Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фермерите: Блокада до споразумение с правителството!

На границата на търпимостта, почти извън контрол  с протести, контрапротести и неясни  очаквания. Как  отзвучават  възмущението и решимостта на българските шофьори  за противостояние  на хаоса, липсата на ред,  разбиране за законност и правила на труд и общо живеене.   Кореспондентката на БНР в Атина Катя Пеева. 

На гръцкия фронт днес – нищо ново. Информацията за контраблокадата от българска страна тече по всички медии  подробно - защо протестират българите, защо затварят границите, за поведението и реакциите на българското правителство в Гърция има пълна информация, но коментари за това, дали  българските шофьори са прави или не – няма.

За сметка на това, когато гледах в телевизионни предавания обаждания на зрители, ми направи впечатление, че много гърци подкрепяха контраблокадата. Те казаха, че фермерите вече са преминали границата на търпение дори и за гърците. Напрежението и от едната и от другата страна е много високо след един месец блокирани пътища. Това, което започна обаче със спирането от българска страна вече е различно, защото преди имаше някакъв прозорец. В смисъл, че гърците пускаха в някакви часове леките коли, забраната беше само за ТИР-овете. Това обаче, което поставят като условие българските шофьори - да се освободят тракторите, да се махнат, това не може да стане. Това е една утопия и не може да се случи, дори при добро желание на фермерите от Серес да се изтеглят тракторите от едно място напълно, защото те са част от една верига на общи протести. И българите са изнервени, всички имат загуби. Те отказаха една оферта на Гърция да отворят за два дни да се изтеглят камионите, но българските шофьори отказаха, изнервени са.

Не мога да прогнозирам,  какво ще се случи, но в понеделник гръцките фермери имат среща  с премиера, който в момента е още в Брюксел. Това беше едно от исканията им. Фермерите си свалиха доверието от министъра на аграрното развитие. Сега им предстои среща с премиера. Дали в понеделник на тази среща ще бъдат удовлетворени поне част от исканията им, за да се свалят блокадите, това още не може да се каже.

Гръцките фермери вече са уморени от протести и бих казала, че българската контраблокада помага  на исканиятаим. Протестите им не са затова да ги чуят в Атина. Както премиерът, така и аграрният министър знаят много добре какви са проблемите. Затварянето на границите води до реакции в Брюксел. И понеже двата проектозакона не са дело на гръцкото правителство, а това е част от споразумението с кредиторите, затова те искат да бъдат чути в Брюксел. Ситуацията не може да продължи безкрай и вероятно след понеделник ще има някаква реакция, подчерта кореспондентката на БНР Катя Пеева. Повече чуйте отзвуковия файл. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Ден на отворените врати за децата на КЦМ

За втора поредна година Холдинг КЦМ 2000 организира Ден на отворените врати за децата на голямата фамилия. По думите на пиара Веселина Балтова, изборът на дата не е случаен. Точно преди десет години на днешния 15 юли 2014г. в Новия оловен завод на КЦМ е получен първият разтопен метал. Това е и кулминацията на уникалния проект за Технологично..

публикувано на 15.07.24 в 17:18

Забавянето на втория мандат е иновативно и смислено решение

Сложната политическа ситуация изисква сложни иновативни решения и отлагането на връчването на втория мандат, което поискаха от ПП- ДБ от президента, е разбираемо. Поради това, че те неочаквано се оказа втори сега имат време да преценят какво искат и какви ще политиките им в новата ситуация, коментира докторът по социология Венелин Стойчев. Такова..

публикувано на 15.07.24 в 12:11

4-ти ден в битка срещу огнената стихия в Калояново и Хисаря

Пожарът между Калояново и Хисаря е овладян и нощта е преминала спокойно.   Заради тлеещите огнища и очакваните високи температури обаче на мястото остават екипи на пожарната, служители на Горското стопанство, военнослужещи и доброволци.  През нощта в района на селата Иван Вазово и Михилци са разположени няколко екипа на..

обновено на 15.07.24 в 11:17

Община Пазарджик се сдоби с още дългове

Община Пазарджик е получила иск за 5 млн. 780 хил. лева от Арбитражен съд заради неплатени фактури към оператора за депониране на отпадъци за времето от юли до ноември 2023 година. Това съобщи на извънредна пресконференция кметът на Пазарджик Петър Куленски.  Той обясни, че претендираната неустойка за просрочие е по анекс към договор от..

публикувано на 12.07.24 в 15:10

Сим Алексиев в "Добро утро, ден!"

Тази седмица в рубриката „Добро утро, ден“  ни гостува  галеристът и съсобственик на галерия „Възраждане“ Сим Алексиев.  Роден е в София, но със семейството си идва да живее в Пловдив  още в ранна детска възраст.  Сим Алексиев пише и поезия. Неговата дебютна книга „Градът -  градя и руша“ излезе през 2006 г., но с писане се занимава от 10..

обновено на 12.07.24 в 14:51