 4г. бяха представени следните заглавия: БНР подкасти · Преге Рубрика „Напълно непознати“ Арчибалд Кронин. Дамата с карамфилите. 224 стр., 4А, Плеяда, 2024. Жоел Дикер. Истината за случая „Хари Кеберт“ 550 стр., 5А, Колибри, 2024. Тия Уилямс. Седем дни през..

публикувано на 16.07.24 в 10:03

Големите рок гласове на България звучат на Античния театър

Античният театър в Пловдив събира довечера големите български рок гласове. Концертът под надслов "Вкусът на времето" е на група „Фондацията“ и е със специалното участие на Валди Тотев, Наско от Б.Т.Р. и Славин Славчев.  Симфоничният рок концерт е  с оркестъра на Опера Пловдив под диригентската палка на Константин Добройков.  Програмата..

публикувано на 16.07.24 в 08:45