Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Случващото се на юг от Босфора, рефлектира и на север от Босфора

Срещата на върха на Вишеградската група в Прага  в понеделник, на която  се обсъждат  мерки за защита на външните граници на ЕС, и в която участва  и българският премиер,  както  и военната намеса на Турция  в северната част на сирийската провинция Алепо - две оси на общ проблем в коментар на международния анализатор проф.  Владимир Чуков.

 Позицията на България е известна. Правителственият пресцентър много ясно даде да се разбере, че предложенията на домакините – държавите от Вишеградската четворка, няма да бъдат приети така както те са представени не само, защото Германия е против, а защото това означава директна изолация на Гърция, каза  в интервю за Радио Пловдив проф. Владимир Чуков.

 Все пак  Брюксел даде три месеца на Атина, за да приложи изискванията на Шенген такива каквито са. Трябва да се замислим дали наистина Атина е в състояние да го направи, тъй като товаса 50 препоръки, които много трудно биха били реализирани – т. е. тя да затвори своите граници – нещо, което е невъзможно то отношение на тази морска шир. Но така или иначе ако тези предложения бъдат приети от Прага – от Вишеградската четворка това означава накъсване на Европа, това са всъщност опасенията на германците.

Той обърна внимание, че  в същото време, обаче, това, което германците предлагат също до голяма степен не се връзва, т. е.  няма как да се реализира, тъй като те търсят коалиция на желаещите да приемат повече бежанци или да се приложат начертаните вече квоти. Ето, погледнете техния най-близък съюзник – Франция, има определени, да не кажа, обструкции, но съмнения. Президентът Оланд казва, че „да, ние ще приемем тези 33 хиляди бежанци, които са ни казани.” В същото време неговият външен министър казва, че това няма как да стане.

И още нещо, това, което нееднократно беше казано, тези квоти някак си не са работещи. Защо? 

Погледнете българската ситуация – това, което излиза от Държавната агенция за бежанците. Ние в момента практически имаме една транзитна територия, дори от България излизат повече бежанци отколкото влизат. Въпросът е, че няма как тези хора да ги накараме да останат в тези държави, в които Германия казва, че би трябвало да останат. Нещо повече, ако си спомняте в началото на миналата седмица излезе едно решение на немски съд по жалба на една ливанка, която е била за пръв път в България като бежанка. Оказва се, че самият немски съд счита, че тя не трябва да се връща в България, тъй като тук е несигурно. Т. е. виждате, че има куп неуредени нормативи, които се противопоставят и поради тази причина виждаме, че постигането на единен европейски глас, една единна европейска позиция е много трудно, така че трябва да се търси европейското, трябва да се търси онова, което и събира, но всички онези, които участват трябва да дадат своето мнение, в т. ч. Вишеградската четворка.

Според Чуков, трябва да се вземе решение на най-високо равнище в Брюксел на Европейския съвет, в който наистина да се чуят всички гласове и  да се направи една средна формула – нещо средно, което да се опита наистина да подели европейската тежест над всички участници – тези 28 страни – членки. 

В същото време трябва да се види какво още може да се направи по затягането на пропускателния режим. Съгласете се, първият месец от тази, новата година се оказа, че броят на бежанците е повече отколкото миналата година т. е. отново още 1 милион, а може и милион и половина дойдат, това наистина ще внесе много силен смут, ще внесе много силна ерозия на вярата в създаването на самия Европейски съюз.

Проф. Чуков коментира и ситуацията в Близкия Изток, ескалирала след военната намеса на Турция в северна Сирия.  Всичко, което е на Запад от река Ефрат вече се явява руска зона, така както на времето е била Германия, . Той уточни, че също и Саудитска Арабия  иска зони на влияние в тази част на света. 

Сирия е вулкан от противоречия, залял отдавна Турция, вече и Европа

Това, което се случва на юг от Босфора, не може да не рефлектира на север от Босфора, заключи Чуков. Той подчерта, че това са геополитически зависимости, съществуващи от времето на Средновековието. 

Цялото интервю с проф. Владимир Чуков е в звуковия файл.


Още от категорията

Хората приемат мерките срещу К-19, но са раздвоени и объркани

Новите мерки срещу коронавируса по-скоро се приемат добре и може би ще подействат за намаляване на страховете, обществото обаче продължава да изглежда объркано - това са някои от изводите от телефонен сондаж на "Галъп интернешънъл" с 800 интервюта, проведен между 27 и 29 ноември.  Нововъведените мерки срещу коронавируса в България се ползват..

публикувано на 30.11.20 в 16:39

България загуби най-много работни места в ЕС

„ През април загубихме най-много работни места в целия Европейски съюз вследствие на коронакризата. Работодателите бяха принудени да освобождават работници, тъй като не можеха да им изплащат компенсации “ – заяви в интервю за Радио Пловдив икономистът Васил Велев – председател на УС на Асоциацията на индустриалния капитал в България. Той..

публикувано на 30.11.20 в 16:13
Смолянското село Момчиловци

В условия на пандемия туризмът в Момчиловци е под условие

Масови проверки започват в къщи за гости и в хотели преди студентския празник 8 декември, съобщи министърът на туризма Мариана Николова . Тя подчерта, че е възмутена от това, че "някои икономически субекти са решили да погазят законите на страната". Николова заплаши, че при установени нарушения при тези проверки, обектите ще бъдат затваряни до края..

публикувано на 30.11.20 в 16:07

Община Пловдив да каже цялата истина за МБАЛ "Св. Мина"

Четиримата общински съветници от "Демократична България" в Пловдив отчетоха първата година от своята работа. По този повод - разговор с общинския съветник Йордан Иванов . За отчета по повод първата година от работата на ОбС : Нашият отчет пред пловдивската общественост е съществена част от обществения договор. Обещахме прозрачност в решенията на..

публикувано на 30.11.20 в 15:40

Днес е Световният ден за домашни любимци

В световната класация на домашните любимци на първо място е кучето, следвано от котката, на трето място са птиците - от канарчета до големи хищни и екзотични птици. След тях се нареждат аквариумни рибки, различни декоративни гризачи, змии, костенурки, порове и зайци. Екзотичните животни варират от редки влечуги до паяци и охлюви, чият..

публикувано на 30.11.20 в 11:57