Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Забравената България" поставя аптечки на шест туристически маршрута в Смолянско

Сдружение „Забравената България“ ще постави аптечки с медикаменти за първа помощ на маркирани туристически маршрути в Смолян. Идеята на сдружението е до Великденските празници и преди началото на активния туристически сезон да набере средства, за да реализира проекта.

На територията на община Смолян има над 20 маркирани туристически маршрута, които добиват все по-голяма популярност през годините, но никой не е помислил за безопасността на туристите до край, затова идеята на Сдружение „Забравената България“ е да подпомогне този процес и постави пилотно шест броя аптечки по най-посещаваните туристически маршрути, каза председателят на сдружението Александър Караджов.

Аптечките ще бъдат изградени от дърво, за да са в синхрон със заобикалящата ги среда:

Вече е започнала кампания по събиране на средства за реализиране на проекта, като надеждите на инициаторите са горските аптечки да станат факт до началото на активния туристически сезон, за да има ефективна полза от тях. 

Аптечки ще бъдат поставени на следните маршрути: 

1.Маркиран маршрут, водещ до средновековна и византийска крепост в местността Турлука над Смолян – 1бр.;

2.Маркиран маршрут, водещ до средновековна и византийска крепост край село Кошница – 1 бр.;

3.Маркиран маршрут, водещ до средновековната Момчилова крепост – 1 бр.;

4.Екопътека Каньона на водопадите – 1 бр.;

5.200-километров трансродопски екомаршрут Хвойна-Елидже, в района на връх Соколица – 1 бр.;

6.Екопътека „Трите Смолянски езера“ – 1 бр.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Заради мача "Ботев" - "Марибор" променят движението край Колежа

Заради двубоя между отборите на ПФК „Ботев“ – Пловдив и ПФК „Марибор“ – Словения, който ще се състои на стадион „Христо Ботев“ в четвъртък, се въвежда временна организация на движението. Тя важи за времето от 18.00 ч. до 24.00 ч. на 11 юли, съобщиха от общинското предприятие „Организация и контрол на транспорта”. Изцяло или поетапно ще се спира..

публикувано на 10.07.24 в 11:21

В Пазарджик могат да видят графика за сметоизвозване онлайн

Жителите на Пазарджик ще имат достъп до графика, по който ще се извършва сметоизвозването в региона. Информацията може да се види на официалната интернет страница на общината.  По този начин ще се организира гражданският контрол върху качеството на извършената услуга.  Секция“ Чистота“ в сайта на общината дава възможност за обратна връзка, което ще..

обновено на 10.07.24 в 10:17

Съдът даде ход на делото срещу Рангел Бизюрев

Пловдивският окръжен съд реши делото срещу 32- годишния Рангел Бизюрев от Цалапица за убийството на Димитър Малинов преди година да се гледа по общия ред с разпит на всички свидетели.  На днешното разпоредително заседание адвокатите на обвиняемия поискаха процесът да се разгледа по съкратената процедура, като се разпитат шестима..

публикувано на 10.07.24 в 09:52

Започва разпоредителното заседание по делото срещу Рангел Бизюрев

За днес е насрочено първото разпоредително заседание по делото срещу 32-годишния Рангел Бизюрев от Цалапица. Той е обвинен за убийството на 24-годишния Димитър Малинов на 20 юли миналата година, като престъплението е извършено с особена жестокост.  Ако бъде признат за виновен, Бизюрев може да получи от 15 до 20 години затвор, доживотна присъда или..

обновено на 10.07.24 в 08:28

Обсъждат как да се върне Панагюрското златно съкровище в Пловдив

Председателят на сдружение "Браво, Пловдив" организира работна среща, на която да бъдат обсъдени действията по процедурата по връщането на Панагюрското златно съкровище на Археологическия музей в Пловдив.  От групата припомнят, че 48 общински съветници от всички групи в местния парламент са подкрепили декларация, с която се настоява за връщането..

обновено на 10.07.24 в 08:27