Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Балони в небето и надежда за хората с редки болести

| обновено на 29.02.16 в 17:04

Точно в 13.00 часа, в знак на солидарност към милионите болни от редки болести по света,  в Пловдив бяха пуснати десетки разноцветни балони с послания за надежда. Преди това пациенти, техни близки, граждани  и доброволци от  Алианса на хората с редки болести се хванаха за ръце и ги вдигнаха високо в знак на съпричастност към страдащите. 

В България редките болести засягат около 400 000 души. Това са животозастрашаващи заболявания и в повечето случаи - нелечими. У нас здравната система покрива частично лекарствената терапия на редките болести. Така 95% от случаите на тези заболявания остават без грижа. 

По отношение на социалната и психологична помощ държавата почти не участва и е длъжник на болните и техните семейства, споделя Павлина, майка на болно дете от муковисцидоза.
По думите й въпреки, че вече има клинична пътека, тя не може да отговори реално на нуждите от лечение на болните. Много често семействата са принудени да плащат част от скъпите лекарства, рехабилитацията и физиотерапията.

С инициативата, която се прави всеки последен ден на февруари - в един и същи час и в почти всички европейски градове, се отбелязва Международния ден на редките болести. Пациентските организации и техните партньори обединяват усилията си, за да привлекат вниманието на обществото към проблемите на страдащите и подобряване на грижата за тях

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Горя стара къща във велинградския квартал "Чепино"

Стара необитаема къща горя във велинградския квартал „Чепино“, като огънят застраши други 3 къщи. Сигналът за инцидента е подаден около 14.40 ч. в РУ – Велинград, съобщи говорителят на пазарджишката полиция Мирослав Стоянов. Той уточни, че сградата се намира до други 3 стари къщи, част от които са с гредоред и така има опасност за другите..

публикувано на 30.07.24 в 17:27

Пожарът до "40-те извора" е под контрол

Пожарът на „40-те извора“ е локализиран, пожарникарите ще го охраняват през нощта. Няма пострадали вили. Изгорели са няколко декара смесена гора и няколко кошера на местни стопани. В гасенето на огъня се включиха 11 екипа на Пожарната. Пламна гората до язовир "40 извора" "Пожарът е локализиран, ограден е от всички страни и с булдозер сме..

публикувано на 30.07.24 в 16:24

Пилонът на Рожен се нуждае от спешен ремонт

Постаментът на пилона "Рожен", който беше открит преди малко повече от година, вече се руши и се нуждае от спешен ремонт, съобщава БГНЕС Плочите, които съставят целия монумент, започват сериозно да се разместват, а между отделните елементи на основата вече са се образували пукнатини, в които свободно може да влезе човешка длан. Покрай плочите е..

публикувано на 30.07.24 в 15:09

Пламна гората до язовир "40 извора"

Смесена гора, сухи треви и храсти горят в района между село Козаново и Асеновград, в местността "40-те извора". Екипите на 11 противопожарни коли се борят с огнената стихия, като вятърът и пресеченият непристъпен терен усложняват ситуацията там. Наблизо до пожара има вили, които са застрашени от огъня, както и борова гора. Ограничен е..

обновено на 30.07.24 в 14:57

Пожар затвори пътя Баня - Васил Левски - Ведраре

Пожар пламна в стърнища и обхвана широколистна гора, сухи треви и храсти край пътя между Баня и селата Васил Левски и Ведраре. Сигналът е получен в полицията около 13.30 ч. Заради задимяването на пътя движението по него беше спряно, а екипи на полицията пренасочват автомобилите през Карлово.  7 екипа огнеборци се борят с пожара, развиващ се на площ..

публикувано на 30.07.24 в 14:21