Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Послушни медии значи недоволен избирател!

Обективна журналистика сега има в БНР и БНТ

| обновено на 11.03.16 в 16:30
Снимка: Радио Пловдив

Факт е, че бизнес - моделите са коренно различни от регулацията, която съществува в момента, касаеща създаването на съдържание и разпространението му в България. Това заяви пред Радио Пловдив Анна Хаджиева от Съвета за електронни медии по повод дискусията за СЕМ, БНР и БНТ, проведена в парламента вчера. Целта й бе да чуе индустрията -  хората, които работят в медиите и създават медийното съдържание, уточни Хаджиева.

Тя обясни, че разминаване между медийно съдържание и регулация има и при европейските медии. 

Това е причината на европейско ниво да се подготвя нова директива за аудиовизуалните медийни услуги. Това значи нова регулация на медиите, която да защити принципите на плурализъм, на свобода на словото, на едни здрави публични обществени медии, които да гарантират демократичните процеси в европейските страни - нещо, особено важно за нашата страна, коментира Анна Хаджиева. 

По думите й, на европейско ниво обществените радиа и телевизии имат много важна роля и са гарант за развитието на демократичните процеси. Тя изтъкна изключително важната роля в момента на двете обществени медии у нас - БНР и БНТ като подчерта: 

В момента обективната журналистика е в Националното радио и в Националната телевизията. Но бюджетът и на двете медии е недостатъчен. Необходими са повече пари и разумни действия при измененията в закона, смята Анна Хаджиева. По думите й, в повечето европейски държави публичните медии са на смесено финансиране. В това отношение българските обществени медии са ощетени, тъй като в тях има ограничения за рекламите, което не важи за частните. 

Радиото и телевизията все още имат различни характеристики на произвеждане на програмите и съвсем различна аудитория, каза Хаджиева по повод идеята за сливането на БРН и БНТ. Според нея, ако политиците искат  да направят послушни медиите, те могат да изберат един борд, който да ги ръководи. 

Послушни медии значи недоволен избирател! - категорична е Анна Хаджиева.

Тя коментира и интернет-сайтовете, голяма част от които са "самотни играчи". Те паразитират върху обществените медии, които създават медийното съдържание.

БНР и БНТ в момента са лидери по доверие на публиката към техните програми, подчерта Хаджиева. 

Припомням темата на вчерашната дискусия в парламента бе: "Ролята и мястото на регулаторните органи и обществените медии и възможността за промяна на тяхната дейност в обществен интерес". Тя се проведе в контекста на предстоящите персонални промени в Съвета за електронни медии, както и обявяването на конкурси за нови генерални директори на Българското национално радио и Българската национална телевизия.

В началото на април изтича мандатът на председателя на медийният регулатор Георги Лозанов, който вече подаде оставка. С изтекли мандати са още двама членове на СЕМ, така че се очаква почти пълно обновление на петчленния състав.

Междувременно мандатът на Радослав Янкулов като шеф на БНР изтича през май, а вторият и последен по закон мандат на генералният директор на БНТ Вяра Анкова - през юли.

Цялото интервю с Анна Хаджиева можете да чуете в прикачения звуков файл.

Снимка



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Стивън Гагов, роден в САЩ, доброволец в МБАЛ-Пазарджик

Стивън Гагов е роден в американския щат Флорида. Той е на 18 години и през това лято е доброволец в МБАЛ - Пазарджик.  Решил е да учи за лекар и тази година е приет в колеж с първите 4 години, след това ще постъпи в медицинско училище в САЩ. Там са нужни поне 10 години обучение за най-хуманната професия. Признава, че иска да е максимално..

публикувано на 18.07.24 в 08:25
Александър Маринов

Всички партии са наясно, че скоро идват нови избори

Политическата ситуация у нас анализираме в програма "Точно днес" с проф. Александър Маринов.  Политологът смята, че днес политиците ни не разбират ясно своите собствени проблеми, с което усложняват живота на всички хора.  "Политиката трябва да се променя, независими от желанието ни. Не бива да бъркаме разумното и смело движение напред, с някакви..

публикувано на 17.07.24 в 10:02

В жегата да се хидратираме добре и да се храним правилно

В периода на интензивните горещини е най-важно да се хидратираме добре и  да се храним правилно , за да подпомогнем терморегулаторните механизми на организма и да си спестим здравословните проблеми.  Това обясни в програма „Точно днес“ д-р Станимира Станчева, началник на отделението по ендокринология в УМБАЛ „Пловдив“. Тя коментира как жегата..

публикувано на 16.07.24 в 15:29

Десните у нас са с фабричен дефект, добри са само в опозиция

"В член 99 на Конституцията ни не е записана мярка, която да предвижда отлагане от страна на президента на възлагането на втория мандат с три месеца, за да може да се събере по някакъв начин от тези, на които ще се даде мандатът, някакво мнозинство, за да го подкрепи. Конституцията по този въпрос е съвсем ясна, а ПП-ДБ не са готови да управляват"...

публикувано на 16.07.24 в 10:37

Радостин Чолаков ще учи с пълна стипендия в Станфорд

През годините сме разказвали нееднократно за Радостин Чолаков от Барутин, който спечели награди за отличните му софтуерни проекти, в международни състезания е сред първите STEM изследователи, има отличие и от световен конкурс за млади учени. Тази година той завърши Образцова Математическата гимназия "Академик Кирил Попов" в Пловдив с..

публикувано на 16.07.24 в 07:45