Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нови три социални услуги в община Марица

Социален асистент, психолог и рехабилитатор ще осигури Община Марица за 120 жители от селата, които са социално слаби или с увреждания. За това местната власт е спечелила половин милион лева по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“. В момента се набират молби на желаещи да ползват услугите. 

В община Марица има 2 500 хора с увреждания. Част от тях обаче работят, други са трудоустроени или ползват услуги по други социални програми и няма да могат да се включат в проекта, който стартира в началото на май. До момента има 130 молби за 120 свободни места. Заявките ще се приемат до края на март като се очаква да се удвоят. Сред критериите ръководителят на проекта Гергана Стоянова посочи, че хората в неравностойно положение не трябва да работят на трудов договор.

Според Стоянова за първи път се предоставят социални услуги на толкова много хора. Факта, че желаещите ще са повече от 120-те места по проекта не означава, че реално нуждаещи няма да получат социалните услуги. Много хора кандидатстват без да се запознаят с критериите, обясни Стоянова.

Кметовете на селата Строево и Маноле Десислава Дингилева и Александър Иванов заявиха, че има техни жители, които желаят да се включат в такъв проект.

По този проект в с. Крислово ще бъде изграден Център за интегрирани социални услуги в сградата на Общностния център за деца и семейства. И в момента хората с увреждания в региона могат да ползват личен асистент, социален асистент и домашен помощник.

Снимка

Ето и официалната информация:

На 26.02.2016 г. от 10,30 ч. в Конферентната зала на Община „Марица” се проведе Пресконференция  във  връзка  със  стартиране на  дейности,  съгласно  одобрен за финансиране  по  Оперативна  програма  „Развитие на човешките ресурси” 2014­2020г. проект №BG05M9OP001­2.002­0116­С001 „Център за  интегрирани  социални  услуги“,  процедура  за  директно  предоставяне  на  безвъзмездна  финансова  помощ  №BG05M9OP001­2.002 „НЕЗАВИСИМ  ЖИВОТ“. Дейностите  по  проекта  предвиждат  предоставяне на интегрирани социални услуги на територията на Община „Марица”. На пресконференцията присъстваха 31 представителя на различни организации и медии. 

Ще се предоставят иновативни услуги за осигуряване на помощ в ежедневието и подкрепа за социално  включване  на  лица  от  уязвимите  групи,  както  и  разширяване  на  възможностите  нуждаещите  се  да  водят самостоятелен начин на живот. 

Общата сума, предоставена по оперативната програма е 499 976,60  лв. Основата цел на проекта е  да се подобри качеството на живот и  да се осигури  достъп до интегрирани  услуги  за  социално  включване  на  хора  с  увреждания,  хора  над  65г.  и  деца  в  невъзможност  за  самообслужване. Продължителността на дейностите по проекта е 21 месеца.

Снимка“Този  документ  е  създаден  с  финансовата  подкрепа  на  Оперативна  програма  „Развитие  на  човешките  ресурси”,  съфинансирана  от  Европейския  съюз  чрез  Европейския  социален  фонд  по  проект  договор  №  BG05M9OP001­2.002­0116­С001  «Център  за  интегрирани  социални  услуги».  Цялата отговорност за съдържанието на документа се носи от Община „Марица“ и при никакви  обстоятелства не може да  се приема, че този документ отразява официалното  становище на  Европейския съюз и Договарящия орган.”




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Двата чешки хеликоптера за борба с пожарите са на летище "Пловдив"

Двата хеликоптера от Чехия кацнаха на летище Пловдив. Те ще се включат в борбата с огъня утре, тъй като полети се извършват в светлата част на денонощието, съобщи в ямболското село Воден главният секретар на МВР гл. комисар Димитър Кангалджиев. Стоянов: Ситуацията във Воден започва да се овладява, работи се по обезопасяване на 2 съседни села Вчера..

публикувано на 17.07.24 в 21:18

Дълго поле е новата огнена точка в община Калояново (обновена)

Малко след 21 часа бе отворен пътят за Карлово в района на калояновското село Дълго поле. Той бе затворен заради задимяване преди разклона за гара Калояново, причинено от пожар на стърнища от двете страни на пътя и около жп   линията. Огънят е локализиран от два противопожарни екипа.  Близо два часа движението към Карлово се отбиваше през село..

обновено на 17.07.24 в 20:03

Изправят пред съда брутален домашен насилник

Районна прокуратура – Пловдив предаде на съд 30-годишният Цветомир Пенков, обвинен в домашно насилие над 24 годишната Ванеса, с която се живели на семейни начала и имат едногодишен син.  Случаят стана известен в началото на годината, когато жената бе приета в болница след брутален побой с множество тежки травми по лицето и тялото, сред които..

обновено на 17.07.24 в 20:02

Потушен е пожарът край Стрелча, над Сестримо е локализиран

Пожарът край Стрелча е напълно изгасен , съобщиха от МВР - Пазарджик.  В късния следобед бяха потушени последните локални огнища, но дежурни екипи на пожарната ще останат на дежурство през цялата нощ.  Доброволци и служители на гоското стопарство също ще останат на място. Огънят бушува две денощия, изгоряха около 400 декара горски площи. Пожарът,..

публикувано на 17.07.24 в 20:00

Овладяха пожара край Отец Паисиево, няма опасност за Пролом

Пожарът около село Отец Паисиево, община Калояново, е почти овладян. Няма опасност за здравето и къщите на местните хора. Тежка техника активно работи по гасенето на огъня в гората, където теренът е пресечен. „Огнището е заобградено от изток, юг и запад с просеки и така на практика трябва да наблюдаваме през нощта огънят да не прехвърля тези..

обновено на 17.07.24 в 17:22