Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Няма да научим истината за КТБ

Ще научим ли истината за КТБ? Или отново се прави пореден опит за нейното отлагане?

Всички ние имаме право на нея, тъй дълго време ще плащаме последствията. Премиерът Бойко Борисов разпореди на финансовото министерство да вземе мерки за разсекретяване на доклада за източването на банката. Тази новина беше съчетана и с още една – прекратяване на обществената поръчка за магистрала „Хемус“. Причината се оказаха витаещите съмнения, че зад спечелилите фирми стои депутата от ДПС Делян Пеевски.

 

В същото време бизнесът обяви, че се нуждае от реформи в енергетиката, правосъдието, образованието, здравеопазването, по-голяма активност и в борбата със сивия сектор. По тези теми разговаряме със Светозар Гледачев, финансов анализатор.

Р.П. Краят на дългогодишните теми вижда ли се?

Светозар Гледачев: Краят не се вижда и няма скоро да се види - по нито една от  всичките тези теми. Да започнем с КТБ. Ако си спомняте, преди две години аз казах, че по  груби сметки между пет и десет години, и наистина вървим по този сценарий, ще имаме още дълго време да си бием главата с КТБ. И накрая истината няма да излезе наяве.Ще излезе една десета или една двайста част от истината, която няма да обслужва абсолютно никой освен тези, които дърпат конците. Както виждате тези данни, които излизат са избирателно пропускани. Това означава, че определени хора се крият, не се пускат в медиите, а срещу други се използват фактически тези информации срещу тях – за създаване на лош имидж, евентуално да нямат бъдеща политическа кариера и т. н. За разсекретяването на доклада принципно Министерството на финансите или който и да е друг не е поръчал този доклад и те не са собственици на доклада. Поръчан е от синдиците на КТБ, които трябва да съберат фактически парите. В целия свят никъде няма разсекретени доклади, но има може би някъде изтичане на информация. Да видим до какво ще доведе в България. Това е все едно, да не кажа точно закононарушение, но общо взето такова мероприятие в стил Джеймс Бонд – крадене на информация, шпионаж и още нещо. Не, аз искам да излезе цялата информация, но тя не може да излезе. Хората, които са замислили разграбването на КТБ са много умни,  те са най-добрите адвокати и специалисти в България. И са замели така нещата, че никой да не може да стигне до тях. Не само като информация, а изобщо като данни.

Р. П.:
Оказва се всъщност, г-н Гледачев, че дори и прокуратурата не разполага с доклада на международната компания, която е наета, за да проведе разследване и да проследи къде са изтекли активи на фалиралата КТБ. Как си обяснявате, включително и този факт?

Светозар Гледачев.: Представете си, че аз съм фирма, голяма фирма и наема някоя друга външна компания да ми направи анализ на риска или някакъв друг анализ за мое ползване – къде да си оправя фирмата, как да си оправя фирмата...Такива поръчки в големите фирми наистина има, какво общо има тук прокуратурата, министерство на финансите, Бойко Борисов или който и да е. Това е частно правен казус, това е частен договор. Още повече, че при сключването на самия договор, такава е практиката на американската фирма, данните да не стават официални. Просто такава е практиката във финансовите среди в целия свят. Тук се намериха пари. Те са дадени фактически от събраните пари от КТБ, те не са дадени нито от държавата, нито от който и да е друг, така че те са собственици на доклада, но по самия договор те не трябва да разпространяват информация. Това означава, че ако се появи нещо, то ще е незаконно или поне нарушаване на търговската практика и търговския договор. По тази причина прокуратурата естествено, че няма нито копие от доклада, нито нещо друго и не трябва да има ако сме правова държава.

Понеже в България всичко се знае, аз очаквам отнякъде да започнат да изтичат част от данните от този доклад. Но по-важното е друго за КТБ – кой е теглил кредитите?

Р. П.: Вие вярвате ли, че за необезпечените кредити ние ще научим пълната информация при условие, че вече знаем, че там има реализирана доста успешна схема, в която са навързани отделни лица, а също и офшорни компании?

Светозар Гледачев: Естествено, че няма да научим и там е заровено кучето, както се казва.

Р. П.: Включително и неточни данни.

Светозар Гледачев:  Да, неточни данни. Те се използват точно като медийни бухалки.

