Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Молитва на толерантността отслужиха в Джумая джамия

Снимка: Антоанета Петричанска, Радио Пловдив

В присъствието на посланика на Турция у нас Сюлейман Гьокче в Джумая джамия в Пловдив бе отслужена Молитва на толерантността. Това стана с участието на главния мюфтия Мустафа Хаджи, районния мюфтия на Пловдив Ерсин Ахмед, представители на мюфтийствата от Пазарджик, Смолян, Кърджали и цяла Южна България. 

Снимка

Службата бе по повод навършването на две години от нападението над Джумая джамия. Това стана на 14 февруари 2014 година по време на протестите срещу връщането на карловската Куршум джамия на Главното мюфтийство. Тогава част от протестиращите хвърляха камъни и димки срещу джамията и изпотрошиха стъкла на сладкарницата.

Снимка

Преди днешната Молитва на толерантността в Пловдив, в сградата на мюфтийството,  турският посланик у нас, главният мюфтия, представители на еврейската и арменската общност и на община Пловдив пиха кафе и разговаряха за общочовешките ценности.

 „В разговорите категорично не бяха коментирани политически въпроси“ – заяви след срещата председателката на Общинския съвет в Пловдив Савина Петкова. Тя бе придружена от заместник-кмета по сигурността Георги Маринов. „Нашият град е град на общностите, които живеят в дух на разбирателство. Длъжни сме да запазим Пловдив като символ на етническата толерантност”, заяви Маринов.

Въпреки предварително отправената покана, на срещата в мюфтийството не присъстваха представители на Пловдивската митрополия.

След продължилата близо час Молитва на толерантността посланикът на Турция у нас Сюлейман Гьокче категорично отказа да отговаря на каквито и да било въпроси. Не пожела да коментира и забраната Ахмед Доган и Делян Пеевски да посещават Турция. 

Снимка

В предварително подготвено изявление турският дипломат подчерта, че Молитвата на толерантността е хубав повод представители на различните религиозни общности не само в Пловдив, но в цяла България, да отправят послание за разбирателство помежду им. Посланик Сюлейман Гьокче специално поздрави Пловдив за избирането му за Европейска столица на културата през 2019-та година.

На срещата с посланика присъстваха и представители на българо-турското бизнес сдружение „Бултиш“, на Анадолския университет и на читалище „Кемал Ататюрк“.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Обявиха воден режим в хисарското село Кръстевич

И хисарското село Кръстевич минава на воден режим. Според заповедта на кмета на селото вода ще има по четири часа в денонощието, а през останалото време хората ще бъдат на сухо. В долната част на Кръстевич вода ще има само между 6 и 10 часа сутринта, а в горната - от 18 до 22 часа вечер. Ако сушата продължи, е възможно да се премина и..

публикувано на 22.07.24 в 11:44

Задържаха 19-годишен, запалил терен при фотоволтаици до Пещера

19-годишен младеж от Пещера е арестуван за умишлен пожар на сухи треви до складова база и фотоволатаичен парк. Огънят е възникнал миналата сряда в землището на град Пещера. Потушен е от екипи на пожарните служби в Пещера и Брацигово, с помощта на работници от предприятието, което стопанисва фотоволтаичния парк и с водоноска от общината. Нанесени са..

публикувано на 22.07.24 в 11:26

"Пясъчник" пресъхва, рибата в язовира измира

Язовир „Пясъчник“ драстично намалява обема си, поради което рибата в него измира и това може да доведе до екологична катастрофа, алармират от Риболовното сдружение „Олимпик 2002“. В писмо до министъра на екологията и до пловдиските поделения на Напоителни системи и Басейнова дирекция те настояват за спешни мерки за запазване на обема на..

публикувано на 22.07.24 в 11:25

Променят маршрутите на две автобусни линии в Пловдив

Променят се маршрутите на автобусните линии № 11 и 36 в участъка на кръстовището на бул. ,,Александър Стамболийски“ и ул. ,,Кукленско шосе“. Промяната е по искания на граждани и поради реконструкцията на Бетонния мост и продължаващите дейности по полагане на тръби за южния обходен колектор на южното платно на ул. ,,Индустриална“ по..

обновено на 22.07.24 в 10:42

Потушиха пожара между селата Рогош и Скутаре

Голям пожар се разрази между селата Рогош и Скутаре, община Марица, област Пловдив. Вятърът в района е спомогнал за бързото разпространение на огъня.  На място веднага са изпратени 7 пожарни автомобила с 20 служители. " Пожарът е между двете села. Към момента мога да кажа, че е овладян. Тръгнал е от нива, прехвърлил е пътя и е влязъл на..

обновено на 21.07.24 в 20:18