Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

С вота на недоверие БСП "изпитва" депутатите за здраве и полит лоялност

С вота на недоверие към правителството  искаме  дебатът  за българското здравеопазване да се случи там, където му е мястото – в Народното събрание. 

Това заяви в Пловдив  зам.-председателят на Здравната комисия и депутат от БСП – Лява България д-р Емил Райнов по време на проведената дискусия за Националната здравна карта  с лекари, кметове и представители на общините в областта. 

Той обясни, че като политически акт, вотът е срещу цялостната политика  на правителството в сектор „Здравеопазване”, но целта също така е  да се види къде е разделителната линия на тези, които хем са във властта, хем са в опозиция.

 „Досега от ГЕРБ” не участваха в дебати по здравните теми в НС и къде с отвращение, къде не, гласуваха и подкрепяха политиката на министър Москов. Сега с гласуването си ГЕРБ ще покажат дали подкрепят тази реформа и дали ще поемат отгворността за случващото се в системата, коментира д-р Райнов.  

Той подчерта, че от БСП  по принцип не са против реформа в здравеопазването, нито против Здравната карта, но са  против начина, по който се правят – с неясни критерии и без отговори на важни въпроси.

 Според  д-р Райнов с промените в двата основни закона – за лечебните заведения и за здравното осигуряване, с разделянето на пакетите и ограничаване на достъпа до медицинска помощ, здравноосигурените пациентите са подложени на дискриминация.  По думите му за една година Москов не е е направил нищо за сектора – нито по отношение на контрола в системата, нито за подобряване на достъпа, нито за изнасяне на дейности в извънболничната помощ, нито за виновните болници, които източват Националната здравноосигурителна каса.

„Как можеше през 2009 година, касата да разплаща всичко и навреме, да има резерв от над 1 милиард лева, а сега при два пъти повече бюджет парите да не стигат и болниците да имат дълг от 500 милиона лева? Въведоха се лимити за прием в болница, създаде се допълнителен хаос, а сега се задава нов ", категоричен е левият депутат. 


Още от категорията

Обрат! Пуснаха лихваря от Прослав срещу 5000 лв. гаранция

Пловдивският окръжен съд пусна под гаранция от 5000 лихваря от кв. Прослав, за чието арестуване стана известно днес.  Прокуратурата обяви, че той е задържан в сряда след тригодишна престъпна дейност, през което време е раздавал кредити на нуждаещи се срещу висока лихва от 10-15% месечно. За  това до момента са свидетелствали 25 души, негови..

обновено на 16.04.21 в 16:14

Има решение за продажбата на спорния имот в "Отдих и култура"

След словесни престрелки между съветниците от ДБ и кмета на Пловдив Здравко Димитров общинският съвет одобри продажбата на терен от 434 квадрата в парк „Отдих и култура“ на свързаната с Винпром Пещера  фирма Прайм Дивелъпмънт. Инвеститорът притежава имот от 5 декара и половина в съседство и смята да изгради жилищни сгради върху терена. Определената..

публикувано на 16.04.21 в 14:52

Лекар и медицинска сестра сред новозаразените в Пловдив

232 са новодиагностицираните с Ковид -19 за изминалото денонощие в Пловдивска област.  Сред новозаразените са един лекар и една медицинска сестра.  Заболял е и ученик като карантина е наложена на 26 ученици.   Оздравелите за последните 24 ч. са 65, а  21 души са хоспитализирани .   Спешна помощ са отговорили на 150 повиквания,..

публикувано на 16.04.21 в 14:38

Близо 133 милиона ще дължи Пловдив в края на 2024-та година

Това е записано в приетата дългосрочна бюджетна прогноза на общината, която бе приета на редовната сесия на местния парламент.  За параметрите заложени до 2024-та година без дебати гласуваха 27 съветници, 12 се обявиха против, а четирима се въздържаха от крайно положително или отрицателно становище.  В началото на тази година дългът на Пловдив..

обновено на 16.04.21 в 13:54
Снимката е илюстративна

Близнаци на 2 месеца от община Смолян с COVID-19

Близначета на 2 месеца от община Смолян са сред новозаразените с COVID-19 през последното денонощие. "Бебетата са настанени в областната болница, в добро общо състояние", посочи д-р Мими Кубатева, директор на РЗИ Смолян. Ковид-позитивен е и 13-годишен ученик от общината, карантинирани ще бъдат 25 негови съученици.  Общо в града и областта новите случаи..

обновено на 16.04.21 в 13:54