Р. П.: Г-н Гледачев, нека сега да преминем и към другата тема, тъй като тя е не по-малко важна – срещата на премиера Бойко Борисов с представители на КРИБ. След нея стана ясно, че бизнеса подкрепя правителството. Как да тълкуваме този обрат в становището на организацията?

Светозар Гледачев: Представете си, че ако вие сте едни бизнесмени и членувате в такава организация...колко лошо ще се държите с правителството и колко не? Значи не може да се държите много лошо, защото веднага ще бъдете атакувани по неформални начини – данъчни, условия на труд и много други начини, които могат да ви разбият бизнеса. Така че трябва в динамично равновесие да се развива бизнес средата и държавното управление. Така че те нещо са се разбрали, защото  поне на външен вид, така изглеждат нещата, да подкрепят правителството. Което за определения момент има резон и е правилно, в смисъл такъв, че на Балканите става страшно, в Гърция става страшно и ще става още по-страшно, в Турция също.

Р. П.: Бизнесът обаче иска реформи, ясно беше казано и на вчерашната среща. Лично вие смятате ли, че реформите в най-важните сектори като здравеопазване, образование, съответно сигурност, правосъдие ще бъдат направени от това правителство?

Светозар Гледачев: Не се знае колко е животът на това правителство. Засега изглежда достатъчно стабилно, но виждате, че под повърхността на общствения живот кипят много страсти и играят много милиарди. И правителството фактически не се знае колко ще се задържи. Реформите трябва да станат, но в тази ситуация ще станат много бавно, много трудно, много частични, орязани, което не е хубаво за България. Реформите трябваше да станат още в началото, може би още в първия мандат, защото всяка промяна е трудна и трудно се възприема от населението, но в следващите периоди ще се берат плодовете, така както направи Румъния. Румъния беше много назад във всяко едно отношение. Дори по минимална и средна работна заплата. Преди три години я бяхме изпреварили, във всякакви други правни отношения те бяха много назад. В момента те са много напред и искат да ни разделят - ние да останем оставач в класа, значи най-прости от простите в цял ЕС, което е недопустимо. Но ще видите, че така ще стане, въпреки че не могат на момента да ни разделят от Румъния. Защото, за да съществува тази олигархична структура - правосъдието трябва да е под нейно влияние. Така че Румъния ще върви много напред, а ние ще изоставаме, защото не се правят нужните и необходимите реформи.




БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Бих помислил дали да участвам в новия служебен кабинет

"Ако получа покана от новия министър-председател за участие в служебния кабинет, бих го изслушал, бих изслушал целите и приоритетите и тогава бих помислил, но към този етап аз покана нямам и въпросът ви към момента няма никакво значение". Това заяви служебният министър на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков пред журналисти в Пловдив, в..

публикувано на 09.08.24 в 14:43

Избори на 20 октомври, Горица Грънчарова е служебен премиер

Считам, че най-подходящата дата за провеждане на новите предсрочни парламентарни избори е 20 октомври. Това заяви президентът Румен Радев по време на срещата си с Горица Грънчарова – Кожарева, която държавния глава определи за нов служебен премиер. Той й възложи в срок до 19 август да предложи структура и състав на служебен кабинет.  Указът..

обновено на 09.08.24 в 14:10

Законодателните поправки отнемат правото да се говори

"Приетите промени в уредбата на образователната система в училищата представляват проблем, защото засягат гарантирани в Конвенцията за правата на човека основни права, гарантирани в правния ред на ЕС, засягат и равенството на гражданите пред закона, гарантирано в българската Конституция.  Във фазата на развитие на съвременното общество, в която се..

публикувано на 09.08.24 в 10:28

Политическият инженеринг е в духа на времето, в което живеем

За кризата в управлението на държавата, видимите и задкулисни схеми на партийните играчи и перспективите на политическия процес - коментар на политолога и преподавател в ПУ "Паисий Хилендарски" доц.  Даниела Пастармаджиева . "Дали създадената криза има нещо общо с Конституцията? По-скоро ефектът е обратен, политическата криза доведе до..

публикувано на 09.08.24 в 10:10

Не е важна датата на изборите, а какво правят партиите след вота

В контекста на променената Конституция не мисля, че можем да очакваме някакви изненади. Това коментира в предаването "Точно днес" на Радио Пловдив политологът Страхил Делийски в деня, в който започват консултациите при президента преди поредните предсрочни избори. По думите му, президентът винаги намира поводи да покаже, че има проблеми с новата..

публикувано на 08.08.24 в 10:15