Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В ход е операция за привличане на активисти на ДПС към ДОСТ

МВнР обяви, че няма да има официална реакция на Турската държава за наложената забрана за влизане в страната на Ахмед Доган и Делян Пеевски.

Информацията за черния печат съобщиха близки до Ердоган медии като версиите са основно заради водена проруска политика или контрабанда на цигари. С днешна дата е новината, че НАП проверява вече бизнеса на Делян Пеевски.

Илхан Андай от сайта Родопи 24, който пръв съобщи за критиките на Доган към Лютви Местан на събирането през декември в Боянските сараи, смята, че създаването на партия ДОСТ е в основата на скандала. По думите му Дост означава не само приятел, но и любовница. Какви качества ще притежава Дост - благородните черти на приятеля или ще лавира като любовница – това са въпросите, които са важни за новата партия на Местан, подчерта той и припомни, че това е  шестата партия, която се ражда от остатъци на ДПС. По думите му,  новините продължават да се раждат от Босфора, в това число и за забраната на Доган и Пеевски.

Дали има забрана за влизане в Турция за Доган и Пеевски  дори и Бойко Борисов не го знае, смята журналистът. Хипотезата е, че истинският инженер на ДОСТ знае истината, но не иска да я каже, защото е част от психоатаката, каза журналистът. Той смята, че върви операция, която е  втора вълна за влизане в партия Дост. В момента го подкрепя само Бахри Юмер и представители от гаржданската квота. А в момента им трябват хора за учредяване. 

Тази операция започна на 2-ри февруари, първо напусна поста си в централата на ДПС бившият депутат Ахмед Юсеин. Друг представител на движението, който е председател на общински съвет, но  Андай не назова името му, е бил задържан на граничен пункт без причина. Това е част  от психоатаката, коментира той и добави, че има списък на евентуални членове на ДОСТ, в който  фигурират и депутати, но колко  ще се включат като учредители не е ясно.

 Турски дипломати са правили анализ, че много кметове от Кърджалийско ще подкрепят Местан. Очакванията обаче не се сбъдват с изкючение на Юмер. Всички са в очакване, каза Илхан Андай.

Доган и Пеевски са удобни за анонс към изселническата общност. Единият е сатанизиран от години, вторият от сега. Идеята е да дойде силен тласък от изселническите среди към техните близки в България като основният лозунг е, който е турчин е с новата партия, а ДПС е посочена като проруска партия.

Няма конфликт между България и Турция в момента, има конфликт Ердоган – Доган. Ердоган е решен да си го върне на Доган и затова 6-тата партия, която се пръква от ДПС набира подкрепа.

Стартът на новата партия е много силен, депутати около Местан проведоха над 15 срещи с местните власти, множество изселнически организации дадоха пресконференции, в които подчертаха, че Доган не е приятел на Турция и трябва да се подкрепя новата партия. Не разбирам защо толкова се бърза, въпреки че на хоризонта няма парламентарни избори, но може би страхът, че и шестата партия може да се провали е причина за тази скорост на събитията.

Андай очаква на  учредителното събрание да  присъстват много религиозни хора, адвокатски състав подготвя устава на партията, за да не й се лепне етикета, че е ислямистка и протурска. 

Ако Доган излезе и направи силно представяне ще обърне нещата в своя полза, но все още е рано, завърши журналистът. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Ден на отворените врати за децата на КЦМ

За втора поредна година Холдинг КЦМ 2000 организира Ден на отворените врати за децата на голямата фамилия. По думите на пиара Веселина Балтова, изборът на дата не е случаен. Точно преди десет години на днешния 15 юли 2014г. в Новия оловен завод на КЦМ е получен първият разтопен метал. Това е и кулминацията на уникалния проект за Технологично..

публикувано на 15.07.24 в 17:18

Забавянето на втория мандат е иновативно и смислено решение

Сложната политическа ситуация изисква сложни иновативни решения и отлагането на връчването на втория мандат, което поискаха от ПП- ДБ от президента, е разбираемо. Поради това, че те неочаквано се оказа втори сега имат време да преценят какво искат и какви ще политиките им в новата ситуация, коментира докторът по социология Венелин Стойчев. Такова..

публикувано на 15.07.24 в 12:11

4-ти ден в битка срещу огнената стихия в Калояново и Хисаря

Пожарът между Калояново и Хисаря е овладян и нощта е преминала спокойно.   Заради тлеещите огнища и очакваните високи температури обаче на мястото остават екипи на пожарната, служители на Горското стопанство, военнослужещи и доброволци.  През нощта в района на селата Иван Вазово и Михилци са разположени няколко екипа на..

обновено на 15.07.24 в 11:17

Община Пазарджик се сдоби с още дългове

Община Пазарджик е получила иск за 5 млн. 780 хил. лева от Арбитражен съд заради неплатени фактури към оператора за депониране на отпадъци за времето от юли до ноември 2023 година. Това съобщи на извънредна пресконференция кметът на Пазарджик Петър Куленски.  Той обясни, че претендираната неустойка за просрочие е по анекс към договор от..

публикувано на 12.07.24 в 15:10

Сим Алексиев в "Добро утро, ден!"

Тази седмица в рубриката „Добро утро, ден“  ни гостува  галеристът и съсобственик на галерия „Възраждане“ Сим Алексиев.  Роден е в София, но със семейството си идва да живее в Пловдив  още в ранна детска възраст.  Сим Алексиев пише и поезия. Неговата дебютна книга „Градът -  градя и руша“ излезе през 2006 г., но с писане се занимава от 10..

обновено на 12.07.24 в 14:51