Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Спряха разрушаването на тютюневия склад зад автогара "Юг"

| обновено на 08.03.16 в 09:49
Снимка: Антоанета Петричанска, Радио Пловдив
Министерството на културата разпореди да спре събарянето на тютюневия склад на улица "Одрин" 8 в Пловдив. По случая започва проверка, а министерството ще сезира прокуратурата. 
От ведомството припомниха, че сградата е деклариран паметник на културата от 1977 година. Бившият тютюнев склад се намира на територията на групов паметник  - Историческа зона „Филипопол – Тримонциум – Пловдив”, обявен с протокол номер 5 от 22 май 2000 г. на Националния съвет за опазване на паметниците на културата.
По-рано днес и общината спря временно разрушаването на тютюневия склад зад автогара "Юг" в Пловдив. Заповедта е на кмета Иван Тотев, а за изпълнението й на място следи заместник-кметът по сигурността Георги Маринов. 
Всички дейности по разрушаването на сградата са спрени около 15 часа този следобед. Намиращите се там машини на фирма "Аврамов1" бездействат, мястото се охранява от полицейски екип.
Няма напрежение, нито протестиращи граждани. Снимка
Всъщност, пететажната постройка, която е част от зона, обявена за културно наследство, е почти разрушена. Останали са само части от носещи стени и стърчащи греди от срутилия се покрив.
Очаква се окончателното произнасяне по казуса на експерти от Националния институт за недвижимо културно наследство.

СнимкаСнимкаСнимка
Още от категорията

Готвят нов протест срещу застрояването на ул. "Весела"

Протест срещу изграждането на кооперация на междублоковото пространство между бл. 146 и 148 на бул. „Марица юг“ и ул. „Весела“ се подготвя тази вечер. В 19.00 ч. жители на квартала ще излязат, за да изразят гражданската си позиция против застрояването на едно от малкото останали зелени площи в Пловдив.  Протестът се организира във фейсбук...

публикувано на 07.06.20 в 13:20

Незаконно оръжие, дрога и тютюн иззеха от пазарджиклия

Незаконно оръжие, марихуана и тютюн без бандерол иззеха полицаи от жилището на 33-годишен пазарджиклия.  От пресцентъра на пазарджишката полиция уточняват, че екипи на сектор „Криминална полиция“ и автопатрули от група „Охрана на обществения ред“ при полицейското управление в Пазарджик извършили проверка в жилището на А.Б.- 33г. от областния град...

публикувано на 07.06.20 в 10:50

43 нови случая на КОВИД-19 у нас, общо са 2711

43 от изследваните за изминалото денонощие 816 проби са дали положителен резултат по данни на Националната информационна система.  Разпределението по области е, както следва: Пазарджик – 21; Перник – 1; Разград – 2; Сливен – 10; Смолян – 1; София област – 1; София – 4; Шумен – 2; Ямбол – 1.  Продължава да се увеличава броят на заразените..

обновено на 07.06.20 в 09:23

На протестно бдение ще се съберат жители на Златоград тази вечер

Жители на Златоград се очаква да се включват тази вечер в протестно бдение срещу присъдата от 3 години затвор за смъртта на 13-годишно дете, прегазено на тротоар.  В 17 часа жителите на града ще се съберат на мястото на катастрофата и ще запалят свещичка в памет на момчето.  Смятаме, че присъдата е подигравка със семейството на убитото дете,..

обновено на 07.06.20 в 08:17

Две читалища организират благотворителен концерт

Благотворителен концерт – класическа музика организират днес от 12 часа в Културен център „Тракарт“ две читалища в Пловдив.  Народно читалище "Проглед" съвместно с колегите и приятелите им от читалище "Иван Вазов"  правят концерт и набират средства за ремонт на сградата, която има най-спешна нужда от нов покрив.   С благотворителната инициатива се..

публикувано на 07.06.20 в 07:40