Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нобеловата награда за БПЦ ще бъде чест

Нобеловата награда за мир за БПЦ ще бъде чест , заяви Пловдивският митрополит Николай по повод заявената номинация от Израел за Нобел за БПЦ за спасявянето на българските евреи. Владиката отслужи панихида за кончината на Българския патриарх Кирил пред неговия бюст-паметник в Цар Симеоновата градина.

 В словото си Пловдивският митрополит каза: Блаженопочившият Български патриарх Кирил с чест и достойнство понесе жребия на своето нелеко служение, понесе тежеста на кръста, който Божият промисъл възложи на него в нелеки времена на изпитание за вярата

Той подчерта, че патриах Кирил, който преди това е бил Пловдивски митрополит, със слово и на дело, с личен пример, е доказал своята любов към Бога, към човеците, и с риск за живота си, особено в спасяването на българските евреи. Дядо Николай призова от неговото дело  да черпим  вдъхновение и насърчение. В благодарната памет на нашия православен народ, вечен и благословен ще бъде молитвеният спомен за достоблажения първойерарх на родната ни Света църква като достоен Божи служител.

Пловдивският митрополит Николай  прие поканата да присъства на отбелязването в Пловдив  на 10 март на  73-та  годишнина  от спасяването на българските евреи.

Еврейската общност в Пловдив поднесе венец на признателност пред бюст-паметника на патриарх Кирил. Председателят  Светлозар Колев каза: това спасяване на 50 хиляди български евреи от депортиране в лагерите на смъртта е чудо, което постига БПЦ, Светият синод, част от българското народно представителство и обикновения  човек, които принудиха властта да спре този чудовищен акт.

 Никъде в света няма такава чутовна подкрепа от страна на църква към  друго вероизповедание, още поече в тогавашна военна Европа.

Той припомни достойнствата на партирах Кирил – учен, ерудит, посветен на православието,  църквата и народа си, който изуми Европа и света със своята доблест.   И цитира думите на патриарх Кирил : Ние нямаше да имаме куража да поискаме отмяната на антиеврейските закони, ако нямахме зад гърба си подкрепата на целия български народ.

Председателят на еврейската общност в Пловдив каза още,  че  Нобеловата награда за мир за този акт отдавна е трябвало да се случи, и че всички български евреи ще се погрижат това да се случи.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

"Покажи ми Луната" и "Ексорсизмът" в кино "Орфей"

Две прожекции включва днешната програма от фестивала "Филмови нощи във Филипополис". В Лятно кино "Орфей" от 21.10 ч. ще бъде показана лентата "Покажи ми Луната" . Тя представя вълнуващо пътешествие на фона на историческото кацане на НАСА на Луната с мисията на „Аполо 11“. С участието на колоритното дуо Скарлет Йохансон и Чанинг Тейтъм..

публикувано на 13.07.24 в 09:24

Христо Нанев за новата си книга в "Срещи" тази събота

Какво е Атлантида, загадка, реалност...  Защо повече от 2000 години я търсят? Какви са били аталантите?  Разказва Христо Нанев, чиято втора книга за Атлантида скоро ще е на книжния пазар.  Бъдете с радио Пловдив и предаването "Срещи" в събота, след новините в 9 часа.

обновено на 13.07.24 в 08:13

"Централна емисия" - новата стихосбирка на Йорданка Белева

„Централна емисия“ се казва новата стихосбирка на Йорданка Белева , с която авторката отново се завръща към поезията.  Изданието е с печата на „Жанет 45“, а художественото оформление е на Иво Рафаилов. Според поета Йордан Велчев това е една книга, в която смъртта и отсъствията не отнемат, а добавят в живота ни.

публикувано на 12.07.24 в 08:31

Премиера на "Ромео и Жулиета" на Античния театър

Премиера на балета „ Ромео и Жулиета “ от Прокофиев представят Балетът и Оркестърът на Опера Пловдив  в програмата на OPERA OPEN на Античния театър в Пловдив. Постановката е на изтъкнатия световен хореограф  Валентина Турку – ръководител на Балета на театър Марибор, Словения. Тя е автор на хореографията на над 130 балета, оперни и..

публикувано на 12.07.24 в 07:27

Фрагмент от античен надпис откриха археолозите в Пловдив

При провеждане на археологическо наблюдение на строителни дейности в рамките на града, археолозите на РАМ - Пловдив откриха фрагмент от античен надпис.   Макар надписът да е само частично запазен, той допълва с нова и интересна информация историята на Пловдив.  Обектът е на ул. "Митрополит Панарет" 17, в близост до Понеделник пазара, където..

публикувано на 11.07.24 в 13:31