Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Събарянето на тютюневия склад е морално престъпление!

| обновено на 09.03.16 в 15:12

Събарянето на Тютюневия склад в Пловдив е едно морално престъпление и ще го възстановим всички заедно. Това каза пред журналисти министърът на културата Вежди Рашидов по повод събарянето на сградата на тютюневия склад, която е част от територията на групов паметник на културата.

„За мен морално това е престъпление“, категоричен бе той. Според него законодателството за опазването на паметниците на културата работи добре, но ако властта наистина упражнява силата си и законите. 

Припомням, че още вчера министър Рашидов заяви от сайта на културното ведомство, че хората, които са съборили тютюневия склад, както и тези, които са допуснали това, грубо са нарушили разпоредбите на Закона.

Министър Вежди Рашидов разпореди да се образува производство за налагане на административни санкции на виновните за унищожаването на недвижима културна ценност - тютюневия склад на ул. „Одрин” № 8 в Пловдив. 

В правомощията на Главна дирекция „Инспекторат за опазване на културното наследство” на Министерството на културата е да даде разпореждания на виновните лица за преустановяване на нарушенията, както и за  възстановяването на съборения паметник на културата в оригиналния му вид.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Наемите за общинските имоти ще се увеличат от октомври

Поскъпване от 1-ви октомври на наемите за ползване на общинските имоти в Пловдив предлага местната власт. Проектонаредбата за началния размер на наемите е публикувана за обществено обсъждане. Основната цел на проекта е по-добро стопанисване на общинските имоти, използването им по предназначение и увеличаване на приходите в местния бюджет...

обновено на 29.08.24 в 14:09

Летище Пловдив вече е собственост изцяло на българската държава

Министерството на транспорта и съобщенията, чрез своето дружество „Летище София“ ЕАД, е купило акциите на „БК Проджект“ ЕООД в „Летище Пловдив“ АД. Това е дружество, учредено през 1995 година между държавата и частни акционери, което притежава перона на летището, базата с горивно-смазочни материали и други помощни съоръжения.  Не се съобщава..

публикувано на 29.08.24 в 14:09

Карлово разширява системата за разделно събиране на отпадъци

Община Карлово да разшири системата за разделно събиране и рециклиране на биоразградими битови отпадъци, това решиха общинските съветници на свое заседание днес. .За целта общината ще кандидатства с нов проект по програма „Околна среда“. Според гласуваното решение, изградената инфраструктура със средства по проекта ще бъде общинска собственост...

публикувано на 29.08.24 в 14:04

Пещерата "Чая" край Чепеларе разкрива тайни отпреди 30 века

Най-атрактивната находка в пещерно обиталище „Чая“ тази година е зъб от пещерен лъв . Това съобщи Марин Господинов , директор на Музея на родопския карст в Чепеларе. "Отнасяме находките към плиоценската бозайна фауна", поясни Господинов. Спелеологът, заедно с екипа, ръкододен от София Христева от Регионалния археологически музея в Пловдив,..

публикувано на 29.08.24 в 12:13

Селяни от Боянци пребиха жестоко свой съсед

Участник в сбиване в село Боянци е в болница с опасност за живота. Около 21.30 ч. снощи асеновградски  полицаи се отзовали на сигнал за помощ заради  възникнала пиянска свада в покрайнините на селото.  След  намесата им саморазправата между няколко съседи е прекратена. С линейка в пловдивска болница е транспортиран единият от мъжете, на 48 години,..

публикувано на 29.08.24 в 11:11