Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рекорден икономически ръст въпреки критиките на Брюксел

Снимка: архив

През изминалата седмица станаха известни окончателните данни на статистиката за ръста на БВП в България през миналата година. Заедно с това Европейската комисия публикува годишния си социално-икономически анализ за страната. Два много важни документа, които изглежда говорят на различни езици.

Според българската статистика икономиката на страната е нараснала през 2015 г. с рекордните за последните 7 години 3 процента. Това поставя България в първата десетка на страните от ЕС по темпове на икономически ръст. Но това също така означава, че бизнес условията в България са добри и благоприятстват икономическата активност. Това се потвърждава и от невиждания за последните 6 години обем на чуждестранните инвестиции в страната. Това говори, че не само българските, но и чуждите компании намират за напълно приемливи и изгодни условията на българския пазар.

На коренно противоположно мнение е Европейската комисия, която отправи към българската икономика и социална система почти толкова силни критики, колкото към нефункциониращото правосъдие. Единственото положително нещо, което констатира Брюксел в икономическата сфера в България е преодоляването на кризата, но по-нататък следват упреци, забележки и дълбоки съмнения в способността на България да постигне задоволителен траен растеж, придружен от подобряване на социалните условия.

Кой казва истината за българската икономика – българската статистика или Европейската комисия? И двете институции, защото растеж наистина има, чужди инвестиции също, но и много проблеми и препятствия пред бизнеса. Така че вместо да заплашва с поставянето на България под особен надзор в областта на икономиката и социалната политика по подобие на правосъдието и вътрешните работи, Европейската комисия би била много по-полезна ако сътрудничи с българските власти в опитите им да решават проблемите, което е в интерес и на целия Европейски съюз.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!