Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От НИНКН е издаден фалшив документ срещу 20 000 евро, това е!

След пловдивския тютюнев склад, се оказа че и в Харманли в края на февруари е разрушен подобна сграда, паметник на културата от 1977-ма година. 

Директорът на НИМ професор Божидар Димитров заяви, че показаният документ от НИНКН, с който пловдивският склад е изключен от комплекса от сгради – паметници на културата, е с фиктивно съдържание. Понеже познавам практиката на Института за паметниците на културата, смятам че документът е издаден от сътрудник срещу сума от около 20 хиляди евро. 


Това е най- корумпираният институт у нас, защото хората в него имат монопола да определят кое е паметник на културата, да вписват и отписват от регистрите ценните обекти. Очевидно е, че в пловдивския случай някои от тях срещу немалка сума са дали бланка, подпис и печат. Той е категоричен, че от „НИНКН е издаден документ с невярно съдържание. Това е. Много лесно може да се установи човекът“.

По думите му, когато  има документ, в който се заявява, че въпросната сграда не е паметник на културата,  не е работа на общината да разследва документа и да отказва на собствениците събарянето или ремонта на склада.

Всички кметове, цяла България и всички собственици на паметници на културата знаят за рекета на института, ясни са и тарифите – между 5 и 20 хиляди евро, каза Божидар Димитров.

Той коментира и писмото си до канцлера на Германия Ангела Меркел. Според него тя ръководи ЕС като  често дори взима еднолични решения, които налага. Затова се обръщам към нея. Тя и Холандия решиха споразумението с Турция, което трябва да се подпише.

Тя каза, че ще приема само сирийци – това е лицемерие, защото всички знаем че има военни действия и в Афганистан, и в Ирак, например. Помолих я да приеме и тези, защото сирийците са само 20 процента, обясни действията си професорът.

И другото - предлагам й да отидат нейни емисари на място и да ги прибират директно от Турция, а не да ги взимат от Гърция.

Няма опасност да ни залее бежанска вълна, защото те не искат да бъдат регистрирани тука и защото сме бедни и защото няколко правозащитни организации показаха как полицаите ги бият и ритат, каза Димитров.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Следващият парламент ще е още по-фрагментиран

Активността на прокуратурата и последвалите проверки на знакови бизнеси у нас коментира в програма "Точно днес" политологът д-р Теодор Славев от Българския институт за правни инициативи. А също как ДПС ще се яви на вота през октомври, до какво ще доведе проверката на хората на Доган от прокурори и комисия "Антикорупция". Предвид поканата към бившия..

публикувано на 15.08.24 в 11:23

Бачковският манастир отбелязва своя храмов празник

Храмов празник отбелязва днес Бачковският манастир "Успение на Пресвета Богородица".  Литургията започва от рано тази сутрин и ще продължи в съслужение на всички монаси до 12 часа. Игуменът епископ Сионий тази година е в Троянския манастир.  Стотици поклонници от различни краища на България и чужбина са вече в Бачковския манастир, за да..

обновено на 15.08.24 в 08:43

Сайт за Родопите открива планината за туристите

Родопи травъл е нов електронен портал, който подробно информира за планината и местата в нея. За проекта, в програма "Точно днес" разговаряме с Фатме Молла Ахмед, която заедно със семейството й създават сайта за популяризиране на туризма в Родопите. Амбицията на местния уебсайт за пътуване е да включи всичко - от еко пътеки, пещери до места за..

публикувано на 15.08.24 в 07:01

Трудно МВР може да се опази от политиката, трябва реформа

Трудно МВР може да се опази от политиката, защото начинът, по който е конструирано ведомството изисква директен политически контрол от министъра за много неща, вкл. и възможността министърът да прави смени до ниски нива и да се намесва в оперативната работа. Необходима е реформа, за да се намали влиянието на министъра и да се увеличи влиянието..

публикувано на 14.08.24 в 11:03

Забраната на джендър пропагандата е лов на вещици

Над 7000 българи и над 70 неправителствени организации се обявиха против измененията на Закона за предучилищното и училищното образование, с които се забранява обсъждането на ЛГБТ теми в училище. Междувременно комисарят на Съвета на Европа по правата на човека Майкъл О‘Флеърти призова президента Румен Радев да наложи вето на измененията...

публикувано на 14.08.24 в 10:32