Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Инвестиционният климат в Пловдив е добър

| обновено на 18.02.16 в 17:58

„Инвестиционният интерес към България е много голям и не случайно Пловдив е на трето място в Европа като град, в който може да се развива бизнес и град, който е благоприятна и добра инвестиционна дестинация според класация на „Файненшъл Таймс“. 

Това заяви министърът на икономиката Божидар Лукарски в Пловдив, където участва в информационен ден по Оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност" 2014-2020.

Основният недостиг на работна ръка за индустрията е за технически персонал със средно образование, заяви Лукарски. Очакванията са решението на проблема да дойде от въвеждането на дуалната система на обучение, добави той. Според министъра техническите специалности в средното образование незаслужено се пренебрегват от родителите, когато избират училище за децата си.
 

97 милиона лева е общият размер на финансирането по процедурата „Подкрепа за внедряване на иновации в предприятията“, съобщи Лукарски на представянето на програмата. 

Минималният размер на финансиране е 100 000 лева, а максималният-1 и половина милиона лева за малки и средни предприятия и 1 милион за микрофирми. Кандидатстващите фирми трябва да имат поне 3-годишна история. Крайният срок за кандидатстване е 4 април.

Пред участниците в срещата кметът на Пловдив Иван Тотев, който уточни, че това е Оперативна програма, по която общината не може да кандидатства. Той обаче подчерта, че в предходния период, когато програмата се наричаше „Конкурентноспособност“, районът на  Пловдив и Южен Централен регион бяха с най-много реализирани проекти. 

„Много от фирмите се възползваха , инвестираха в техника, оборудване, надграждане и перспективно увеличиха броя на работните места. По този начин те станаха по-конкурентноспособни. Не случайно залата е толкова пълна. От разговорите ми с бизнеса проличава, че те всички се интересуват и чакат възможностите, които дава новият програмен период“, заяви кметът на Пловдив инж. Иван Тотев

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Арестуваха пиян шофьор, опитал да прикрие нарушение

Шофьор, употребил алкохол, опита да скрие нарушението си. Около 21 30 ч. снощи на бул. „Пещерско шосе“ в Пловдив с колата си „Хюндай“ 49-годишният мъж е отнел предимство и е блъснал мъж с мотопед. След това избягал от мястото на инцидента.  Мотопедистът по-късно е спрял патрулиращ по булеварда полицейски екип и е разказал за случая. След това при..

обновено на 06.08.24 в 19:12

Потушиха пожара над Асеновград

Потушен е пожарът, който следобед избухна близо до ВЕЦ-а в кв. "Изток" в Асеновград, съобщиха от Регионалната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" - Пловдив.  Сухи треви горят над Асеновград П ричината все още не е установена, допълниха от дирекцията.  По информация на пожарната служба са се запалили сухи треви над ВЕЦ-а, като..

публикувано на 06.08.24 в 19:05

Сухи треви горят над Асеновград

Сухи треви горят над асеновградския квартал „Изток“ в подножието на планината.  Огънят се е запалил преди около час.   На място са изпратени две екипа на пожарната. От там уверяват, че няма опасност за хората и за близките постройки. 

публикувано на 06.08.24 в 16:31

Изплатиха държавната помощ за пострадалите от пожара в Отец Паисиево

Министерски съвет отпусна първите 15 780 лева на пострадалите семейства от пожара в село Отец Паисиево, община Калояново. Те са част от изплатените  300 000 лева държавна помощ на семействата, пострадали от природни бедствия през това лято. През юли 42 вили изгоряха напълно от огнената стихия, като подадените заявления за помощ в общината са..

публикувано на 06.08.24 в 15:54

"Полицай" Попов и "инспектор" Петров мамят пенсионери в Пазарджик

Полицията в Пазарджик отчита отново активиране на опитите за телефонни измами в региона. Използва се познатата схема, при която измамниците се представят за полицаи. Важен момент в обаждането е, че измамниците обикновено се представят за "полицай Попов" и "инспектор Петров". Те атакуват самотните възрастни хора психически, като им обясняват, че са..

обновено на 06.08.24 в 11:23