Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пловдив се готви за посрещането на 3-ти март

| обновено на 02.03.16 в 12:18

За първи път Националният празник 3-ти март ще бъде отбелязан в Пловдив с тържествена заря – проверка. Началото ще е точно в 18,30 часа пред Централния военен клуб, където слово ще произнесе бригаден генерал Явор Матеев, командващ на 68 бригада специални сили. В провеждането на зарята ще участват три представителни роти и представителния духов оркестър на ВВС.

Тържествата за 138 година от Освобождението на България в Пловдив ще започнат  с молебен в църквата „Света Богородица“, който ще отслужи митрополит Николай. В храма ще присъстват кметът Иван Тотев, областният управител Здравко Димитров, председателят на Общинския съвет Савина Петкова, народни представители, районните кметове, представители на политическите партии и граждани.

След службата всички ще се отправят към Паметника на Освободителите на хълма Бунарджик, където от 1881 година до днес се отбелязва Освобождението на България. Слово ще произнесе кметът на Пловдив Иван Тотев, ще бъдат поднесени венци и цветя. По-късно на Паметника на опълченците на Централни гробища свещеници ще отслужат заупокойна панихида за героите на Освобождението.

Следобед на площад „Стефан Стамболов“ е концертът на Биг Бен Пловдив с класически евъргрийни. За първи път от мото клуб „Вагабондс“ ще поднесат венци и цветя пред паметника на Васил Левски. 

В Пловдив тази година на посещение е седемчленна делегация от побратимения ни Санкт Петербург. Гостите от руския град са водени от вицегубернатора на Санкт Петербург Сергей Николаевич Мовчан. Те ще присъстват на всички събития от празничната програма на 3 март в Пловдив, съобщиха от общината.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

4-ти ден продължава борбата срещу огнената стихия в Калояново и Хисаря

Пожарът между Калояново и Хисаря е овладян и нощта е преминала спокойно.   Заради тлеещи огнища и очакваните високи температури обаче на място остават екипи на пожарната, служители на Горското стопанство, военнослужещи и доброволци.  През нощта в района на селата Иван Вазово и Михилци са били разположени няколко екипа на пожарната, за да..

публикувано на 15.07.24 в 07:32

Следят с дронове пожарите в Средна гора, усложнена обстановка до Иван Вазово

Трети ден продължават пожарите в общините Хисаря и Калояново.  Целият терен на пожара  обхваща над 15 хиляди декара гора и равнинни площи и се наблюдава с дронове. На място днес пристигна началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, който дойде, за да се увери, че ситуацията е под контрол и да съдейства, ако е необходимо, с допълнителни сили и..

публикувано на 14.07.24 в 16:27

Жители на село Брезе протестираха в Девин

Жители на родопското село Брезе протестираха в Девин с искане за подмяна на водопроводната мрежа и ремонт на пътища. Протестиращите се събраха на входа на Девин и в шествие  преминаха близо два километра до сградата на Общината. Издигнаха знамена и плакати с надписи:  "Брезе ще го има" и "Искаме  водопровод и канализация пътищата"...

публикувано на 14.07.24 в 15:24

Локализирани са пожарите в общините Калояново и Хисаря

Локализирани са пожарите в общините Калояново и Хисаря.  Трети ден продължава потушаването на пожарите в Средна гора Екипи на пожарната , горското стопанство, доброволци и военни с техника продължават работа в засегантия от огъня периметър,  съобщи за Радио Пловдив   областният управител на Пловдив  и председател на оперативния щаб за..

обновено на 14.07.24 в 12:27

Трети ден продължава потушаването на пожарите в Средна гора

Трети ден продължава борбата с огнената стихия на територията на общините Калояново и Хисаря, където бе обявено бедствено положение. Огнищата обхващат периметър от 15 хиляди декара гори и равнини площи.  Съдействат и военните от пловдивския 91-ви инженерен батальон за обща поддръжка.  Основните усилия днес са насочени към потушаването на огъня при..

обновено на 14.07.24 в 12:27