Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

В "Срещите" - разговор за българския иредентизъм и величието на малките мигове

В "Срещите" на  27 февруари - що е това български  иредентизъм и какво ни разказват въстанията в тактиката му от годините 1894-1904, от какво ни спасяват?

На 362 страници историкът Тодор Радев разсъждава, спори ,доказва в новата си книга-изследване "Въстанията в тактиката на  българския иредентизъм 1894-1904", че националната  ни история и митология е време да се разиграе в друг хоровод. Какъв? 

За това ще питаме в "Срещите" и за другото - научихме ли се да усещаме величието  на малките мигове, а въстанията от 1894-1904 малки мигове ли са ? Наистина ли  това време  е време на силен и оптимистичен български национализъм?

Още от категорията

Занаятчийско училище отваря врати в Старинен Пловдив

Занаятчийско училище за деца ще отвори врати в Старинен Пловдив на 6 март. Проектът ще даде възможност да бъдат обучавани 100 деца месечно на различни видове занаяти, практикувани от 20 майстори. Заниманията ще се провеждат в къщите на Старинен Пловдив, като са планирани две сесии – от март до юни и от септември до октомври. През летният период..

обновено на 24.02.21 в 15:15

Никола Певичаров с живописна изложба в галерия "Дяков"

В празничната за галерия "Дяков" година от днес до 9 март, на живо и онлайн галеристът Анна Дякова ще представи в самостоятелна изложба от миниатюри  - изкуството на Никола Певичаров . В деня на откриването, 24 февруари, сряда, галерията ще приема посетители от 11 до 18 часа, за да се спазят изискванията на властите и да няма струпване на хора...

публикувано на 24.02.21 в 15:01

Правителството отпусна 25 000 лева за църквата в Браниполе

Правителството отпусна 25 000 лева  за ремонтни и реставрационни дейности на храм „ Св. Св. Константин и Елена “ в село Браниполе.  Това бе повод на днешното заседание на Министерския съвет да бъдат поканени кметът на селото Даниела Стоилова, отец Георги Попов, който служи в храма, както и Стоил Атанасов, член на обществения съвет към църквата.  По..

обновено на 24.02.21 в 13:07

Великите европейци - Томас Ман, първа част

„Ако искаш да напишеш днес модерен роман, той не трябва да бъде роман“ – казва Томас Ман. Но сяда и пише все пак истински романи, почти като от XIX век. Това „почти“ обаче, което се състои най-вече от ирония, прави голямата разлика и ги поставя на върха на модерната литература от XX век. „Дълбок е кладенецът на миналото. Дали не трябва да..

публикувано на 24.02.21 в 10:33

Кметът провери работата по реставацията на „Форум Север“

Кметът на Пловдив Здравко Димитров провери напредъка на проекта за реставрация и консервация на "Форум Север". „Много скоро това ще бъде един от най-интересните обекти в центъра на Пловдив. Финализирани са вече археологическите разкопки и в момента се укрепват стените, извършва се изграждане на инфраструктура и експониране на археологическите..

публикувано на 23.02.21 в 12:54