Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Целта на правителството е да се ограничи корупцията

Кой пита кой? Между метлите и спрените обществени поръчки – отзвук за случващото се у нас в Европейския съюз.

Проследяваме го с българският евродепут Андрей Ковачев, а също говорим и по темата за компромисните решения на европейските лидери за Великобритания.

Р.П.: Господин Ковачев, как гледате на компромисите, които бяха допуснати на срещата на лидерите в ЕС по отношение на Великобритания? И какво означават за българите, които работят на Острова?

Андрей Ковачев: Всички наблюдатели казват, че то не е идеално споразумение, но е справедливо и цели да помогне на Великобритания, на гласоподавателите там да кажат „да” на референдума. Ситуацията е такава в момента – една трета са за  твърдо „не” да остане Великобритания в Европейския съюз, една трета са „да” и една трета не са се решили. Тази една трета от гласоподавателите, които не са решили още, ще решат и изхода от референдума. Затова и тази сделка беше толкова важна за г-н Камерън. Що се отнася до възможностите Великобритания сега временно до 7 г. да третира по различен начин и да се отнася по различен начин към мигрантите от други страни-членки на ЕС – България, Португалия, Испания и която и да е друга страна-членка...

Р. П.: Този специален статут, който си извоюва Великобритания, не противоречи ли на основните принципи на ЕС?

Андрей Ковачев: То е временен статут и това е британското законодателство. Всяка страна-членка има собствена политика по социално законодателство – няма обща политика по социалното законодателство и това на какво ниво са както детските надбавки, така и социалните придобивки, се решава в самата Великобритания. Тук няма обща политика. Това, че временно е разрешено, да използвам тази дума, на Великобритания да не се отнася по един и същи начин по отношение на социалното законодателство към мигранти от ЕС и собствени граждани на Великобритания е жалко, но това са реалностите, за да можем да помогнем да остане Великобритания в ЕС. Тук става въпрос дали Великобритания въобще ще остане в ЕС или ще излезе и тогава на 100 % няма да важат нито една от общите политики на ЕС. За нас е важна политиката за свободното придвижване на хората и възможността български и други граждани да работят свободно в обединеното кралство.

Р. П.:  Знаете за твърдото намерение на Бойко Борисов „да измете” корупцията в България – защо обаче тези думи ги чуваме едва сега, според вас, когато Европейската комисия изрази намерение да прекрати мониторинга за Румъния, а за България той да остане?

Андрей Ковачев: Нека да уточним – няма такова решение за прекратяване на мониторинга за Румъния. Има единствено изявление на президента Юнкер, че двете страни поотделно ще бъдат и няма автоматично пакетиране на България и Румъния, че по едно и също време за тях ще отпадне механизма. Същото намерение има и за България – до края на мандата на тази комисия за България също да отпадне, абсолютно еднакво е и за Румъния – няма дата за отпадане на механизма и зависи и от Румъния, и от България колко по-бързо преди края на мандата на тази комисия ще отпадне този механизъм.

Що се отнася до другото, което попитахте, аз смятам, че хората наблюдават внимателно това, което се случва в последните три мандата – първото правителство на г-н Борисов, след това на Орешарски, сега отново второто правителство на г-н Борисов, че основна цел, разбира се, е да се ограничи корупцията до минимално ниво. Такова каквото е възможно, защото в идеалния вариант би трябвало да няма никаква корупция, но това никъде – нито в ЕС, нито където и да било е възможно сигурно. Както и с криминалните престъпления, така и с корупцията – нетърпимост към нея, но това е свързано с реформата в съдебната система, с доверието, което ние като граждани имаме към властите – изпълнителна, законодателна и съдебна власт – много важна е ролята на съдебната власт при борбата с корупцията. Особено тази, свързана с икономическо-политическа корупция. И аз смятам, че това, което показва правителството е воля и смелост да прекрати всякакви съмнения за такава обвързаност.

