Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Признанието за БПЦ от евреите е факт-разпространяваме го по света

Евреи
Снимка: ЕПА/БГНЕС

По инициатива на Адвокатската колегия в Израел, Българската православна църква ще бъде номинирана за Нобелова награда. Мотивът - църквата ни да получи признание, е делото и по спасяването на българските евреи.

Председателят на дружество "Шалом" в Пловдив Светлозар Калев с позиция и спомен от тук в програмата ни на 26 февруари.

73-рата годишнина от спасяването на пловдивските евреи от лагерите на смъртта ще бъде отбелязана на 10 март 2016 г. с церемония пред Паметника на благодарността до Дома на младоженците.

Ще бъде връчен и почетен знак на кмета на Пловдив Иван Тотев в знак на благодарност към пловдивчани и делото им за това нито един от 5 000 евреи от града да не потегли с ешалоните към Европа.
Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Президентът е объркан за връчването на третия мандат

"След толкова много поредни избори може да се спори, дали има преформатиране на политическата система. Основните полюси остават същите и динамиката на системата се определя около отношенията на тези полюси в рамките на политическата ситуация.  От друга страна, си спомнете как изглеждаше пейзажът след протестите от 2020 г., когато имаше поява на нови..

публикувано на 22.07.24 в 10:50

Тежко е да гледаш как изчезват хиляди декари гори

Доброволното формирование в община Хисаря набира нови доброволци. Това обяви в социалната мрежа ръководителят на формированието Владимир Топалов. Търсят се петима души, които да попълнят състава на доброволческата структура, която по документи трябва да наброява 20 души, но на практика ентусиастите в нея са само 13.  Доброволците могат да..

обновено на 22.07.24 в 10:42
Иво Желев

Наесен отиваме на седми поред избори

Политическите въпросителни на лятото обсъждаме в програма "Точно днес" със социолога от ЕСТАТ Иво Желев. Той  прогнозира и възможностите за изпълнение на третия мандат и дали новите избори са неизбежни. По думите му вече е ясно, че в този парламент не може да се произведе нищо работещо.  "Нито има възможности за мнозинство, нито обща воля, нито..

публикувано на 19.07.24 в 10:28

Два екипа от Аварийно спасяване-Пловдив са на терен и днес

Пожарите наситиха новините, хората изгубиха домовете си, държавата ще даде по 1578 лева на пострадалите семейства. Говорим с доброволците, които са на терен при юли.  Включване в програма "Точно днес" на Георги Влайков  от Аварийно спасяване - Пловдив от мястото на пожара в Карловски регион.  Той подчерта, че остават на терена на вече..

обновено на 19.07.24 в 10:05

Само за 24 ч. събраха 20 000 лв. за екипировка на доброволците

В програма "Точно днес" на Радио Пловдив говорим с Манол Пейков, народен представител от ПП-ДБ за поредната му акция, за дарения с код екипировка за доброволците За по малко от 24 часа успяхме да съберем 20 000 лева и днес ще закупим първите необходими атрибути за борба с огъня, каза за Радио Пловдив Манол Пейков. „Говорих с Георги Влайков от..

обновено на 19.07.24 в 10:05