Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българската мартеница по света

Да ни е честита Баба Марта!

БНР Новини
Снимка: Българското училище към Посолството на България в Лондон

Няма българин по света, който на първи март да не се закичи с мартеница. Няма българско училище, където малките сръчни ръце на децата да не усукват белите и червени конци и да не запознават с традицията своите чуждестранни  приятелчета. Три поколения българи запретнаха ръкави в първомартенската работилница на българското училище към посолството в Лондон. Те се потрудиха да спазят бяло-червената българска традиция, като изработиха с желание и много настроение прекрасни мартенички.

Ентусиазмът тази година бе още по-голям, защото всички тези мартенички ще бъдат разпродадени с благотворителна цел, а средствата ще отидат отново за малките им приятели със специални потребности от Карин дом в град Варна. За тях с много любов децата проведоха ежегодната Коледна акция за набиране на средства. А сега, заедно с Българския Лондонски хор, ръководен от Десислава Стефанова, преподавател по народно пеене в училището, продължиха тази акция, за да дарят още повече усмивки и надежда на децата от Карин дом.


Мартеничките бяха разпродадени на концерта на Българския Лондонски хор, на 27 февруари.

От Лондон отиваме в Испания в Асоциация „Хан Крум“, Кастельон. Основната й цел е интеграция на българите там. Председателят на асоциацията Йорданка Данова разказва, как те поддържат българската първомартенска традиция.





Снимките са предоставени от Българското училище към Посолството на България в Лондон



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!