Р. П.: И накрая искам да ви попитам защо европейските институции се оказаха напълно безсилни в конфликта на българо-гръцката граница. Вчера беше вдигната блокадата и съответно контра блокадата, но днес не се знае как ще се развият събитията на границата? Всъщност имаше ли някаква опция от страна на европейските институции в решаването на този конфликт?

Андрей Ковачев: Много ясен е отговорът – защото това е в отговорността на изпълнителната власт на Гърция. Много се чуват гласове в ЕС, че не трябва да даваме част от суверенитета си на Брюксел, че Брюксел не трябва да бъде някаква супер държава и ние няма да се поддаваме на диктата на Брюксел. От друга страна, когато има конфликт или някаква друга ситуация същите хора показват с пръст Брюксел и казват – „Ама Брюксел нищо не направи на границата сега“. Ама Брюксел няма такива правомощия, защото не искаме много от политиците в Европа да отдадат тези правомощия на Брюксел. Какво да направи ЕК като няма право? Нито има полиция на ЕС, нито има възможност да отиде и да разкара тези фермери от страна на гръцката граница. Това е в компетенциите на гръцката държава, на изпълнителната власт на Гърция. И сега се надяваме на прокуратурата на Гърция да разследва защо тези фермери са блокирали международен път. Но аз съм категорично срещу това да се казва – „ЕК не направи нищо“. Тя няма такива правомощия. Аз бих искал като европейски федералист да имаме много по-силни европейски институции, които наистина да могат да налагат европейското законодателство, но такова засега няма, защото цари популизъм и национализъм в много части на Европа и не желаем да отдадем нашия суверенитет. Но когато имаме проблем, както е с миграцията и опазването на външните граници всички гледат към Брюксел и казват – Брюксел защо не направи нещо?. Еми, дайте възможност на Брюксел да направи нещо, за да може това да се случи. Това е моят отговор.

Р. П.: Благодаря ви за това участие.

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Откриха над 500 старинни монети при разкопки в Пловдив

Повече от 500 монети от различни епохи и  златна заготовка за изработка на ювелирни изделия, откриха археолози от Регионален археологически музей в Пловдив. Находките бяха открити при спасителни разкопки в подножието на Стария град.  Проучваният обект е в историческа зона "Филипопол - Тримонциум - Пловдив", която представлява групов паметник..

обновено на 17.08.24 в 12:19

В село Кръстатица вече има параклис "Успение Богородично"

В родопското село Кръстатица на 17 август, събота,  ще бъде осветен новопостроеният параклис "Успение Богородично". Той е издигнат по инициатива на местни жители и със средства от дарители. Досега в Кръстатица, която се намира на 40 км. от град Смолян и курорта "Пампорово", а и на 5 км. от балнеоложкия център село Баните, не е имало църква или..

обновено на 17.08.24 в 08:31

Заблудите с предизборни дъвки вече не действат

"Проучването на Галъп колкото и да е професионално, е твърде прибързано. Трусовете в момента в две, три или четири партии са такива, че не може реално да бъде отчетена каква ще бъде картината след изборите. Не е ясно, точно поради тези сътресения, как ще се явят партиите". Това заяви журналистът Иван Тропанкев. По думите му, не само  ДПС има..

публикувано на 16.08.24 в 10:56

Чуждите туристи - повече, но не колкото са нашите навън

„Необходимостта от ребрандиране на туристическите продукти на България в контекста на климатичните промени е налице и тя ще става все по-остра с всеки изминал сезон. Причините за това, от една страна, е традиционното презастрояване, което води до негативни резултати, въпреки че базата се разширява, а от друга – необходимо е да се намерят онези..

публикувано на 16.08.24 в 09:28

Следващият парламент ще е още по-фрагментиран

Активността на прокуратурата и последвалите проверки на знакови бизнеси у нас коментира в програма "Точно днес" политологът д-р Теодор Славев от Българския институт за правни инициативи. А също как ДПС ще се яви на вота през октомври, до какво ще доведе проверката на хората на Доган от прокурори и комисия "Антикорупция". Предвид поканата към бившия..

публикувано на 15.08.24 в 11:23