Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Корпорацията ДПС е в сериозен стрес

| обновено на 23.02.16 в 16:16
Тихомир Безлов

Разместват ли се пластовете в българския политически живот? От отменените обществени поръчки, през оконтрастения в публичността  интерес към закъснялата истина за КТБ, огледалното отражение във вариации на премиера до притежателя на козовете в неясния олигархичен водевил Делян Пеевски – като мишена за възмездие. По темата разговаряме с анализатора Тихомир Безлов. 

Криминално-политическите новини изискват по-пристрастен политически коментар. Събитията започнаха с „патриотичното“ обръщение на Ахмед Доган към ДПС предколедно. Какво ли не се случи впоследствие – избор на нов министър, вот на недоверие, всички събития с оледалата, чупенето им и т.н. А това, което  се случи с двете съобщения от вчера с опит за убийство  в един и същи ден с две такива неслучайни съобщения, са част от този сюжет  на ченгиджийската група, която прави пари от политиката и която организира забавления за медиите и широката публика, заяви анализаторът Тихомир Безлов.

Той нарече абсолютен прецедент  за отминалите 26 години публичното огласяване от службите на специална пресконференция на заплахите. Дейността на НСО е голям проблем, наситен с неяснота и недоверие. Не вярваме и на информацията, която едни служби казват на други служби, говорят си и споделят, а в крайна сметка ние не им вярваме, подчерта Безлов. Европа в момента е в много трудна ситуация, а част от проблема е, че ние се намираметочно  на територията на разлома между Европа и Близкия Изток, на сблъсъка на различните култури и безпрецедентната миграционна вълна, минаваща през нас, е в състояние да разкъса Европа. Нашите обществени поръчки в този смисъл не са темата на Европа.  Премиерът просто търси баланс и по същия начин, както преди две години виждаше проблемите в закачането на темата ДПС за ГЕРБ, сега осъзна, че Пеевски ще ерозира рейтинга  на партията. Това, което виждаме, е политическата му форма на защита, подчерта Безлов. 

С темата за корупцията периодично се замеряме, но нищо не се случва, освен безсмислената патетика. Голямата разлика между Румъния и България е съдебната система. Там има в резултат на обстоятелствата възникнала силна антикорупционна Прокуратура, има съд, който осъди много хора. Ние имаме много знакови публични дела, но осъдени у нас няма. Един от проблемите в България е Прокуратурата, но лобитата около адвокати и водещи съвии я посочват като единствен проблем. Това не е така, защото този, който осъжда и изпраща в затвора, е Съдът. И ако той продължава да се съобразява с адвокатско-политическите лобита, нищо няма да се случва. Когато става нъпрос за политическа корупция, има 100% оправдание, а  обратното, когато  става въпрос за социално-слаби – осъдените са 99%.  За Пеевски няма да има последици, за съжаление. Съдбата му е като тази, на Цветан Василев. Можем само да предполагаме, че голямата промяна, която всички виждаме, е това, което се случва в ДПС. Там се случват драматични неща и сега за първи път виждаме, този най-успешен проект на Държавна сигурност – корпорацията ДПС е в много сложна ситуация. Системата, както бе сглобена, е в стрес и сега за радост  -  причината за натиск е отвън. Наш адвокат беше казал: „Каква ирония, Ердоган ще ни освободи от Пеевски“.   

Повече чуйте от звуковия файл.

.  




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Далеч сме от епидемия, но е възможно това да се обсъди

Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев допуска, че към края на седмицата е възможно здравните власти у нас да обсъдят обявяването на национална епидемия заради болните от коклюш. По думите му,  броят на заразените продължава да расте, като има регистрирани случаи в повече от половината страна. В 17 области има случаи на..

обновено на 24.04.24 в 11:49
Евелина Славкова

"Тренд": ГЕРБ-СДС водят с близо 10% на ПП-ДБ

Близо 10% ще е разликата между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ за предстоящите избори в полза на партията на Бойко Борисов. Това сочи последното изследване на социологическа агенция "Тренд", което е по поръчка на в. "24 часа" и "Нова броудкастинг груп". В изследването, което е проведено в периода 12-19 април, са участвали 1002 души. Изводът от проучването е,..

публикувано на 24.04.24 в 10:00

Бизнесът и културата търсят механизми за сътрудничество

Среща между бизнеса, културните институции и местната администрация в Пловдив търси механизми за симбиоза помежду си. Идеята е да се създадат значими връзки между индустриите и културния сектор.  Участниците ще имат възможност да се ангажират в динамични дискусии, да изследват нови бизнес възможности и да създадат партньорства...

публикувано на 24.04.24 в 09:52

В БСП не прощават поведение като на Григорова и Йончева

Социологът Юрий Асланов смята, че сглобяването на служебното правителство е трудно се само заради промените в конституцията, но и защото никой не очакваше разглобяване на сглобката. След като логиката се счупи, тя ще продължи да се чупи и за по- незначителни неща, каквото е служебното правителство, каза той в предаването "Ден след ден" на Радио..

публикувано на 23.04.24 в 15:59

Четенето на книги трябва да се насърчава

Книгите носят история, носят култура, носят идентичност, но най-вече ни помагат да развиваме себе си и своето критично мислене и умението да правим избори. Това каза в предаването "Ден след ден" на Радио Пловдив  Десислава Алексиева от Асоциация „Българска книга“, по повод днешния Международен ден на книгата и авторското право.  Все още не е..

публикувано на 23.04.24 в 15:49