Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В "Срещите" - разговор за богомилите и тяхното наследство

В "Срещите " на 20 февруари:за богомилите, тяхната философия и учение, които са все така между "осанна" и "разпни го".

Нали колоси като Николай Райнов казват, че богомилството е един от най-значимите етапи от духовното развитие на човечеството. А според един от гостите ми - Дамян Попхристов, написал книгата "За богомилите от уста на ухо", те са небесните реформатори, пратеници на Всемирното Бяло братство. 

С Дамян Попхристов, писателят Стефан Цанев и младият българин, юрист от Виена Борис Методиев - по следите на богомилските внушения и традиции в европейската култура, ще мислим и говорим, дори и заради  поръката им : "Не допускай никакво насилие върху себе си, откъдето и да идва то - от цар или от Бог, от меч или слово, дори когато е от обич".

Пореден опит да се поразровим из добре затъпканото ни автентично минало.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Решават за връщането на Панагюрското съкровище в Пловдив

Председателят на сдружение "Браво, Пловдив" организира работна среща, на която да бъдат обсъдени действията по процедурата по връщането на Панагюрското златно съкровище.  На сесията, проведена на 20 юни 2024 г., 48 съветници от всички групи подкрепиха декларацията на „Браво Пловдив“, с която се настояваше съкровището да бъде върнато на..

обновено на 09.07.24 в 10:23

Излезе "Градът не забравя" на Богдан Русев

Завършващият роман " Градът не забравя " от трилогията за Бързаков и Филипова излезе от печат на 18 юни. Този път заплетения случай започва от Пловдив , но води в София, а залогът — повече от сериозен: животът на психоложката Агнес Филипова.  В тази трета част от нашумялата поредица гениалната д-р Филипова и Бързаков най-сетне са решили да..

обновено на 09.07.24 в 10:06

"Образът като преживяване" се открива в галерия "Пловдив"

Откриването на изложбата „ Образът като преживяване “ ще се проведе днес, 9 юли в галерия „Пловдив“, ул. „Авксентий Велешки“ 20 /Общински съвет/.  От Дружеството на пловдивските художници отбелязват: В изложбата участват 38 автори, членове на ДПХ и външни гости. Представена е живопис, графика, скулптура, рисунка, N форми.  Заобикалящият ни свят..

публикувано на 09.07.24 в 07:38

Сюзанна Василевска за любовта към театъра

Сюзанна Арутюнян – Василевска бе гост в първото юлско издание на предаването Клуб "Неделя". Тя е директор на Драматичен театър – Пловдив.  О сновните цели и задачи, които си е поставила в новата й роля на ръководител, бяха една част от темите на разговора в студиото.  "Пловдив е мястото където аз обожавам да живея и не мога да си представя живота..

публикувано на 08.07.24 в 15:27

Преге - предаване за света на книгите, 06 - 12 юли

В предаването за книги на Радио Пловдив на 06. 07.2024г. бяха представени следните заглавия: Рубрика „Напълно непознати“ Кирил Кадийски. Изгнаник на земята. Нови сонети и други стихотворения. 118 стр., тв. к., 5А, Колибри, 2024 Пърл Бък. Благодатна земя. 248 стр., ок. 5А, Изток-Запад, 2024. Четиринайсет дни. Колективен роман..

публикувано на 08.07.24 в 09:50