Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Корпорацията ДПС е в сериозен стрес

| обновено на 23.02.16 в 16:16
Тихомир Безлов

Разместват ли се пластовете в българския политически живот? От отменените обществени поръчки, през оконтрастения в публичността  интерес към закъснялата истина за КТБ, огледалното отражение във вариации на премиера до притежателя на козовете в неясния олигархичен водевил Делян Пеевски – като мишена за възмездие. По темата разговаряме с анализатора Тихомир Безлов. 

Криминално-политическите новини изискват по-пристрастен политически коментар. Събитията започнаха с „патриотичното“ обръщение на Ахмед Доган към ДПС предколедно. Какво ли не се случи впоследствие – избор на нов министър, вот на недоверие, всички събития с оледалата, чупенето им и т.н. А това, което  се случи с двете съобщения от вчера с опит за убийство  в един и същи ден с две такива неслучайни съобщения, са част от този сюжет  на ченгиджийската група, която прави пари от политиката и която организира забавления за медиите и широката публика, заяви анализаторът Тихомир Безлов.

Той нарече абсолютен прецедент  за отминалите 26 години публичното огласяване от службите на специална пресконференция на заплахите. Дейността на НСО е голям проблем, наситен с неяснота и недоверие. Не вярваме и на информацията, която едни служби казват на други служби, говорят си и споделят, а в крайна сметка ние не им вярваме, подчерта Безлов. Европа в момента е в много трудна ситуация, а част от проблема е, че ние се намираметочно  на територията на разлома между Европа и Близкия Изток, на сблъсъка на различните култури и безпрецедентната миграционна вълна, минаваща през нас, е в състояние да разкъса Европа. Нашите обществени поръчки в този смисъл не са темата на Европа.  Премиерът просто търси баланс и по същия начин, както преди две години виждаше проблемите в закачането на темата ДПС за ГЕРБ, сега осъзна, че Пеевски ще ерозира рейтинга  на партията. Това, което виждаме, е политическата му форма на защита, подчерта Безлов. 

С темата за корупцията периодично се замеряме, но нищо не се случва, освен безсмислената патетика. Голямата разлика между Румъния и България е съдебната система. Там има в резултат на обстоятелствата възникнала силна антикорупционна Прокуратура, има съд, който осъди много хора. Ние имаме много знакови публични дела, но осъдени у нас няма. Един от проблемите в България е Прокуратурата, но лобитата около адвокати и водещи съвии я посочват като единствен проблем. Това не е така, защото този, който осъжда и изпраща в затвора, е Съдът. И ако той продължава да се съобразява с адвокатско-политическите лобита, нищо няма да се случва. Когато става нъпрос за политическа корупция, има 100% оправдание, а  обратното, когато  става въпрос за социално-слаби – осъдените са 99%.  За Пеевски няма да има последици, за съжаление. Съдбата му е като тази, на Цветан Василев. Можем само да предполагаме, че голямата промяна, която всички виждаме, е това, което се случва в ДПС. Там се случват драматични неща и сега за първи път виждаме, този най-успешен проект на Държавна сигурност – корпорацията ДПС е в много сложна ситуация. Системата, както бе сглобена, е в стрес и сега за радост  -  причината за натиск е отвън. Наш адвокат беше казал: „Каква ирония, Ердоган ще ни освободи от Пеевски“.   

Повече чуйте от звуковия файл.

.  




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Ден на отворените врати за децата на КЦМ

За втора поредна година Холдинг КЦМ 2000 организира Ден на отворените врати за децата на голямата фамилия. По думите на пиара Веселина Балтова, изборът на дата не е случаен. Точно преди десет години на днешния 15 юли 2014г. в Новия оловен завод на КЦМ е получен първият разтопен метал. Това е и кулминацията на уникалния проект за Технологично..

публикувано на 15.07.24 в 17:18

Забавянето на втория мандат е иновативно и смислено решение

Сложната политическа ситуация изисква сложни иновативни решения и отлагането на връчването на втория мандат, което поискаха от ПП- ДБ от президента, е разбираемо. Поради това, че те неочаквано се оказа втори сега имат време да преценят какво искат и какви ще политиките им в новата ситуация, коментира докторът по социология Венелин Стойчев. Такова..

публикувано на 15.07.24 в 12:11

4-ти ден в битка срещу огнената стихия в Калояново и Хисаря

Пожарът между Калояново и Хисаря е овладян и нощта е преминала спокойно.   Заради тлеещите огнища и очакваните високи температури обаче на мястото остават екипи на пожарната, служители на Горското стопанство, военнослужещи и доброволци.  През нощта в района на селата Иван Вазово и Михилци са разположени няколко екипа на..

обновено на 15.07.24 в 11:17

Община Пазарджик се сдоби с още дългове

Община Пазарджик е получила иск за 5 млн. 780 хил. лева от Арбитражен съд заради неплатени фактури към оператора за депониране на отпадъци за времето от юли до ноември 2023 година. Това съобщи на извънредна пресконференция кметът на Пазарджик Петър Куленски.  Той обясни, че претендираната неустойка за просрочие е по анекс към договор от..

публикувано на 12.07.24 в 15:10

Сим Алексиев в "Добро утро, ден!"

Тази седмица в рубриката „Добро утро, ден“  ни гостува  галеристът и съсобственик на галерия „Възраждане“ Сим Алексиев.  Роден е в София, но със семейството си идва да живее в Пловдив  още в ранна детска възраст.  Сим Алексиев пише и поезия. Неговата дебютна книга „Градът -  градя и руша“ излезе през 2006 г., но с писане се занимава от 10..

обновено на 12.07.24 в 14:51