Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Хората с увреждания искат преговори с Калфин за промените в социалните закони

Национално представителните организации на хората с увреждания категорично се обявяват срещу налагащата се практика да бъдат изолирани от процеса на бъдещи промени в секторните политики за хората с увреждания. С протестна декларация те настояват за възстановяване на диалога с Министерството на труда и социалната политика. Според тях правителството трябва да спре спекулациите в публичното пространство, че инвалидите в България са необичайно много. 

По данни на НОИ към 30 септември миналата година броят на пенсионерите с водещи лични пенсии за инвалидност поради общо заболяване са 450 836. Социалните пенсии за инвалидност, изплащани към друг вид пенсия са 445 481. Тази добавка представлява 25% от социално инвалидната пенсия и е в размер на 27-30 лева, обясниха от организациите на хората с уврежданията. 

С промените на член 101, алинея 3 от Кодекса за социално осигуряване, през следващите три години всички лица със срочен ТЕЛК ще загубят това право, а те са 65-70% от всички хора с увреждания.

С предложените „Основни насоки за усъвършенстване на експертизата на работоспособността“, се прави пореден опит за административно регулиране на броя на хората с увреждания, в зависимост от финансовите възможности на НОИ, се казва още в протестната декларация.

„Категорично настояваме да се създаде работна група с участието на национално представителните организации на хората с увреждания, с които да се обсъдят промените“, обяви Стефан Данчев, член на УС на Съюза на слепите в България. Хората с увреждания настояват социалният министър Ивайло Калфин да внесе и предложение в МС за отмяна на сроковете, които са предвидени в Кодекса за социално подпомагане, за промени в законодателството в областта на медицинската експертиза и експертизата за работоспособността.

 „Не е възможно до 30 юни да бъде разработена съществена промяна на нормативните документи, а бързането буди основателна тревога, че се цели само отнемане на права, а не компелксното решаване на проблема за социалното включване на хората с увреждания, смятат пловдивските организации на хората с увреждания. 


Още от категорията

Арестуван е и лидерът на ВМРО в община "Марица"

Освен областния лидер на ВМРО – Пловдив Стефан Послийски при вчерашната акция на полиция и прокуратура е задържан и общинският съветник от ВМРО в община Марица Георги Какалов.  Повече информация за разследването в Басейнова дирекция - Пловдив и ареста на активисти на ВМРО в Пловдив и областта ще бъде оповестена в понеделник. Какалов беше кандидат за..

публикувано на 29.02.20 в 08:59

Борисов инспектира "Лаута" и "Колежа"

Премиерът Бойко Борисов пристига в Пловдив за инспекция на стадионите Лаута и Колежа, за които правителството отпусна 37 милиона лева за ремонт. Борисов ще се срещне с ръководствата и феновете на двата клуба. Министър - председателят ще посети и училище „Найден Геров“, което е сред петте учебни заведения, които получиха общо 5 милиона лева за..

обновено на 29.02.20 в 07:50

ЕБВР ще подкрепи големите проекти на Пловдив

Европейската банка за възстановяване и развитие е готова да подкрепи Община Пловдив и нейната инвестиционна програма. Това става ясно по време на среща на кмета Здравко Димитров и зам.-кмета Илия Кирчев с вицепрезидента на Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) Ален Пилу.  Официалната визита на Пилу в България, е да се запознае с..

публикувано на 28.02.20 в 17:04

Две деца в Асеновград са под карантина след екскурзия в Италия

В Асеновград две деца бяха поставени под домашна карантина за 14 дни от личния лекар, като превантивна мярка срещу евентуална зараза с коронавирус.  Те са ученици в СУ „Свети Княз Борис I“ и  са били на екскурзия в Италия. Децата са под наблюдение, като засега не проявяват симптоми на заболяване.  На семейството са дадени указания и от Регионална..

публикувано на 28.02.20 в 16:07

Областният лидер на ВМРО в Пловдив е арестуван за корупция

Областният лидер на ВМРО – Пловдив Стефан Послийски беше арестуван.Послийски, който е и общински съветник, притежава консултантска фирма като част от проектите, по които е работил, са по линия на екологията и взаимодействието с Басейнова дирекция.  Все още няма официална информация за причината за неговото задържане. Очаква се това да стане в началото..

обновено на 28.02.20 в 16:02