Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дядо Николай отличи ген. Шивиков с орден "Свети апостол Ерм"

| обновено на 22.02.16 в 13:33

Два дни преди делото срещу генерал Димитър  Шивиков, Пловдивският митрополит Николай го награди лично  с  най – високото отличие на Пловдивската митрополия – орден „Свети апостол Ерм“ първа степен. 

Владиката подчерта,  че награждават генерал Шивиков, защото  обвиненията срещу него са за неясни престъпления и единствено унищожават професионалисти и хора с висок дух. И го награждават, за да покажат че: не сме съгласни да бъде опетнявано името на един достоен човек, не сме  съгласни  жертви на интригите, подлоста и завистта ,които шестват из обществото,  да са хора, които са професионалсти и имат принципи. 

Дядо Николай  обяви, че приема като лична обида съдебното дело: Няма да приема да се обижда армейски генерал като Шивиков. Българската православна църква и българската армия са онези стълбове, върху които се крепи държавността и бъдещето на България. Тойдобави, че би бил спокоен, ако ген. Шивиков ръководи армията, която ще охранява нашите граници.

Орденът „Св.Ерм“ се присъжда за църковни заслуги и съдействие в делото на Българската Православна Църква  по решение на Пловдивския епархийски съвет. 

Заслугите на ген.Шивиков към православнатата църква са изградените по негова инициатива четири параклиса. Три от тях носят името на св.Иван Рилски, през 2004г. в Ирак, след това в Пловдив и Кабул през 2010г. и в Пловдив параклис“Св.Мина“ през 2013г. 

Самият генерал Шивиков, срещу когото на 24 февруари ще има дело с повдигнати обвинения в пловдивския Военнен съд,  заяви, че е омерзен и погнусен от обвиненията срещу него, убеден е в своята невинност и очаква българският съд да отсъди справедливо.  

Шивиков потвърди, че Жорж Ганчев му е предложил  да бъде негов вицепрезидент в предстоящите президентски избори. Имам решение, но ще го съобщя първо на  Ганчев, а не чрез медиите, каза бившият бригаден генерал, който беше категоричен, че ще участва в политическия живот. 






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

30 постройки изгоряха, евакуираха 15 души при пожара до Отец Паисиево

30 постройки са изпепелени във вилната зона на село Отец Паисиево, сочат предварителните данни за последствията от бушуващия в района пожар.  Евакуирани са 15 души, които са настанени при близки и роднини.  Усилията на всички екипи са насочени към ограничаване на пожара и навлизането на огъня в селото , обясни заместник-областният управител инж...

публикувано на 16.07.24 в 18:17

Потушават и с хеликоптер пожара край Стрелча

Хеликоптер Ми-17 беше пренасочен от пожара край Стара Загора  към град Стрелча , област Пазарджик, съобщиха от Министерство на отбраната.    Вертолетът излетя в 15:10 ч. от 24-та авиобаза – Крумово за оказване на съдействие на пожарните служби.  Горят вили в Отец Паисиево, пожари в Карлово и Стрелча затвориха пътища Към екипите от пожарните..

публикувано на 16.07.24 в 17:28

Ремонтират подпорната стена под храма "Св. Богородица"

Започна укрепването на опасната подпорна стена на ул. „Митрополит Паисий“ в Стария град. Това беше една от критичните точки за туристите и пешеходците през последните години. Деформирането на стената е продължило десетилетия заради прораствания на корените на дърветата и се превърна в аварийна точка на самосрутване. "Не биваше да отлагаме повече този..

публикувано на 16.07.24 в 16:30

Горят вили в Отец Паисиево, пожари в Карлово и Стрелча затвориха пътища

Повече от десет къщи от вилната зона на калояновското село Отец Паисиево изгоряха при пожар, съобщи гл. инспектор Димитър Бришимов – началник на аварийно-спасителния отряд към Регионалната дирекция "Пожарна и аварийна безопасност" (РДПБЗН) – Пловдив. Пожарът влезе в населеното място и пълзи на север към село Пролом и град Баня...

обновено на 16.07.24 в 16:16

ОД на МВР в Пазарджик има нов временен шеф

Със заповед на министъра на вътрешните работи Калин Стоянов старши комисар Даниел Бараков е временно преназначен на длъжността директор на ОДМВР - Пазарджик.  Днес той беше представен пред ръководния състав на дирекцията от главния секретар на МВР главен комисар Димитър Кангалджиев.  Старши комисар Даниел Бараков е на 43 години. Завършил е висшето..

публикувано на 16.07.24 в 15:38