Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Честит национален празник!

| обновено на 03.03.16 в 10:41

България отбелязва 138 години от Освобождението си от османско владичество.

На този ден, в Сан Стефано, край Истанбул, е подписан мирен договор, с който се слага край на Руско-турската освободителна война и се създава третата българска държава.

Пред Паметника на Незнайния войн на площад "Св. Александър Невски" в София тържествено беше издигнато националното знаме в деня, в който България отбелязва 138 години от Освобождението си от османско владичество.

На тържествения ритуал прозвуча националният химн и оттекнаха 20 артилерийски салюта. Президентът и върховен главнокомандващ на въоръжените сили Росен Плевнелиев поздрави представителните армейски части. Гвардейци пренесоха националния трибагреник, състоя се и тържественият ритуал по издигане на националното знаме, а представителният духов оркестър изпълни химна на България. На паметника беше положен един венец като символ на единството на нацията. С минута мълчание беше отдадена почит на загиналите.

Стотици се събраха в храм-паметника "Александър Невски", където българският патриарх Неофит отслужи богослужение за празника. Богослужението започна със заупокойна молитва в памет на героите на България. Патриархът отслужи и благодарствен молебен за благоденствието на българския народ.

Хиляди българи се събраха в подножието на връх Шипка за тържествата. Колоната от автомобили започва от град Шипка и продължава 18 километра до върха. Сред официалните гости на тържествата на връх Шипка е вицепрезидентът Маргарита Попова, дипломати и военни аташета на посолства в България.

Кулминацията на честванията е вечерта със заря-проверка от площада пред Паметника на Цар Освободител в столицата. БНР ще предава пряко тържествата.

За първи път Националният празник 3-ти март ще бъде отбелязан в Пловдив с тържествена заря – проверка. Началото ще е точно в 18,30 часа пред Централния военен клуб, където слово ще произнесе бригаден генерал Явор Матеев, командващ на 68 бригада специални сили. В провеждането на зарята ще участват три представителни роти и представителния духов оркестър на ВВС.

Тържествата за 138 година от Освобождението на България в Пловдив започнаха  с молебен в църквата „Света Богородица“, който отслужи митрополит Николай. В храма бяха кметът Иван Тотев, областният управител Здравко Димитров, председателят на Общинския съвет Савина Петкова, народни представители, районните кметове, представители на политическите партии и граждани.

След службата всички се качиха до Паметника на Освободителите на хълма Бунарджик, където от 1881 година до днес се отбелязва Освобождението на България. Слово произнесе кметът на Пловдив Иван Тотев, бяха поднесени венци и цветя. По-късно на Паметника на опълченците на Централни гробища свещеници отслужиха заупокойна панихида за героите на Освобождението.

Следобед на площад „Стефан Стамболов“ е концертът на Биг Бен Пловдив с класически евъргрийни.

В Асеновград също бе отслужена панихида в памет на загиналите за Освобождението на България. Службата бе в двора на храм "Св. Димитър", пред паметника на прапорчик Вишняков, където в знак на признателност бяха поднесени венци и цветя.

Честванията продължават на централния площад "Акад. Николай Хайтов", където се състоя военен ритуал по издигане на националния флаг. Слово произнесе кметът на общината Емил Караиванов.

Детски крос се проведе навръх 3-ти март в Куклен. Очакванията са в него да се включат около 50 участници от различни възрастови групи. Събитието се е превърнало в традиционно и се прави всяка година на връх националния празник.
Кметът на Куклен Мария Белчева поднесе венци пред паметника на загиналите в Балканската война и Първата световна война, който се намира в парка в центъра на града. В празника на площада участваха два местни певчески състава – един от деца и един от възрастни. Предвиден е и рецитал на ученици в СОУ „Отец Паисий” в Куклен.

С пушката на легендарния капитан Петко войвода тръгна шествието на смолянското сдружение "Родопски хайдути" от храм "Свети Никола" в квартал Устово до площад "Възраждане". Родопчани и гости на събитието имаха възможност да видят светинята, която се съхранява в регионалния исторически музей "Стою Шишков" в Смолян. Секретар на отряда на  Петко Войвода през 1878 г. е бил именно устовецът-свещеник Атанас Келпетков. Петко Войвода е свята личност за родопчани и всяка година в деня на националния празник, неговата пушка събира последователите на заветите и делата му.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Потушиха пожара между селата Рогош и Скутаре

Голям пожар се разрази между селата Рогош и Скутаре, община Марица, област Пловдив. Вятърът в района е спомогнал за бързото разпространение на огъня.  На място веднага са изпратени 7 пожарни автомобила с 20 служители. " Пожарът е между двете села. Към момента мога да кажа, че е овладян. Тръгнал е от нива, прехвърлил е пътя и е влязъл на..

обновено на 21.07.24 в 20:18

Състоянието на младия доброволец вече е стабилно

19-годишният доброволец Светослав Димитров, който пострада тежко при гасенето на пожарите в Сакар планина, към настоящия момент е в стабилно състояние.  Това съобщиха от университетската болница "Свети Георги" в Пловдив, където се лекува. Жизнените му показатели са добри, контактен е, но му предстоят още операции. Младежът е със 75%..

публикувано на 21.07.24 в 20:16

Кола се запали на АМ "Тракия" край Калугерово, няма пострадали

Кола се запали на АМ „Тракия” около 14,30 ч. Това е станало в платното в посока към София, в близост до ханче Калугерово.  На място има полиция. Колата е изгоряла напълно, но няма пострадали хора. Пристигналите на място огнеборци са загасили и запалените около автомобила сухи треви. От АПИ съобщиха, че временно движението при км 75 на АМ..

публикувано на 21.07.24 в 15:33

Пожарът на Беклемето е потушен

Пожарът в района на Беклемето е потушен , съобщават от Министерството на околната среда и водите.  Падналият в района дъжд е спомогнал за овладяването на огъня, с който повече от 72 часа се бориха в резерват "Стенето" служители на парковата дирекция, горски стопанства, пожарникари, военнослужещи и доброволци от София и Пловдив.  В операцията се..

обновено на 21.07.24 в 13:41

Възможни бури и гръмотевици за днес

НИМХ обяви жълт код за обилни валежи с гръмотевици и високи температури за днес, 21 юли. Жълт код за валежи е обявен за областите Видин, Враца, Монтана, Ловеч, Плевен, Велико Търново, Търговище, Силистра, Русе, Габрово, София-област, София-град, Кюстендил. Жълт код за високи температури е обявен за областите Бургас, Ямбол, Кърджали,..

обновено на 21.07.24 в 13:40